Papp László, családi gazdálkodó

Mi csak hibrid repcéket termesztünk, több DEKLAB hibridet is kipróbáltunk már, Colombo, Exocet szerepelt nálunk. Rendkívül erőteljes növekedésük, elágazóképességük és termőképességük miatt vetettük az ősszel a legújabb hibridet. Nagyon jó tapasztalatunk volt a pergési ellenállóságukkal kapcsolatban is .Nálunk 3,5-5 tonna termésátlagokkal aratunk, amelyeket a DEKALB-okkal egy kicsit meg is tudunk fejelni. Édesapámmal szeretjük kipróbálni a legújabb nemesítési újdonságokat ezért kinéztük már magamnak a DK EXCELLIUM nevű új hibridet, amit idén ki is fogunk próbálni.

Eddigi tapasztalataink szerint a DEKALB repce hibridek extenzív és intenzív körülmények között is jól szerepelnek, jó fagytűrő képességük, intenzív fejlődésük, termőképességük, számunkra a legfontosabb értékmérő tulajdonságok.

 

Samodai Imre- Szövetkezeti Elnök Új Élet Mg. Szöv.

 

Mosonszentmiklós község határában 1040ha bérelt szántó területen gazdálkodunk, területeink nagy része közepes adottságúnak mondható. A repce vetésterületünk kb. 160-250 ha között mozog évente. A korábbi években fajtarepcékkel dolgoztunk (pl; Catalina, Californium), a 2009-es esztendőtől tértünk át a hibridrepce termesztésre, bízva a hibridekben rejlő genetikai potenciálban. 2009-ben 95ha-on DK Exotic hibridet termeltünk melynek termése 2,8t/ha volt. A kísérleti eredményeket illetve személyes tapasztalatunkat alapul véve a 2010-es évben a vetésterület nagy részén 140ha-on DK Exquisite került elvetésre, melyhez nagy reményeket fűzünk. A tenyészidő során néhány fontos értékmérő tulajdonságban kiemelkedett (pl; kiváló térkitöltő képesség, jó elágazó képesség, nagy becő produktum, betegség ellenállóság és tolerancia). A következő gazdasági évben a repce vetésterület legnagyobb részét DEKALB hibridek fogják kitenni, ezen belül is a DK Exquisite, melyet ajánlok minden olyan termelőnek, aki intenzív termesztés mellett szeretné kihasználni a hibridekben rejlő előnyöket.


Szécsi Károly, az AGRO-COW Kft, termelési főmérnöke vagyok.

 

Berettyóújfalu határában gazdálkodunk 1300 ha-on. Fő növényeink (a szarvasmarha állomány miatt) a silókukorica, kukorica, kalászosok, és a vetésforgó miatt repcét is termelünk.
Az elmúlt években átlag 200-220, ha repcét vetünk. Korábban más nemesítő ház fajtáit/hibridjeit használtam, de 2007-ben SBS kísérletben lehetőségem volt kipróbálni az EXOCET-et, mely ekkor rendkívül jó eredményt adott az általam addig használt repcékhez képest, ezért 2008-ban már 50 ha-on az EXOCET-et vetettem el. A stabilitását, megbízhatóságát, és magas termőképességét továbbra is megtartotta, ezért 2009-ben már a területem felén az EXOCET volt elvetve.
A 2009-es évben értem el, eddigi legjobb eredményemet a repcében, egy 18 ha-os táblán, 4,4 t/ha volt az EXOCET termése.
2010-ben már a területem 60%-án csak EXOCET vetettem és 50 ha-on, kipróbálom a DK EXQUSITE hibridet is.
Jelenleg jók a terméskilátások (3-3,5 t/ha) és az árak is kedvezőek.
Az EXOCET-ben, a rendkívüli robosztus, egészséges állomány, az elágazások száma (10-12 db) és természetesen a 4 tonnás termésszint fogott meg.
Jelenleg is nálam van elvetve a Dekalb fajtasora, és itt a DK EXWILL-re figyeltem fel, mint új hibridre, amit a már ismert és termelt EXOCET és DK EXQUSITE mellett egy kisebb területen ki akarok próbálni.
Valószínűnek tartom, hogy 2011-ben csak Dekalb hibrideket fogok termelni (cég és magán szinten is) mert ezek a hibridek mind extenzív, mind intenzív körülmények között is jó terméshozamra képesek, nagyon jó a télállóságuk, és ami nagyon fontos számomra, hogy dessszikáláskor nem kell ragasztóanyagot használnom, mert nagyon jó a kipergés ellenállóságuk  a régi  és új hibrideknek is.
Akik gyengébb 20 aranykorona alatti területen gazdálkodnak, bátran merem ajánlani az EXOCET hibridet, hiszen mi is ilyen területeken értük el a 4 tonna feletti termést.

Ete Agro Kft., Ete - Horváth Csaba növénytermesztési és növényvédelmi ágazatvezető

 

Az idei évben 73 ha- on termesztünk repcét - amely az utóbbi három év legkisebb vetésterülete – ebből 50 ha- on DK Exquisite hibridet vetettünk. Az előző években Exocet hibridrepcével próbálkoztunk

  • 2010. – ben  2,4 t/ha- os átlagterméssel,
  • 2009. – ben 3,2 t/ha- os átlagterméssel és
  • 2008. - ban 4, 2 t/ha  - os rekordtermést mértünk.

Az Exocet hibridrepce megbízhatóan szerepelt az elmúlt három évben, bizonyította viszonyaink között a nagy termőképességét, betegség ellenállóságát, jó alkalmazkodó képességét a talajokhoz és az évjáratokhoz. A DK Exquisite azért tetszett meg, mivel az Exocethez képest alacsonyabb és jó az állóképessége. Az idei évben a száraz tavasz ellenére jó termést várok szép egészséges az állomány, sok elágazás található a növényeken. A betakarítás előtt fontos szempont számomra, hogy pergésre kevésbé legyen hajlamos a hibrid, mivel a repcebecő gubacsszúnyog késői fertőzése és a nagy meleg miatti gyors érés is pergésre hajlamosító tényező. Betakarítás előtt tíz nappal már látni a pergési különbségeket a hibridek között. A DK Exquisite-t minden termelőnk merem ajánlani, aki megbízható és nagy termőképességű hibridet keres!

Zemán Zoltán a Várongi Agro-Tur 99 Kft Várong növénytermesztője.

 

Várong Tolna Somogy határán helyezkedik el. 600 ha-on gazdálkodunk. A repce termesztését 2010-ben kezdtük el 60 ha -on. Exocet DK hibridet vetettünk a teljes területre. Mint új termelőnek fontos értékmérő tulajdonság a termőképesség, a betegség szembeni ellenálló képesség, a jó minőség, a pergés ellenállóság, az alkalmazkodó képesség. Somogy megyében már bizonyított az Exocet a 7, 19 t/ ha termésmennyiséggel. A kísérleti eredmények és a környező repcetermelők pozitív tapasztalatai is alátámasztották, segítették a hibrid választásunkat. Intenzív technológiát alkalmazunk. / Elővetemény: ő.búza. Lazítás, szántás. Műtrágya vetés előtt: 300 kg 8:20:30 , Folicur Solo regulátor+, Decis. Gyomirtás: Ikarus Ultra. Tavasszal két alkalommal 1./ 300 kg NS 26:13 , 2,/ 170 kg NS 26:13. műtrágya. Folicur Solo regulátor+ Amalgerol+ Nurelle- D, utolsó rovarölő szeres kezelés: Karate Zeon. Deszikkálás: Júni. 15.-én Elastic, Júni.23.-án Zopp./
A hűvös tavasz, a kevés csapadék vissza fogta a repce fejlődését, de a májusi csapadék hatására kirobbanó, intenzív fejlődésnek indult. Az állomány kiegyenlített, erős szárú, egészséges. Igazi „becő tengert „nevelt. A hosszú becőkben a szemek szépen kiteltek.
Minden repce termelőnek, akiknek fontos a stabilitás, a termőképesség, az eredményes gazdálkodás ajánlom az Exocet hibridet. Vezető genetikának tartom.

 

Kiss József, Bibic-Agro Kft. Nagybajom

 

Az Exocet a repce területem jelentős részét képezi, 2010-ben 3,7 t/ha termésátlagot értem el vele.
A DEKALB repcék előnyei elsősorban a kimagasló termőképesség és termésstabilitás, mind a termőhelyi-, és évjárat stabilitását illetően. 2008-ban próbáltuk először az EXOCET-et, a Monsanto területi szaktanácsadójának ajánlása alapján.  Abban az évben az  a tábla, amiben volt, kapott egy jégesőt desszikálás előtt, és még így is elégedettek voltunk a teljesítményével. Kipergés ellenállóképesség szempontjából vizsgázott. Aztán 2009-ben egy árpa utáni táblába került, ahol a jégverés utóhatásaként árvakelés jelentkezett, természetesen megoldottuk a gyomirtást. A „gyomkonkurencia” ellenére szépen megerősödött, kiváló volt a kezdeti fejlődésének erőssége. Tavasszal nagyon gyorsan indult az Exocet. Annak ellenére, hogy helyenként a környékben a sclerotinia több mázsát elvitt a termésből, nálunk ez a betegség nem okozott problémát, ez köszönhető kiváló sclerotinia toleranciájának, ill. a fővirágzásban kijuttatott gombaölőnek. Mindenkinek ajánlom, aki képes betartani a technológiai fegyelmet, amivel a repcetermesztés jár.

 

Hergevica Kft,  Jánoshalma  - Dr Vavró Iván tulajdonos

 

Gazdaságunkban hosszú évek óta meghatározó szerepe van a repcének. Közel 200 ha-on termesztjük melynek több mint 50 %-a Monsanto repce. Kezdetben a Catonic fajta repcét majd az Explus később pedig az Exagone hibrideket termeltük megelégedésünkre.Az utóbbi években több Dekalb repce kipróbálása ( kisérlet, nagyüzem ) után az EXOCET hibrid mellett döntöttünk. Döntésünket 3,7 t/ha terméssel hálálta meg.
2010 őszén ismét a jól bevált Exocet  hibridet és mellé az új , igéretes DK Exquisite hibrid repcét választottuk mely hibrid nagyon igéretes képet mutat..
Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fenti  hibrideket  rendkívűl erőteljes növekedés, elágazóképesség és termőképesség valamint kiváló betegségellenállóság jellemzi .
Bátran ajánlom mindazoknak akik rekordtermést, stabilitást , magas minőséget várnak el.

 

Major Viktor- családi gazdálkodó

 

DEKALB-ok közül inkább fajtákat, de néhány hibridrepcét is kipróbáltunk már. Ezek közül a mi gazdaságunkban a legmeggyőzőbb eredményt eddig az EXAGONE-nal értük el (2,8-3,2 t/ha) félintenzív körülmények között. Az idei évben is szép eredményt várunk el az EXAGONE-tól, hisz nagyon jól fejlett állománnyal rendelkezik. Mivel cégünk profitorientált, minden termesztett növénykultúránál, így a repcénél is a ráfordítások állnak szemben a profittal. Egy szóval jellemezhető az EXAGONE MEGBÍZHATÓSÁG, amely a mai termelési költségeket tekintve a legfontosabb.
Az idei évben az EXAGONE mellett szeretnénk kipróbálni a DK EXPOWER-t is a repce vetésterületünk egy részén, mivel koraisága és alacsony mérete miatt egy jó hibrid lehet az EXAGONE mellett. Az EXAGONE-t mindenkinek ajánljuk, aki a repcét nem csak elvetni, hanem learatni is szereti.