Európában 2 600 000 hektáron termesztenek RAPOOL repcét. A piacra szánt, már engedélyezett fajták száma eléri a 87-et. A cégnek kilenc országban van leányvállalata, Magyarországon Lepsényben van a központjuk.

Nemesítési céljaikat tekintve a hozamstabilitás és az olaj minőségének tökéletesítése áll az első helyen. Az előbbit illetően az abiotikus elemek (hideg, fagy, szárazság, tápanyaghiány) és a patogén szervezetek (elsősorban a Phoma-gomba) elleni rezisztencia fokozása a fő cél. Az olajminőséget illetően 4 terület köré csoportosulnak a feladatok: 1. 00-s étkezési olaj, takarmány, biodízel; 2. Magas olajsav-, alacsony linolénsav-tartalom; 3. Magas erukasav-tartalmú repcemag (HEAR); 4. Egészséges élelmiszer-alapanyag.

Eredményeikről impozáns és meggyőző módon adtak számot: az egészséges, sötétzöld fajtákat és hibrideket a helyszínen, a pavilon körüli kísérleti parcellákon tekinthették meg az érdeklődők. Sőt, nemcsak megszemlélhettük, de meg is tapogathattuk a dús termésű, szinte feszülő becőjű növényeket.

Látványos bemutató, érdekes fejlesztési eredmények

A repce napjainkban már nemcsak a korábban klasszikusnak tartott optimális termőhelyeken igazolta termesztési és jövedelmezőségi létjogosultságát. Sok esetben szélsőséges területeken, komoly szárazságban kell bizonyítania a növénynek.  A RAPOOL ezért idén ismét bemutatta hibridjei stressz-toleranciáját a mesterségesen létrehozott „aszály” parcellákon.

A növekvő vetésterületek, az időjárási szélsőségek és az új vetési technikák egyaránt nagy alkalmazkodó képességet követelnek meg a hibridektől, már a vetéskor is. A bemutatott parcellákon az egyes hibridek vetésidő rugalmassága mellett a RAPOOL azt is bemutatta, hogy a legújabb, ún. strip-till technológiához mely hibridek alkalmazkodnak a legjobban.    

A nagy termések alapja a hibátlan gyökérzet. A RAPOOL először mutatta be a gyökerek földalatti világát eltérő növekedési körülmények között. Minden érdeklődő „földalatti” perspektívából nézhette meg a növényeket, és a RAPOOL szakértőivel együtt elemezhette az eltérő talajtulajdonságok pozitív és negatív hatásait a növények fejlődésére.