A 2019-es mezőgazdasági szezon aktualitása a kifejezetten száraz tavasz. Ezen időjárási körülmény okozta megnövekedett stresszint a növényekben egy negatív folyamatot indít el. Egyes növénykondícionáló készítmények, mint például a Natural Force, kifejezetten ezen abiotikus stressz okozta terméskiesések korrigálására hivatott. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem csodaszerekről beszélünk, tehát az eső áldásos hatását képtelenek pótolni. Bizonyos körülmények között azonban a vigort oly mértékben tudják növelni, mely által

a kultúrnövényünk a szélsőséges időszakot bizonyítottan tovább képes elviselni.

KITE

A Natual Force növénykondícionálóval a növény képes tovább elviselni a szárazságot

A Natural Force egy rendkívül magas (47%) aminosav tartalommal rendelkező növénykondícionáló készítmény. Ezen aminosav tartalom nagy része a növény szempontjából kifejezetten értékes, úgynevezett szabad aminosav. A szabad aminosavak magas aránya a gyártástechnológián alapul, mely során a termék alapanyagát biztosító növényi fehérjéket egy biológiai folyamat segítségével aminosavakra bontják szét. Az enzimatikus hidrolízis során a fehérjék közötti peptidkötések fölszakadnak, kialakítva így a rendkívül stabil és egyben jól oldódó szabad aminosavakat. A szabad aminosavak keletkezése során úgynevezett másodlagos metabolitok (vitaminok, fitohormonok) keletkeznek, melyek tovább növelik a termék biostimulátor hatását.

A Natural Force keverhetőségét tekintve kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható.

A KITE Zrt. 2016-2018 között saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban, eltérő termőhelyi körülmények között és különböző évjáratokban vizsgálta a termék növényállományra gyakorolt hatását. Ezen vizsgálatok eredményeképpen egyértelműen megállapítást nyert az a felvetés, mely szerint a Natural Force növényre gyakorolt hatása kettős.

Egyrészt, képes a konkurens termékekhez hasonlóan a termés mennyiségének növelésére, másrészt  használatával a növekvő termés minősége is tud javulni.

KITE

A készítmény képes a termés mennyiségét és minőségét is növelni és virágzásban korlátozás nélkül alkalmazható

Számos példát láttunk arra vonatkozóan, egyéb növénykondícionáló készítmények esetében, hogy egyes olajos kultúrákban – mint például a HO napraforgó – a biostimulátorok termésnövelő hatása egyértelműen érvényesült. Azonban tovább vizsgálódva egyéb paraméterekben nem javult, sőt a kezelt területrészen betakarított termés olajtartalma a kezeletlenhez képest csökkent. Ez a nem megfelelő termékhasználat miatt következett be.

Annak érdekében, hogy a termés mennyisége mellett a termés minőségét is garantálni tudja, hozta piacra a KITE a Natural Force növénykondícionáló készítményt, mely mindkét „feladat” ellátására képes. A kezelési javaslat a szántóföldi kultúrák esetében intenzív vegetatív növekedés csúcsán és/vagy annak generatív szakaszba való fordulásakor 3-5 liter/hektár dózisban.

A Natural Force széles körben alkalmazható, hiszen rendelkezik ökológiai gazdálkodásban használható minősítéssel, sőt a Bio Suisse előírásainak is megfelel. Fontos szempont továbbá, hogy hazánkban azon maroknyi növénykondícionáló termék csoportjába tartozik, melyek hatósági vizsgálat által bizonyítottan nem jelent veszélyt a beporzást végző szervezetekre, így a Natural Force kijuttatása virágzó kultúrában is lehetséges.