Miért?
A hosszú tél után érkező hirtelen „nyár” nem kedvez a kukorica kezdeti fejlődésének. Sok helyen az általánoshoz képest  későbbre halasztott vetéssel sem került optimális körülmények közé a vetőmag. A kialakult munkacsúcs miatt a magágy minősége nem lehetett tökéletes, és a gyors hőmérsékletemelkedés sok helyen kiszárította a talaj felső rétegét, utóbbi miatt a gazdák egyre mélyebbre vetnek, ami korlátozza, lassítja a kelést. Ezek a körülmények kedvezőtlenül befolyásolják a növény kezdeti fejlődését, ami jelentős hatással van a hozamra.

Hogyan?
A jelenlegi körülmények között a kukorica már a kezdeti fejlődési stádiumában nagyobb hőösszeget kap, mint optimális esetben. A fiatal növénynek szokatlan hőstresszel kell megbirkóznia. A magas hőmérséklet felgyorsítja a fejlődési folyamatokat. Kérdés, hogy ezt követni tudja-e a tápanyag- és vízfelvétel. Figyelembe kell venni, hogy a kelő növény gyökérzete még fejletlen, ezért nem képes elérni a talajban lévő tápanyagokat. A gyökérnövekedés segítésével hamarabb és nagyobb felületen veheti fel a szükséges elemeket, ami gyorsítja a növény megerősödését. Ha a pár leveles kikelt növény lombon keresztül is kap kis mennyiségű, de gyorsan ható tápanyagpótlást, átmeneti segítséget nyújtunk arra az időszakra, amikor a külső hatások megnehezítik a talajon keresztül való tápanyagfelvétele.

Mivel?
FertiactylŸ Starter oldattal. A termék hatóanyaga a FertiactylŸ komplex. A komplex feloldja a szokatlanul magas hőmérséklet és a relatív tápanyaghiány miatt létrejött stressz állapotot, és reaktiválja a növényt. Gyorsítja a sejtosztódást, és jelentősen javítja a gyökérzet növekedését. A fokozott tápanyagfelvételnek és tápanyagszállításnak köszönhetően gyorsul a tápanyagforgalom. A talajba jutva javítja a tápanyagok felvehetőségét, mert gátolja azok lekötődését, illetve kimosódását. A FertiactylŸ Starter a komplex mellett nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmaz, melyek lombon bejutva gyors táplálékot biztosítanak a stressz időszak átvészelésére. Az összetett biológiai és fiziológiai hatásnak köszönhetően a fiatal növény gyorsan megerősödik, így javul a termésbiztonság.

Termékajánlás
A FertiactylŸ Starter a gyengébb, elmaradott állományok regenerációját, megerősödését segíti látványos eredménnyel. Hatóanyagai nemcsak lombon, hanem talajon keresztül is felvehetőek a növény számára. Alkalmazását a kukorica 2–4 leveles fejlettségénél javasoljuk 2–3 l/ha dózisban. A termék keverhető a legtöbb növényvédőszerrel, a keverhetőségről előzetes tájékozódás, illetve keverési próba szükséges! Folyékony nitrogénba keverve, a fent említett hatások mellett, jelentősen javul a kijuttatott nitrogén hatékonysága is.

RAJ PÉTER

termékmenedzser

Timac Agro Hungária Kft.

Kérjen talajértékelést és javaslatot szaktanácsadónktól! Telefonszámát keresse közvetlen a
http://www.hu.timacagro.com/ertekesitesi-teruelet/szaktanacsadok.html linken.
Vagy hívja központi telefonszámunkat: +36 23 889 719