Új típusú talajfertőtlenítő szer, már a kertészeti kultúrákban is!

A talajlakó kártevők (drótférgek, cserebogár pajorok, mocskospajorok, különféle gyökérlegyek) szántóföldi és kertészeti kultúrákat egyaránt veszélyeztetik. A drótférgek a pattanóbogarak lárvái, 10-30 mm hosszú, hengeres testű lárvák, melyek 3-4 évig fejlődnek a talajban. Táplálékuk a növények gyökerei, gumói, hagymái. A károsodott növény hervad, elszíneződik, majd elszárad. A cserebogár pajorok sárgás- vagy csont fehér színű, meggörbült, kifejletten kisujjnyi vastag lárvák. Kártételüket a növények gyökérzetének megrágásával, a gumók, hagymák odvasításával okozzák. Négyzetméterenként már egy darab pajor előfordulása esetén is indokolt a talajfertőtlenítés.

A mocskospajor lepkehernyó

A növények gyökerét, a talajfelszín közeli szárrészt károsítják, gyakran a vastagabb növényi részekbe befúródva fejlődnek. Leggyakoribb a vetési bagolylepke hernyója, mely kétnemzedékes, kifejlett hernyó alakban telel és károsít, a második nemzedék nyár elején kezdi meg táplálkozását. A gyökérlegyek közül a káposztalégy lárvái a gyökereket kívülről hámozgatják, majd behatolva a gyökérbe járatokat készítenek. A megtámadott növény fejlődésében megáll, levelei lankadnak, fejlődésükben visszamaradnak, súlyosabb esetben elpusztulnak.

Force 1,5 G a gázhatású talajfertőtlenítő

A Force 1,5 G hatóanyaga a teflutrin . Gázhatású készítmény, a rovarok a bőrszövetükön és az idegvégződésükön keresztül veszik fel a szert, ezt követően táplálkozásukat befejezik, majd elpusztulnak. Ez a hatásmód újszerű megoldást jelent a talajlakó kártevők elleni védekezésben, mivel a készítmény nem szívódik fel a növénybe, a rovarokat nem a kezelt növények fogyasztásán keresztül pusztítja el. Gázhatásának köszönhetően erős riasztó hatása van a tojásrakásra készülő káposzta-, hagyma és viráglegyekre is. A Force 1,5 G a különböző növények magvaival, vagy gyökereivel érintkezve nem fitotoxikus, a csírázást, a gyökérnövekedést nem befolyásolja. Egyszerű használat... A Force 1,5 G a szántóföldi és kertészeti növények széles körében használható. Kukoricában (takarmány, csemege, vetőmag) kukoricabogár ellen 12-15 kg /ha vagy 0,75 g/folyóméter sorkezelés formájában. Kukoricában általános talajfertőtlenítő szerként 7-10 kg /ha, vagy 0,5 g /folyóméter sorkezelés esetén. Burgonya, cukorrépa, paprika, paradicsom, gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, cékla) levélzöldségekben (spenót, sóska, saláta) zöldbab, borsó kultúrákban kabakosokban ( görögdinnye, sárgadinnye, uborka, tök) hagymafélékben (vöröshagyma, fokhagyma) az engedélyezett dózis 7-10 kg /ha vagy 0,5 g /folyóméter sorkezeléssel kijuttatva. Gyümölcsfélékben (almatermésűek, csonthéjasok,bogyós gyümölcsűek )és a szőlőben 7,5-10,0 g/m2 sorkezelés formájában kijuttatva. Csemete-, mag- dugvány-, és oltványiskolában 15-20 kg/ha sorkezelés formájában. A magról vetett, gumóról vagy hagymáról ültetett növényeknél a magvetéssel,- ültetéssel egy időben kell az előírt szermennyiséget kijuttatni, majd azonnal a talajjal befedni. Egyedi gyümölcs és szőlő ültetésnél 7,5-10,0 g/ m2 adagban kell a készítményt kijuttatni. Soros telepítésnél 0,5 méter szélességű sávot számolva kell meghatározni a ténylegesen szükséges szermennyiséget, és azt a telepítendő növény gyökérzónájába elhelyezni, szőlő esetében 40-60 cm, gyümölcsfélék (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsűek) esetében 20-40 cm, csemete-, mag-, dugvány-, és oltvány iskola esetében 10-15 cm mélységben. Drótféreg fertőzés esetén a magasabb dózis használata javasolt. A kezelés során biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét. Előnyei a hagyományos készítményekkel szemben : - széles hatásspektrum - erős gázhatás - riasztó hatás a betelepülő kártevőkre - korszerű formuláció - felhasználóbarát adagolórendszerrel ellátott csomagolás - munkaegészségügyi várakozási idő :0 nap A gondosan elvégzett talajfertőtlenítés a biztonságos termesztés garanciája ! Syngenta KFT