Az európai búzatermelés mennyisége továbbra is nagyobb lesz várhatóan, mint a tavalyi volt, de ebben az is fontos tényező, hogy a 2016. évi termelési volumen nagyon alacsony volt. A vetésterületeket tekintve és a többéves átlagos hozamokkal számolva a harmadik legnagyobb mennyiségre van kilátás, de a mostani helyzet ebben változás hozhat.

Az egyes országok adatait nézve a legkritikusabb helyzet talán Lengyelországban van, se a szlovák, se az itthoni helyzet nem annyira veszélyes. Az időjárási térkép is mutatja, hogy az elmúlt 30 napban a napi legalacsonyabb hőmérséklet a Kárpát-medencében és Délkelet-Európában tért el legnagyobb mértékben a normálisnak tartott értéktől.

A world ag weather térképe ugyanakkor azt is mutatja, hogy az orosz és az ukrán területeken nem volt az átlagostól jelentősen eltérő minimum-hőmérséklet, és azt is tudjuk a híradásokból, hogy a területeik nagy részén a szükséges mértékű hótakaró is van.

időjárástérképAz ügynökség jelentései alapján a francia búzaterületek az átlagnál jóval kevesebb csapadékot kaptak, az elmúlt két hónap összesítése alapján a lehullott csapadék mennyisége csak mintegy harmada az átlagosnak. A német és a lengyel területek ellátottsága kedvezőbb, és a következő 2 hétben várhatóan már a szokásosnak megfelelő vagy annál magasabb hőmérséklet várható. Remélhetőleg a következő napok ezt igazolni fogják, és a kínálati oldal a korábbi években kialakultak szerint fog alakulni. Ez a várakozás természetesen a piaci árakat is befolyásolni fogja.

Az elmúlt hetekben a fizikai piaci üzletkötések árszintje mintegy 6-8 USD/to-val emelkedett, jellemző, hogy a korábban 200,- USD/to árszintet nem érte el az észak-afrikai rendeltetéssel eladott búza árszintje, leszállítva Egyiptomba vagy Algériába. A legutóbbi árak a márciusi szállításokra már azonban ezen szint fölött voltak, és ebből most nem a fuvardíjak emelkedése tette ki a nagyobb részt, hanem az áru alapára.

A kedvezőtlen hírek hatása a szokásos időjáráspiac kialakulása idején jóval erőteljesebb, most azonban ezt nem várom az előzőek alapján tartósnak. Az is alátámasztja az átmeneti erősödést, hogy a világ egyéb részein a búzatermelésben az adatok tovább javultak, a déli félteke betakarítása folyamatos, és tovább javultak a terméseredmények.

A két fő piaci jegyzés összevetése is azt támasztja alá, hogy az európai és fekete-tengeri térség áremelkedésében szerepet játszhatnak átmeneti tényezők is. A barchart.com közlése alapján a márciusi határidőre szóló jegyzéseknél az európai áremelkedés egyedüli volt, a világ kereskedelmében nagyobb befolyással bíró chicagói jegyzés (zöld vonallal jelölve) oldalazó mozgást mutatott, nem volt számottevő emelkedés.

grafikonItthon, úgy hallom, egyre nő az a terület, ahol a gazdák már aggódnak az őszi vetések miatt. A tapasztalt öregek hozzáteszik azért még azt is, hogy nem volt igazán tartós a talajok átfagyása, ott lehet nagyobb a gond, ahol semennyi hó sem volt. Ilyen területből is van bőven, főként az ország középső részén, de talán nem lesz felfagyás és a növények még tudnak regenerálódni.

A repce esetében van inkább gond,

ott már az őszi időszak sem volt igazán kedvező, nagyobb területeket érhetett kár.

Maradva a búzánál, az itthoni vetésterület csökkenése és az időjárási gondok elvileg akár 900 ezer hektár alá is vihetik a hasznos területet – az őszi állapotminősítés alapján is ez azt jelentené, hogy kb. 60 ezer hektár károsodik. A termés azonban így is biztonságos lesz jövőre is, és az exportadatok alapján azt várom, hogy bőven lesz kínálat tavasszal. Ez már az új termésre is hatással lesz, éspedig nem az árak emelkedését támasztja majd alá.

Egyelőre csak exportár-indikációk vannak július-augusztusra, és ezek a mostani szintek körül mozognak. Úgy vélem, már most érdemes gondolkozni az eladásokon, biztosítva az időbeni szállításokat és árbevételt.

Bidló Gábor / Agroinform.hu