A Dacia, hosszúra nyúlt újbóli bevezetése után, hazánkban is az egyik legnépszerűbb olcsó autóvá vált. Gazdaságos üzemeltetése és elnyűhetetlen műszaki megoldásai révén egyre többen választják a folyamatosan bővülő modellpaletta valamely tagját. A már több mint három esztendeje piacon lévő Dokker Van belépésével megjelent a rég várt haszonváltozat is.

Dacia

Már személy- és haszonváltozat is rendelkezésre áll – fotó: Dacia Budapest

A várható igények kielégítésére rögtön elkészítették a Kombi néven bemutatott, személyszállításra is kiképzett modellt, amivel most mi is gördülhettünk.Talán kezdjük a motorizációval.

Jelenleg kétféle benzines és kétféle dízel közül választhatunk. Az előbbiből van egy 105 és egy 112 lóerős változat. A gyengébbik a már jól ismert 1.6-os alapmotor, míg a másik az 1.2 Tce, azaz a pörgős, kis köbcentis turbófeltöltős erőforrás. Az 1.5 literes dízellel egyszerűbb a helyzet, mert ott csak az erőviszonyokban van különbség: az egyikben 75, míg a másikban 90 lóerőt találhatunk.

Dacia

Öt személy és a csomagok számára is bőséges a hely – fotó: Dacia Budapest

Az általunk próbált verzió az erősebbik és jobban felszerelt változat volt, ami azért már nem okvetlenül olcsó játékszer, hiszen a teljes Európán is átvezető navigációval, az érintőképernyős multimédiás rendszerrel felszerelt modell ára már több mint 4.2 millió forint, ami a haszonváltozat nettó 1.9 milliós árához képest még az aránylag magas felszereltségi szint ellenére sem kevés pénz.

Dacia

Tágas belső tér – fotó: Dacia Budapest

Persze ne feledjük, hogy a Dokker Kombi olyan többcélú autó, ami szükség esetén 500 kilónyi terhet is elvisz, miközben öt személy és a csomagok számára kimondottan bőséges helyet tud biztosítani. Az ülések hajtogatásával teherautónyi térre tehetünk szert, ahová egyébként az alacsony hátsó küszöbmagasság jóvoltából könnyű ki- és bepakolni. A két oldalsó tolóajtó szűk parkolókban megkönnyíti a ki- és beszállást, de a hátsó osztott ajtó sem középen nyílik, hanem van egy kisebb és egy nagyobb szárny, így ott is könnyű pakolni, ahol csak alig marad hely az autó mögött.

Dacia

Megbízható műszaki megoldások – fotó: Dacia Budapest

A vezethetőség és a gördülési komfort tekintetében a Dokker személyváltozata hozza a jó átlagot. Az utastér még száz fölött is egész csendes, és a futómű feszes, teherautós hangolása sem zavaró, tehát aránylag kellemes környezetben utazhatunk. Annak ellenére, hogy nem a legdrágább anyagokkal operáltak a Dokker lakberendezői, egész szépen kialakított felületekkel találkozhatunk, ebből adódóan a belső tér kialakítása ugyan nem túl modern, de mindenképpen esztétikus, funkcionális és nem utolsósorban kényelmes.

A tervezők a rakodóhelyekről sem feledkeztek meg, így ha feledékenyek vagyunk, lesz hol keresgélni az elrejtett dolgainkat. A Media Nav-rendszer olyan kiegészítő, amit mindenkinek ajánlok, mert a piac egyik legegyszerűbb és leghasználhatóbb 7 colos érintős felületét kapjuk majd meg; ugyan erős fényviszonyok mellett időnként mereszteni kell a szemünket, ha látni is szeretnénk valamit, de ezt ennél sok millióval drágább autókban is tapasztaltuk, tehát ez sem tudta megrengetni az autóba vetett bizalmunkat.

Mielőtt bármiféle összefoglalásba belekezdenék, ejtsünk egy rövid kitérőt a motor és a váltó irányába is. Az ötsebességes kézi váltó ugyanis tökéletesen illeszkedik a piac egyik legjobb dízelerőforrásának nyomatéki viszonyaihoz, ami ezt átlagosan 4.5 és 5.5 liter közötti fogyasztási adatokkal hálálja meg, de ha valaki szeret spórolni, országúton akár 4 liter alatt is autózhat.

Dacia

500 kilónyi terhet is elvisz – fotó: Dacia Budapest

Ezen tapasztalatok tükrében kimondható, hogy a Dacia Dokker Kombi 1.5 dCi 90 lóerős változata egy racionális elvek alapján megépített, vegyes használatú autó, kedvező fenntartási költségekkel, tágas és jól variálható belső térrel és megbízható műszaki megoldásokkal a mindennapokhoz. És talán az sem hátrány, hogy ez a modell, mint valamennyi márkatársa, az évek múlásával sem veszít annyit az árából, mint a konkurensek.

További információkért látogasson el a www.daciabudapest.hu weboldalra! Dacia