Az összes gyümölcsmoly beindult
Javában zajlik a gyümölcsmolyok rajzása, ahol szükséges, ott ideje védekezni ellenük. Most tényleg érdemes megnézni a rajzási táblázatokat. Fel kell venni a permetezőt, ha el akarják kerülni, hogy hernyók rágjanak már a kis gyümölcsökben is.

Veszélyt jelent-e Kína fejlődése a világ mezőgazdaságára?
Az USA Gazdasági Kutató Szolgálatának adatai szerint 2016-ban 1300 kínai vállalat összesen 26 milliárd dollár értékű beruházást hajtott végre külföldi országok mezőgazdaságában. Ez egyértelműen jelzi a kínai cégeknek az utóbbi években egyre jobban felerősödő törekvését, hogy a nemzetközi agrárpiacok fontos szereplőivé válhassanak és befolyást szerezzenek a piacok irányításában.

Bárhol, bármikor, ingyenesen kereshet a növényvédő szerek között
Mostantól egyszerűen és azonnal informálódhatunk a növényvédő szerek részletes adatairól telefonunkon az AgroApp alkalmazás segítségével. Az Android és iOS operációs rendszereken ingyenesen elérhető alkalmazás lehetővé teszi, hogy bármikor, bárhol okostelefonunkon tudjunk böngészni a növényvédő szerek, hatóanyagok és károsítók között.

Ezek a tényezők sürgetik az agrárium fiatalítását
Az agrárium egyik legégetőbb kihívása az utánpótlás kérdése, ugyanis a következő tíz évben nagyszámú idős és tapasztalt gazda kilépése várható az ágazatból, miközben a mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok aránya elenyésző, a pályaelhagyóké viszont magas.

kép

Negyedik alkalommal díjazták az agrár-felsőoktatásban részt vevő hallgatókat – fotó: K&H Bank Zrt.

Kinevezték az Agrárminisztérium új államtitkárait
Áder János köztársasági elnök kedden az Országház épületében kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának államtitkárait, akik egyúttal hivatali esküjüket is letették. Az államfő a miniszterelnök javaslatára összesen 54 államtitkári, illetve közigazgatási államtitkári kinevezési okiratot adott át. Az Agrárminisztériumban Farkas Sándor fogja ellátni a miniszterhelyettesi feladatokat.

Az élelmiszer-hamisítás már jobb üzlet, mint a kábítószer-forgalmazás
Az áruk hamisítása évente jelentős mértékben emelkedik. A növekvő életszínvonal Európában, az amerikai kontinensen, de a közepes vagy akár alacsonyabb életnívójú országokban is magával hozta a fogyasztói igények növekedését, az áruválasztékot, ezzel egyidejűleg az áruhamisítást. Mindent hamisítanak: élelmiszert, ruházatot, műszaki cikkeket, autóalkatrészeket, és mindent, ami elképzelhető. Egyáltalán nem mellékesen, a növényvédőszer-hamisítás is jól jövedelmező üzletté fejlődött.

méz

Gyakori a méz hamisítása is – fotó: Shutterstock

Hazánkban is megjelent a repce veszélyes betegsége
2017 őszén a csapadékos időjárás miatt az ország nyugati felében, leginkább Vas és Zala megyék savanyú, mély fekvésű talajain megjelent a repce gyökérgolyvás betegsége. A betegség a káposztatermelők körében már régóta ismert, ám őszi káposztarepcében érdemi hazai előfordulását tavaly őszig nem publikálták. A régióra jellemző szűk vetésforgó, melyben az őszi búza és a repce évről évre egymást váltja, szintén kedvezett a kórokozó elterjedésének.

Állatok fertőző betegségeinek kontrollálása
A klímaváltozás és a globalizáció modern trendje drámai módon megemelte az újonnan jelentkező és az ismételten felbukkanó állati betegségek számát. A Boehringer Ingelheim állategészségügyi üzletága elkötelezett az olyan, állatokat érintő fertőző betegségek leküzdésében és megelőzésében, melyek jelentős fenyegetést jelentenek az emberek, állatok és a mezőgazdasági ágazatok számára a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt.

EU: Stabil marad a mezőgazdasági politika finanszírozása
Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó uniós költségvetési tervezetet, amelynek összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, a 2018-asnál 3 százalékkal magasabb. A mezőgazdasági politika finanszírozása közel 60 milliárd eurót tesz majd ki.

A közepesnél jobb lehet a cseresznyetermés
Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. Apáti Ferenc alelnök elmondta, a sokéves átlagnál valamivel jobb, a tavalyinál mindenképpen kedvezőbb termésre számítanak, de nem lesz kiugróan magas a hozam. Kifejtette: ennek megfelelően a fogyasztói árak a tavalyihoz képest valamelyest mérséklődnek, a következő másfél hónap termelői árainak alakulása viszont szinte megbecsülhetetlen.

Figyelem, fontos módosítási határidők az állatalapú támogatásoknál!
Az egységes kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött állatalapú támogatási kérelmek, valamint a Vidékfejlesztési Programból finanszírozott kifizetési kérelmek beadását követően is vetődtek fel kérdések az érintett gazdálkodók részéről, amelyekkel kapcsolatban a Nemzeti Agrárkamara számára a Magyar Államkincstár az alábbi tájékoztatást adta.

Növényvédelmi előrejelzés: Az esős időszak kedvez a betegségek erősödésének
Sokáig vártunk a csapadékra, s végre megérkezett. Mondhatnánk, mindenki örül ennek, de ha pontosak akarunk lenni, akkor megállapíthatjuk, hogy nem mindenki. Gondoljunk csak a koraicseresznye- és koraimeggy-termesztőkre vagy éppen a szedés közepén lévő földieper-tulajdonosokra. Az Agroinform.hu 2018. 21. heti növényvédelmi előrejelzése.

árpa

Megdőlt árpa – fotó: Agroinform.hu

Még pár napig „igen”-t mondhat a 30-50% díjvisszatérítésre!
Általában akkor kezdenek nyugtalankodni a gazdák, amikor a környéket már javában bombázzák a jégfelhők, pedig a felmelegedés nyomán jellemzően május elejétől már exponenciálisan nő a károk lehetősége, és a kikelt növények is érzékenyen reagálnak a viharokra.

NAK: Fontos, hogy a jelenleginél is jelentősebb fejlesztési forrásokat biztosítsanak a termelőknek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság hosszú távú fejlesztését célzó programjavaslata szerint a következő vidékfejlesztési programban 2000 milliárd forint támogatási forrásra lenne szükség a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidék fejlesztésére.

Megnyílt a Pápai Agrárexpo – a szakadó esőnek csak a gazdálkodók örülhetnek
Megnyílt a kamarai szervezésű XXII. Pápai Agrárexpo. A pénteki nyitányon szinte végig szakadó esőnek csak a város környéki és a Veszprém megyei gazdálkodók örültek igazán.

"A növényvédő szer nem méreg, és a szabályozott használat hasznos mindenki számára"
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédelmi Szövetség, amellyel a két szervezet vezetője egy évek óta tartó szakmai kapcsolatot tett formálissá. Az egyezséget Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Kovács Gyula, az MNSZ elnöke írta alá a XXII. Pápai Agrárexpo megnyitója előtt.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Shutterstock