Új magyar borászati kifejezések kerülhetnek uniós oltalom alá
A borkülönlegesség, a jégbor, a főbor, a szemelt szőlőből készült bor és a töppedt szőlőből készült bor kifejezések uniós oltalmát még 2014-ben kezdeményezték.

Linolsavas és a magas olajsavtartalmú napraforgóhibridek minden termőhelyre
LO legyen vagy HO legyen? Ha az elmúlt hetekben Ön is feltette már magának a fenti kérdést, úgy érdemes néhány percet szánnia az alábbi cikkre.

Most csúcskategóriás Huawei okostelefont nyerhetsz az Agroinformmal!
Már megszokhattátok, hogy az apróhirdetést feladóknak különböző nyereményjátékokkal kedveskedünk. Ez alkalommal az eddigi legértékesebb nyereményt ajánljuk fel: egy Huawei Mate 20 okostelefont!

Ezeket a napraforgókat magyarországi viszonyokra nemesítették
A napraforgó továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, a kiemelkedő stressztűrő képessége miatt 2018-ban több mint 600.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon. Bármilyen hasznosítási irányú vagy gyomirtási technológiájú napraforgót keres, itt megtalálja.

Irodaházakban termesztenének fahéjat és paradicsomot Magyarországon
A beltéri növénytermesztéshez 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján.

kép

A precíziós beltéri növénytermesztés segítségével egységnyi területen sokkal nagyobb hozam érhető el a szabadtéri technológiákhoz képest – fotó: Shutterstock

Feldman Zsolt: kulcskérdés a gazdálkodók bevezetése a digitális világba
A kormány számára a digitalizáció nem kihívás, hanem lehetőség, mivel azokra a kérdésekre – például a népesség növekedésére, fenntarthatóságra – adandó válaszok alapja, amelynek nyomán a magyar gazdaság, így a mezőgazdaság is megfelelhet a XXI. század támasztotta követelményeknek, elvárásoknak – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Háromszoros olimpiai bajnokunk idén a precíziós gazdálkodás nagykövete
„A mezőgazdaság sokféle. A mezőgazdaság izgalmas. A mezőgazdaságban hihetetlen innovációk valósulnak meg. A gazdálkodók számára pedig a növénnyel, a földdel, a haszonállatokkal és a traktorokkal dolgozni leginkább életformát jelent.” – fogalmazta meg Bolyki Bence, az Agroinform.hu portál vezetője a PREGA Konferencia és Kiállítás sajtótájékoztatóján. De vajon mi a véleménye a mezőgazdaságról és a gazdálkodókról a fogyasztóknak, és mennyit tudnak a táplálék előállításáról?

Fújjon vagy fújhatja: oldatok minden esetre
A mai mezőgazdaságban már nemcsak a termésmennyiség növelése, hanem a termés minőségi paramétereinek javítása is cél. Mindezt egyre szélsőségesebbé váló időjárás mellett kell megvalósítanunk.

Csongrád megyei területi képviselőt keres a SAATEN-UNION
A SAATEN-UNION, Európa egyik meghatározó vetőmag-forgalmazójának magyarországi leányvállalata bővülő kereskedelmi és fejlesztési tevékenységéhez keres új munkatársat TERÜLETI KÉPVISELŐ feladatkörben CSONGRÁD MEGYE területére.

Amikor mezőgazdaságra gondolunk, mennyire jut eszünkbe a high-tech?
Az agrárium szereplőinek meg kell érteniük, hogy nem lehet elzárkózni a technológiai kihívások elől. Nem szeretnénk, ha digitális szakadék alakulna ki a kisebb és nagyobb termelők között. A gazdák igazi szuperhősök!

high-tech

A Gyermelyi üzemében már megvalósult a precíziós termőföldtől az asztalig élelmiszer-előállítás – fotó: Agroinform.hu

Már lehet regisztrálni a XI. Kukorica Termésversenyre
Idén is megrendezi a Magyar Kukorica Klub a Kukorica Termésversenyt. A regisztráció már elindult, ahogy a Top20 Fajtakísérletekhez is be lehet jelenteni a hibrideket.

Gyengén fejlődnek az őszi kalászosok, ez emelheti az árakat
A száraz ősz miatt gyengén fejlődnek az őszi kalászosok, emiatt az idei termés várhatóan elmarad a tavalyitól. Ez emelheti az árakat, és betárolásra ösztönözheti a termelőket.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

A jól elvégzett vetés eredménye gyors és egyenletes kelés
A PROSEM szemenkénti vetőgép kifejlesztésével egy nagyon precíz gép létrehozása volt a cél, egy professzionális megoldásé, mely a gazdálkodók ezzel kapcsolatos igényeit teljes mértékben lefedi.

Négy tonna feletti hektáronkénti napraforgótermés-átlag is elérhető
A kedvezőbb felvásárlási ár miatt emelkedik a magas olajsavtartalmú napraforgó aránya, a hektáronkénti termésátlag pedig meghaladhatja a 4 tonnát Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.

napraforgó

A napraforgó termésmennyisége növekszik Magyarországon – fotó: Shutterstock

Rekordösszegre tett szert a gabonaexportjával Ukrajna
Ukrajna 2018-ban 7,2 milliárd dollárért exportált gabonát, amivel rekordösszegre tett szert éves szinten – mondta el az Ukrajinszka Pravda hírportálnak Mikola Puhacsov, az Agrárgazdasági Intézet nevű kutatóközpont helyettes igazgatója.

Hamarosan zárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat
Erdőgazdálkodók, figyelem! Napokon belül zárul a VP5-8.5.1.-17. kódszámú, „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Szeptemberben újra OMÉK – vidéki társrendezvények is lesznek!
Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen.

Az ASP felszámolásának egyetlen módja a vaddisznóállomány drasztikus csökkentése
Bár az ország keleti felén van jelen a vaddisznó-állományban az afrikai sertéspestis (ASP), azért az esetleges megjelenésre a nyugati országrész vadászainak is érdemes felkészülni. Az ASP-vel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat, eredményeket tárták fel a NAK szokásos vadgazdálkodási konferenciáján.

Engedélyezheti az EU a tisztított szennyvízzel való öntözést
Egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai vízkészletre, ezért az Európai Parlament olyan jogszabálytervezetet hagyott jóvá, amely megengedheti a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítását.

öntözés

Egyre gyakoribbak a szárazságok, fontos megvédeni az európai vízkészletet – fotó: Shutterstock

Még pályázhat élelmiszeripari feldolgozó- és borászati üzemek fejlesztésére!
Támogatás nyerhető el termelőeszközök, gépek, új technológiai rendszerek beszerzésére, épületfelújításra, bővítésre, új építésre, illetve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is.

Tegyünk a talajok savanyodása ellen!
Az eredményes gazdálkodás egyik alapja, hogy a talaj kémhatását az optimális szinten tartjuk. Megmutatjuk, milyen módszerek közül választhatunk.

A modern technológia képes a fiatalokat a mezőgazdaságba vonzani?
El kell oszlatni az agrártársadalomban még létező fenntartásokat a precíziós gazdálkodással szemben, és meg kell mutatni a fiataloknak a mezőgazdaság modern arcát.

Készüljön a Fiatal gazda 2019 pályázatra!
A Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása pályázat 2019 tavaszán várhatóan megjelenik. Már most készüljön rá!

Búzakörkép – szerintem nálad se más a helyzet!
Te is látod, fejletlen a búzád, ha nem teszel semmit, még rosszabb lesz! Garantálom, hogy ezt a segítségünkkel meg tudod állítani! Csodaszerek helyett válaszd inkább a józan eszed, és ne költs lombtrágyázásra egész évben 6247,5 Ft/ha összegnél többet!

10 kérdés a bioetanolról – amire Neked is tudnod kell a választ!
Kukoricát termesztesz? Akkor Te is érdekelt vagy a bioetanol témakörében!

Elmúlt kétheti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.