Gyűlnek az aláírások, betiltanák az összes szintetikus növényvédő szert
Összegyűlt kellő számú, 15 750 aláírás Magyarországról a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez.

Nem bír a kártevőkkel? Itt az új hatóanyag! (PR-cikk)
Új lehetőség a nagyüzemi és a hobbikertészek kezében a Benevia® rovarölő szer! Az FMC-Agro új hatóanyagú terméke a hazai tapasztalatok alapján kikerülhetetlen tagja lett a kertészeti rovarkártevők elleni védekezéseknek.

Idegesítenek a jövevény poloskák? Ez csak a kezdet!
Időjárásunkban egyre meglepőbb fordulatokat tapasztalunk, lassan már követni se tudjuk az egymás után bekövetkező időjárási rendellenességek okozta károkat. Mégis mit tehet a termelő, hogy megvédje a termését és hatékonyan tudjon védekezni a károsítók ellen? Fel lehet egyáltalán készülni a klímaváltozásra?

traktor

Egyre nehezebb olyan kevésbé szeles napot találni áprilisban, amely alkalmas a gyomirtó permetezésre a kalászosokban – fotó: Lepres Luca

1000 hektár a tudomány szolgálatában – ismerjük meg közelebbről a Karcagi Kutatóintézetet (PR-cikk)
Ismerjük meg közelebbről a Karcagi Kutatóintézet 61 munkatársának (ebből 11 kutató) munkáját, Dr. Zsembeli József intézetigazgatóval készített interjún keresztül.

Milliárdos üzlet a magyar találmány – a világon mindenhol sorban állnak érte
A Smartkas cég a zöld, megújuló okosüvegházakat és a beltéri farmokat ötvözi egy megoldásban.

A rovarok szuperképességét fordíthatjuk a kártevők ellen
A dohánymolytetű főleg a paradicsomot, paprikát, burgonyát és hajtatott dísznövényeket károsítja. Genetikai állományát maga alakította úgy, hogy ellenálljon a mérgező növényi nedveknek és a növényvédő szereknek.

növény

Üvegházi molytetű kelkáposztán (a kép alsó részén, fehér rovarok) – Fotó: Agroinform

25 százalékkal emelkedik a hús ára – ez áll a háttérben
A takarmányárak növelik a termelők önköltségét, és ez a piaci árakra is hatással van. Az ágazat szereplői kénytelenek a költségek egy részét a fogyasztókra áthárítani, így akár a 20-25 százalékos drágulással is találkozhatunk a húspultoknál.

Védd meg gyümölcsödet, zöldségedet a gombásodástól a réz erejével! (PR-cikk)
A Kocide 2000 egy 53,8% rézhidroxid hatóanyag-tartalmú fungicid, amely WG formulációban érhető el. Nagy előnye, hogy felhasználása széles körben engedélyezett, egészen az almatermésűektől kezdve, a szőlőn és a csonthéjasokon át, a zöldségekig és a hüvelyes növényekig. Ezeken kívül alkalmazható továbbá kabakosok, dísznövények, hagyma, burgonya és a cukorrépa esetében is.

Friss hír! Megjelent a kertészetes pályázat!
Cél a versenyképes kertészeti és gyógynövényültetvények létrehozásának támogatása gépbeszerzések, modern technológiai megoldások megvalósításával.

fa

Alma és körte esetében 2000 db tőszám/hektár felett jégesővédelemről is gondoskodni kell! – fotó: Pixabay

Bombabiztos tippek az otthoni krumplitermesztéshez
Ez a zöldség szinte minden háztartásban megtalálható, ha konyhakerted van, ne hagyd ki, érdemes belevágni a burgonya termesztésébe!

Így védd meg a napraforgót a nyúltól és őztől! (PR-cikk)
Nagy bosszúságot és még nagyobb veszteséget tud okozni a nyulak és az őzek okozta rágás a napraforgóban. A várható terményárak miatt is érdemes védekezni, és egyben az egyik leginkább hiányzó tápanyagot, a ként pótolni a napraforgóban.

Ennyi pénzt elkölteni nem lesz könnyű – feszített tempó vár minden pályázóra
Rengeteg felhívás várható a következő hónapokban, de csak jól előkészített pályázatokkal lehet majd tartani a határidőket. 1500 milliárd forintot kell felhasználni 2 év alatt.

traktor

Hatalmas feladat lesz 1500 milliárd forint felhasználása a vidékfejlesztésben – fotó: Pixabay

Folytatódik a pályázatdömping: most tudsz kertészeti gépeket venni!
Újabb kertészeteket támogató felhívás jelent meg, melynek keretében talajművelő gép, szüretelőgép és traktor is beszerezhető.

Családi összefogás: egy sikeres, magyar gabonafelvásárló vállalat (PR-cikk)
Három éve két gazdálkodó család meglátta a makói mezőgazdasági telepben rejlő lehetőségeket, és a tulajdonosok mertek nagyot álmodni. Innentől kezdve – a korábban állami tulajdonban lévő telephelyen – felgyorsultak az események.

Növényvédelmi előrejelzés: Pusztít a fagy a repcetáblákon, a gyümölcsösben pedig a monília fenyeget
Ami kedvezett a szántóföldi kultúráknak, az nem segített a csonthéjasoknak. Jelentős a kár a repcében is. Az Agroinform.hu 2021. évi 16. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

Fagykár tünetei repcén – fotó: Polgárné Sarok Edit

Gazdák ajánlották termésnövelésre és nekem is bevált! – VIDEÓ (PR-cikk)
Egyházásharasztiba látogattunk, ahol a Szabó és Társa Kft. számolt be arról, mennyire pozitív hatással bírnak a Natur Agro termékek a talajra és növényekre.

Kirajzanak az atkák – most kell őket megállítani!
Most lehet a rügypikkelyek alól előbújó gubacsatkák és levélatkák ellen védekezni. A monília és a tafrina is feléledt, kedvelik a hűvös, esős időjárást.

Kilométerekről hívogat a szőcei búzatábla! Miért ilyen üde az eső előtt? – VIDEÓ (PR-cikk)
A felsőjánosfai családi gazdaságban évek óta a teljes kalászos-termésterületen használják a Huminisz-technológiát. Bemutatjuk, hogy milyen termelési tapasztalatok vezettek idáig.

Évtizedek óta radioaktív mézet állítanak elő sugárfertőzött méhek
Az USA-ban a 20. század derekán végrehajtott föld alatti atomkísérletek következtében a mai napig is fellelhető radioaktív szennyeződés a mézben.

méh

A háttérsugárzás nem veszélyezteti a beporzókat, a növényvédő szerek sokkal nagyobb kockázatot jelentenek – fotó: Shutterstock

Lombtrágya vagy biostimulátor? Mivel teszünk jobbat a növényeinknek? (PR-cikk)
Időjárásbeli anomáliák és szigorodó növényvédőszer-szabályozások: erre jelent alternatívát a növénykondicionálás.

Közösségi növényvédelmi előrejelzés – Tőled is várjuk az adatokat!
Indul az Agroinform országos közösségi növényvédelmi adatszolgáltatása! Vegyél részt benne Te is, segíts gazdatársaidnak, és tedd könnyebbé a saját gazdálkodásodat!

Automatikus fejőrendszer: könnyen végzi a bonyolult fejési feladatokat (PR-cikk)
A tejtermelés bonyolult vállalkozás. Olyan rendszereket igényel, amelyek a lehető legegyszerűbben végzik el az akár nagyon összetett feladatokat is.

Egy termelő sem becsülheti alá a kalciumpótlás fontosságát! (PR-cikk)
A talajjavítás pozitív hatásait már évezredek óta ismerjük. A kalciumpótlás jótékony a talaj szerkezetére, a talajéletre, a tápanyagok hasznosulására!

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.