Fontos kérdés zöldségtermesztőknek: mikortól pótoljuk a tápanyagot?
Ilyenkor a melegigényes zöldségnövények, a paprika, paradicsom, uborka, tojásgyümölcs palántáit már ültetjük a hideg fóliába vagy szabadföldre, még nevelés alatt, a palántaházban vannak. Mindkét esetben az a cél, hogy erős, edzett palántákat ültessünk ki a tökéletes eredés érdekében.

Sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében
A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján egy, a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetem bizonyult ASP-vel fertőzöttnek szombaton. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de a sertéstartóknak komoly károkat okozhat, ezért nagyon fontos a megelőzés! Emiatt több európai és ázsiai ország is kitiltotta a magyar sertéshúst.

Az afrikai sertéspestis következtében életbe lépett korlátozások miatt ideiglenesen visszaeshet a magyar sertéshús és -húskészítmények exportja, és csökkenhet az élősertés felvásárlási ára is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatót készített a sertéstartók részére az idehaza is felbukkant afrikai sertéspestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről.

sertés

Valószínűleg árcsökkenést fog eredményezni az importtilalom – fotó: Shutterstock

Majdnem fél évszázados a KITE Zrt.
45 éves a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor. Ez papírra vetve csak egy mondat, de a KITE Zrt. és az ez idő alatt vele bármikor is kapcsolatba került mezőgazdasági szereplők számára a tapasztalatok, tények és az érzelmek széles tárházát jelenti. 45 év közös, néhol verejtékes, néhol örömteli munkáját, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma a magyar mezőgazdasági termelés innovatív lehetőségekkel felvértezve nézhessen szembe a jövő kihívásaival.

Fejlődik a technológia, több lehet idén a hajtatott zöldség
Tavaly az országban 3700-3800 hektáron folyt üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra csökkenhet. A múlt évben a termelők 440 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, míg idén a legtöbb ilyen fajtánál végzett technológiai korszerűsítésnek köszönhetően 450-460 ezer tonnára emelkedhet a termés, ha nem lesz szélsőséges az időjárás.

Olcsó és környezetkímélő energiaforrás a mezőgazdasági munkához
Világszerte egyre több agrárgazdaságban használnak tartályos PB-gázt – nem véletlenül. A propánbután hatékony energiaforrás, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság szereplői számára a fenntartható gazdálkodást, valamint könnyíti a megfelelést a környezetvédelmi előírásoknak.

Időben védekezzen a parlagfű ellen!
A parlagfű április-májusra tehető fő csírázási időszakában országszerte várható a rendkívül allergén gyomnövény jelentős mértékű kelése. A hatékony mentesítés érdekében már a növény 2-4 leveles fejlettségi állapotában érdemes elvégezniük a növényvédő szeres állománykezelést.

A magyar juhágazatnak csak néhány fajtára kellene szakosodnia
A magyar juhágazat élőbárányban és friss bárányhúsban hosszabb távon is versenyképes maradhat, amennyiben sikerül a jelenleginél homogénebb árualapot kialakítani, a szaporasági mutatókat javítani és a szükséges technológiai fejlesztéseket megvalósítani.

juh

A nagyszámú fajtaválasztékkal nem lehet minőségi és versenyképes árualapot előállítani – fotó: Shutterstock

Fontos tudnivalók az egynyári öntözés engedélyezéséről
Egynyári öntözésre csak vízjogi üzemeltetési engedélyt kell kérni, létesítési engedélyt nem! Ugyanazon termőterületre azonban az egynyári öntözésre vízjogi üzemeltetési engedélyt csak 5 évente lehet kérni.

A korrupció elleni harc sikerén múlhatnak az uniós támogatások?
Magyarország és Lengyelország lehet a nagy vesztese az európai uniós támogatások tervezett új feltételrendszerének. A jogállamiság elveinek tisztelete mellett a korrupció elleni harc sikeressége is bekerülhet az európai uniós támogatások elosztásának tervezett új jogosultsági feltételrendszerébe az Európai Bizottság szándéka szerint.

Fokozottan ellenőrzik a növényvédő szerek használatát
A házi méhek és a vadon élő beporzók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavasszal országszerte kiemelten ellenőrzi a növénytermesztők növényvédelmi tevékenységét, különösen a méhmérgezések szempontjából kockázatosnak ítélt gyümölcsösökben.

Növényvédelmi előrejelzés: A gyümölcsösökben is szükség lehet a védekezésre
Az ültetvényekben a levéltetvek, a repcetáblákon a repcebecő-ormányosok okozhatnak gondot. Az Agroinform.hu 2018. 17. heti előrejelzése.

A nagygazdaságok fizetik meg az EU által tervezett támogatáscsökkentést
Günther Oettinger európai költségvetési biztos bejelentette, hogy az agrártámogatások keretösszegét 6 százalékkal fogják csökkenteni a 2021-2027-es költségvetési időszakban, és ennek érdekében a legnagyobb gazdaságoknak fizetendő támogatások visszafogását tervezik.

Az öntözővíz minőségéhez igazított tápoldatozással költségeink alacsonyabbak, a minőség pedig magasabb lesz
Termésbiztonság, a termesztés jövedelmezősége – ezek azok a kulcsfogalmak, amelyek alapjaiban határozzák meg a kertészek, növénytermesztők sikerességét. Ehhez a legfontosabb erőforrás pedig a természetben a víz, amelynek minősége döntően befolyásolja a szükséges tápanyag-utánpótlás mennyiségét is.

öntözés

A vízvizsgálat már csak azért is kulcskérdés, mert a víz minősége mindenütt más és más – fotó: ICL/SF

Több mint 2000 hektár vetés pusztult ki Tolnában
Több mint kétezer hektáron pusztultak ki Tolna megyében őszi vetésű növények, a vetésterület túlnyomó részén ugyanakkor jó vagy közepes minőségű a búza, repce, árpa.

Ezekkel legyen tisztában az őstermelő!
Kik ellenőrizhetik az őstermelői tevékenységet és az igazolványban foglalt adatok valódiságát? Ki és hogyan értékesíthet őstermelőként? A jogszabályi kötelezettségek megszegése esetén milyen szankció várható? A Nébih összegyűjtötte az őstermelői értékesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Így növelhetjük a termésmennyiséget
Talajbaktérium-készítmények alkalmazásával növelhető a terméshozam és a termésbiztonság is. A Phylazonit-technológia – a speciálisan szelektált baktériumtörzsek felhasználásával – egyik elsődleges célja a talaj tápanyagkészletének oly módon történő mobilizálása, hogy az a termesztett növénykultúra számára hozzáférhetővé váljon.

Hivatalos: Nagy István az új agrárminiszter!
Beigazolódtak az előzetes találgatások, agrár- és vidékfejlesztési miniszternek dr. Nagy Istvánt, az FM eddigi parlamenti államtitkárát kérte fel Orbán Viktor. Fazekas Sándor nem vállalta tovább az agrártárca vezetését.

Döntött az EU a neonikotinoidok teljes betiltásáról!
Az Európai Unió tagországai megszavazták a neonikotinoid-tartalmú rovarirtó szerek használatának szinte teljes körű tilalmát az EU-ban. Magyarország a tilalom ellen szavazott.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.