A napokban Boone-ban (Iowa állam) zajló Farm Progress Show az Egyesült Államok egyik legnagyobb agrárrendezvénye, itt tartották a koncepciómodell világpremierjét. Természetesen ahhoz, hogy valódi munkába állhasson, számos technikai fejlesztésre és jogi szabályozásra van szükség. Mint a tervezők mondják, az automata, távolról vezérelhető jármű a jövőben nagyobb működési hatékonyságot hozhat majd akár a talajművelésben, az ültetésben, a permetezésben vagy például a betakarításban.

Formailag a Case IH Magnum traktor kapott egy jelentősen újradizájnolt, vezetőfülke nélküli külsőt. A járműbe pedig építettek egy komplex interaktív felületet, amely lehetővé teszi az előre beprogramozott műveletek távoli ellenőrzését. A fedélzeti rendszer például automatikusan felméri a megművelendő területet, kikalkulálja a leghatékonyabb utat – a tereptől függően –, más ugyanott dolgozó gépekkel összehangolva. A távolból a gazda pedig ellenőrizheti és módosíthatja az útvonalat számítógépéről vagy tabletjéről.

traktor

A gép alkalmazkodik az időjárási körülményekhez – fotó: nak.hu

A radar, LIDAR (képalkotó, felismerő) és a fedélzeti kamerák révén a jármű érzi az álló és mozgó akadályokat, és megáll, majd az irányítója által megadott új irányba megy tovább. A gép akkor is azonnal leáll, ha elveszti a GPS-jelet vagy a pozícióadatait – illetve kézi leállítógombbal is megállítható.

A technológia a valós idejű időjárási és műholdas adatok alapján optimálisan tervezi és végzi a munkát, például a műtrágyázást. Mint a főtervező hangsúlyozta a bemutatón, ezek a fejlesztések valóban akkor lesznek érdekesek az ügyfelek számára, amikor az időjáráshoz kell alkalmazkodni, mivel ha például elkezd esni az eső egy területen, a gép automatikusan átmegy egy száraz területre dolgozni. Illetve egy tabletről akár komplett flotta munkáját is ellenőrizheti egy ember.