Az egykori kelet-német mezőgépipar maradandót alkotott a vasfüggöny leomlását megelőző három évtizedben, melynek vívmányait a mai napig alkalmazza jó néhány hazai kisgazdaság is. Tőlünk keletre, de már saját szülőhazájában is sorra támasztják fel egykoron nagy sikerű termékeiket.

A ZOOMLION idén bővítette a kínai piacon termékskáláját önjáró silózókkal, amelyben két különböző konstrukciót mutattak be. A kisebb típus, az FL3000A az egykori NDK E-281 C járvasilózó feltámasztása.

gép

Az egykori kelet-német Fortschritt E-281 C silózó újragondolásával alkottak egy kisgazdaságok számára szánt önjáró silózót – fotó: zoomlion-hm.com

Az osztrák Brantner új Power Push Plus letoló rendszerű pótkocsicsaládot mutatott be. A pótkocsiszéria 20-49 m3-es raktérfogat, illetve 14-34 tonna teherbírás között hét modellből áll. Az alacsony súlypont-kialakításnak és a kompakt felépítésnek köszönhetően kiváló stabilitással rendelkezik nagy sebesség és hirtelen irányváltoztatás esetén is.

gép

A Brantner új Power Push Plus letoló rendszerű pótkocsicsaládjának egyik tagja – fotó: hb-brantner.at

A szlovén Farmtech több újdonságot is bemutat az idei AGRITECHNICA szakvásáron. Az új DPW 1800 típusú, 18 tonna teherbírású, háromtengelyes bálaszállító pótkocsijuk alapvetően hengeres és szögletes nagybálák szállítására lett tervezve, de EU-raklapon tárolt más áruféleségek szállítására is alkalmas. Másik újdonságuk az új ültetvényes trágyaszórójuk, a VarioFex 750 típus, amely szerves trágya, komposzt és a nedves mészkő kijuttatására alkalmas a szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

gép

Az új DPW 1800 bálaszállító kocsi hengeres bálák szállítása közben – fotó: farmtech.eu

Egy évvel a HOLMER Terra Variant új generációjának bemutatkozását követően újabb modellel bővül a megújult eszközhordozó család! A TV 585 után itt a TV 435 típus, amely idén novemberben, az AGRITECHNICA-n mutatkozik be a nagyközönség előtt. A TV 435-ös sok jellemzőben a nagyobb TV 585-ös testvérét követi, de azért találunk néhány újdonságot is. Külső megjelenésben teljesen azonos "nagytesó" formavilágával.

gép

Az új Terra Variant TV 435 eszközhordozó – fotó: HOLMER Exxact

Kevesebb permetlé kijuttatásával most mégis több kerül a növényekre az Agromehanika Kft. által forgalmazott MagGrow technológiának köszönhetően. Mindez elektronika nélkül, alacsony költségek mellett bárki új vagy használt permetezőgépébe egyaránt beépíthető.

Az alapművelés feladata a művelési rendszeren belül, hogy a termesztendő növény igényének megfelelően a talaj adott mélységig lazult állapotát biztosítsa.

A nehéz szántóföldi kultivátorok szerepe a szántás kiváltásában is óriási. A Väderstad szakértőjével beszélgetünk a talajaink állapotáról és a megváltozott gazdálkodási körülményekről.

gép

TopDown – a hidraulikusan változtatható kapaterhelés miatt unikum – fotó: Väderstad Kft.

A CLAAS Alapítvány mezőgazdasági tudományokat tanuló diákokat támogat diplomamunkájuk megírásában különböző ösztöndíjakkal, így karolva fel a tehetségeket. Helmut Claas-ösztöndíjakat és további nemzetközi tanulmányi különdíjakat összesen több mint 45 000 euró értékben ítélték oda diákoknak Bulgáriából, Németországból, Angliából, Hollandiából, Magyarországról, Szlovákiából, Oroszországból, Lengyelországból és Romániából.

kép

A CLAAS Alapítvány fiatal tehetségeket támogat: a díjazottak, a kuratórium és a zsűri tagjai összeálltak egy közös fotóhoz az ünnepélyes díjátadón – fotó: Axiál Kft.

Strip still, avagy a sávos talajmegmunkálás és a forgatás nélküli alapművelés elterjedése! Mi is a sávos talajművelés lényege? Tulajdonképpen ez a művelési forma a forgatás nélküli alapművelés elterjedésével alakult ki! Az alapkérdés, hogy forgassunk vagy ne forgassunk! Vagy forgassunk, csak ritkábban, és közben pedig lazítsunk. De ha már lazítunk, akkor próbáljuk ezt minél költséghatékonyabbá tenni, tehát csak ott műveljünk, ahová vetünk is.

gép

fotó: Novara Coop Kft.

„Húzd meg jobban, menjen a munka…”, rémlik fel elsőre sokak fülében a Generál együttes nótája. Nem is lehetne jobb címe ennek a cikknek, hiszen az elkövetkezendő pár sorban a traktor által kifejtett vonóerőről esik szó, illetve annak hatékony hasznosításáról a mezőgazdasági munkák során.

gép

A Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktorcsalád 380, 405 és 431 lóerős kivitelben lesz elérhető 2018-tól – fotó: Axiál Kft.