A fejes saláta az egyik legelső zöldség, amit tavasszal a veteményesben szüretelhetünk. Nem véletlenül az egyik elmaradhatatlan zöldség a kiskertekben. A legjobban a szívét szeretjük, vagyis a középen szorosan összefonódó leveleit, ez ugyanis a legízletesebb része. A fejes salátának pedig szerencsére minden szempontból nagy a szíve, hiszen nagyon sokat tesz az egészségünkért. A fejes salátával ugyanis még a rák ellen is fel tudjuk venni a harcot.
Legyen fejes saláta a te kertedben is
A fejes salátának igazán alacsony energia- és magas víztartalma van, és számos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el szervezetünket. Ezen kívül nagyon finom is, így hát egyáltalán nem véletlen, hogy egy igazán finom rántott húst, vagy egy tojásos nokedlit sem tudunk elképzelni nélküle. A legegészségesebb pedig természetesen az, ha mi magunk termesztjük a kertünkben. Ekkor ugyanis pontosan tudjuk, milyen vegyszerekkel volt, vagy szerencsésebb esetben nem volt kezelve. Termesztése ráadásul igazán egyszerű, és akár magaságyásban is meg tudjuk valósítani, így hát senkinek nem érdemes lemaradni róla.
A fejes saláta az őszirózsafélék családjába tartozó faj, melyet levélzöldségként termesztenek. Sok országban nyersen fogyasztják, például salátákban, hamburgerekben, míg például Kínában főve, a szárával együtt eszik. A nemzetség latin elnevezése a tej szóból ered, mely a növények tejnedvére utal.
A fejes salátát először Egyiptomban fogyasztották, majd Európában a görögök terjesztették el. Hazánkban a 17. század óta ismerik és kedvelik. A fejes saláta a homoktalajokat kedveli, de mivel könnyen alkalmazkodik, más talajon is képes megélni. A tápanyagigénye nagy, ezért az ágyását érdemes szerves trágyával kezelni.
A fejes salátát termeszthetjük magról és palántáról. A szabadföldi magvetést a retekkel egy időben kezdhetjük el. Mivel a saláta magjai nagyon aprók, célszerű szélmentes időben vetni. Az ágyás előkészítése után a magokat 30 cm-es sortávolságra vessük. A kikelt növényeket ezután ritkítsuk úgy, hogy 20 cm-es tőtávolságra legyenek egymástól.
Habár a fejes saláta az egyik legelső zöldségféle tavasszal, ha még gyorsabban szeretnénk hozzájutni, akkor palántázással is termeszthetjük. A fejes saláta gyökerei mélyen hatolnak a talajba. Levelei szorosan egymásra borulnak, így képezve a saláta fejét. A salátának nagyon sok vízre van szüksége ahhoz, hogy fejet tudjon növeszteni. Erre különösen a fejlődésének első szakaszában van szüksége, később, amikor a fejek már növekedésnek indultak, csak mérsékelten szabad öntözni, különben a fejek túlságosan lazák lesznek.
Az áttelelő salátát magról vethetjük. A magokat augusztus végén vessük el egy ládába, majd a kifejlett palántákat október elején ültessük ki a szabadba, 30 cm-es sor, és 15 cm-es tőtávolságra. Nagyon fontos, hogy amikor már beköszönt a tél, és a fagyok, a palánták meg legyenek gyökeresedve, különben nem élik túl a telet. A palántákat takarjuk be komposzttal, vagy fűvel, melyet a fagyok elmúlta után, tavasszal távolítsunk el róluk. Ezután kapálással lazítsuk meg körülöttük a talajt, öntözzük őket rendszeresen, és hagyjuk, hogy érje őket a napfény. Így már kora tavasszal friss fejes salátát fogyaszthatunk.
Ha nem ezt a módszert alkalmazzuk, akkor tavasszal ültethetjük ki a fejes saláta palántáit a szabadba. Erre a fagyok elmúltával kerülhet sor, amikor már a földet jól fel tudjuk lazítani. Tehetünk rájuk fóliatakarót, így jóval előbb lesz friss salátánk. Ha a fejes saláta elérte a kellő méretét, szedjük fel, különben nagyon hamar felmagzik.
A fejes saláta nagyon sokat tesz az egészségünkért, ráadásul még finom is! Fotó: Shutterstock
A salátát sajnos sok betegség és kártevő fenyegeti. A salátavész és a salátaperonoszpóra, a gyökeret károsító lótetű, a drótféreg és a bagolypille lárvája ellen is hatásosan védekezhetünk a megfelelő szerek alkalmazásával. A peronoszpórák és folt betegségek ellen a réz tartalmú szerek bevethetők.
A fejes saláta a rákkal szemben is felveszi a harcot
A fejes saláta antioxidáns hatású, de nem érdemes több napig a hűtőben tárolni, mert ezzel veszít a hatásából. Inkább frissen fogyasszuk. A fejes saláta a rák ellen is hatásos, hiszen kutatások alapján segít megelőzni például az emlőrák kialakulásának veszélyét. Ezt a benne található fitoösztrogéneknek köszönhetjük.
A vastagbéldaganatok megelőzésében a fejes saláta magas lutein szintje ad hathatós segítséget, kiegészülve magas béta-karotin tartalmával. A fejes saláta ezen kívül jelentős vitaminforrás is, hiszen gazdag A- és K-vitaminban. Az A-vitamin erős antioxidáns hatású vegyület, mely sokkal nagyobb mértékben képes felszívódni, ha a fejes salátát olajos öntettel fogyasztjuk. A K-vitamin a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges.
Ezen kívül jelentős még C-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin tartalma, és meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz. Akár salátaként, akár levesként vagy főzelékként is fogyaszthatjuk.
A fejes saláta tehát igazán jó fej, mert vigyáz az egészségünkre!