Országos előrejelzés: vasárnap estig

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat.

A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Országos előrejelzés: vasárnap estétől hétfő reggelig

Eleinte keleten, majd az ország középső és déli tájain valószínű eső, záporeső, zivatar. Miközben a csapadékgócok nyugatabbra tevődnek és számosságuk csökken, addig kelet felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, így reggelre már csak a Dunántúlon marad az erősen felhős vagy borult égkép. Az élénk, főként a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten még erős, néhol viharos északias szél fokozatosan veszít erejéből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható.


traktor

Eleinte keleten, majd az ország középső és déli tájain valószínű eső, záporeső, zivatar – fotó: pexels.com

Figyelmeztető előrejelzés

Ma délután és éjszaka is főként a Dunától keletre, illetve a Duna vonalában lehet számítani több hullámban délről, délkeletről észak, északnyugat felé mozgó zivatarokra. Ezeket főként felhőszakadás (ált. 25-40, lokálisan akár >50 mm) kísérheti, de kisebb eséllyel viharos széllökés (~60-85 km/h), és jégeső (~1-3 cm) is társulhat hozzájuk. Hétfő reggel, délelőtt az ország déli és középső tájain még előfordulhat néhány (nem heves) zivatar, később jelentősen csökken a csapadékhajlam.

Hajnalig, reggelig területi átlagban elsősorban az ország középső és délnyugati részén lehet nagyobb mennyiség: ez általában 15 és 30 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél több (> 30 mm) is hullhat.

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint az északkeleti harmadban az északi szelet ma helyenként viharos (60-80 km/h) lökések kísérhetik. Késő délutántól, estétől a légmozgás veszíteni kezd erejéből – írja az OMSZ.

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság időjárását magasnyomású rendszer határozza meg, e napos, felhőmenetes területen 25, 30 fok közötti csúcsértékeket mérnek. Ettől nyugatabbra egy a Skandináv-félszigettől egészen Görögországig elnyúló hullámzó frontrendszer húzódik, amely nyomán esőt, záport, zivatart regisztrálnak. A frontrendszer déli ágán egy mediterrán ciklon is képződött, ott jelentős, néhol 40-50 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mérnek. E mögött jóval hűvösebb és szárazabb légtömeg árasztja el Nyugat-Európát, emiatt hajnalban ott sokfelé 5 fok köré hűl le a levegő.

A frontrendszeren kívül még Izlandról érkezik jelentés csapadéktevékenységről egy, az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklonnak köszönhetően. Vasárnap még az említett hullámzó frontálzóna és a mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását, de hétfőre e képződmények fokozatosan elhagyják a Kárpát-medence térségét, így naposra, szárazra fordul az idő – írja az MTI.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.