A Dunától keletre alakulhatnak ki nagyobb számban a záporok mellett zivatarok. A Dunántúlon kisebb ezek előfordulási esélye. Az erősebb cellákat intenzív csapadék (10-20 mm), átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérheti. Az éjszakai órákban a zivatargócok számossága csökken majd.

omsz riasztás

Ábra forrása: OMSZ

Az éjszaka második felében keleten, északkeleten egy-egy zápor előfordulhat. Hajnalra párássá válhat a levegő, foltokban akár köd is képződhet. A légmozgás többnyire mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken fagypont közelébe is lehűlhet a levegő.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk időjárásában napok óta csekély a változás. Továbbra is ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság felett, míg nyugaton anticiklon helyezkedik el. Záporok, zivatarok főleg keleten, illetve az anticiklon keleti peremén fordulnak elő. A hőmérséklet többfelé az átlag alatt alakul, 20 fokot meghaladó csúcsérték már csak a Földközi-tenger térségében, az Ibériai-félszigeten, Franciaországban fordul elő. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig a keleti ciklon alakítja.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Bagosi Sándor