Az éjszaka erősen felhős lesz az ég, hajnalra viszont többfelé kiderül, az Északi-középhegységben foltokban köd képződhet. A kelet felé mozgó csapadékzónából sokfelé lehet eső, zápor, akár zivatar is. A szél több helyen élénk lesz, néhol erős lökések kísérhetik.

A minimum-hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Agrometeorológia

Az elmúlt egy héten nagy területen hullott 20 mm-t meghaladó csapadék. Kedden a Tiszántúlon még átmeneti hóréteg is kialakult.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

A 30 napos csapadékösszeg többfelé pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest, de északnyugaton és délkeleten elmarad attól.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ


Ahol jelentős csapadék hullott, a talajok felszín közeli része ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban továbbra is kritikusan száraz. A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.

Múlt pénteken többfelé a 25 fokot is elérte a hőmérséklet, majd sarkvidéki eredetű léghullám érkezett és keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki.

Minimum-hőmérséklet szerda hajnalban

Minimum-hőmérséklet szerda hajnalban – Fotó: OMSZ

Az 5 cm-es talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul – írja elemzésében az OMSZ.

Növények állapota

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük:

  • Az őszi búza bokros, kezd szárba indulni.
  • A repce a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is.
  • Ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik.

A gyümölcsösök különböző fenológiai fázisokban járnak: a kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár. Az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós. Szeged környékén már az őszibarack is túl van a virágzáson. Erre az állapotra érkezett a kedd, szerda és csütörtök reggeli fagy.

Fagykár

A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától, valamint a visszamelegedés gyorsaságától is – írja elemzésében az OMSZ.

Hozzáteszik, hogy Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.

Időjárás-előrejelzés

Péntekig tart az enyhülés, majd ismét lehűlés jön. Csütörtök és péntek este csapadékhullám érkezik, ezt követően szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több.

A hőmérséklet csúcsértéke pénteken 16 és 21 fok között tetőzhet, ez után újabb lehűlés kezdődik, és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek.

Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként -5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél. A lehűlés hatására a talajhőmérséklet sem emelkedik. A hosszabb távú, így kisebb beválási valószínűségű előrejelzések szerint április közepéig csak lassan enyhül majd az idő – írja az OMSZ.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Jávorka Bálint