Szerda

Erősen felhős lesz az ég, csak északkeleten lehet némi napsütés. A nyugat felől érkező csapadékzóna kelet felé mozog. A Dunántúlon havazás várható, ugyanakkor az ország keleti felére csak a késő délutáni órákban érkezik meg a csapadék, amelyből nagyrészt eső, majd egyre inkább havas eső, havazás várható.

Figyelmeztető előrejelzés - havazás

Másodfokú figyelmeztetés: 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó várható, elsőfokú figyelmeztetés: 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat – Fotó: OMSZ

Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 cm vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 m feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több (20-30 cm-es) vastag hóréteg is kialakulhat – írja figyelmeztető előrejelzésében az OMSZ.

A szél csak kevés helyen élénkül meg. A maximum-hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

Sorkikápolnára így érkezett a Mikulás

Sorkikápolnára így érkezett a Mikulás – Fotó: Agroinform

Csütörtök

Jellemzően borult lesz az ég és kora délutánig többfelé várható havazás, havas eső, főként a keleti tájakon eső is, majd délutántól fokozatosan megszűnik a csapadék. A szél sokfelé megélénkül, a Dunántúl szélre érzékeny helyein erős széllökések is lesznek, így kiemelten a Bakonyban és a Gerecsében a szél hordhatja a havat.

A minimum-hőmérséklet általában -3 és +2 fok között valószínű, de Szentgotthárd körül akár több fokkal hidegebb is lehet. A maximum-hőmérséklet 0 és +5 fok között várható.


Péntek

A nyugati határvidéken és északkeleten lehetnek naposabb tájak, máshol borult lesz az ég, de a csapadékhajlam alacsony lesz. A szél mérsékelt marad, csak Sopron és a Fertő körül lehetnek élénk széllökések.

A minimum-hőmérséklet többnyire -5 és +2 fok között valószínű, de a havas tájakon -10 fokig is lehűlhet a levegő. A maximum-hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.