Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton. Tegnap országszerte nyáriasan meleg idő volt, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházán 27,6 Celsius-fokig melegedett a levegő, amivel új napi melegrekord született. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 27,5 fok volt, amelyet 1906-ban Orosházán regisztráltak.

Budapesten, Újpesten 26,4 fokot mértek szombaton, amivel szintén megdőlt a fővárosi melegrekord. A korábbit 25,6 fokkal a Budapest Országút meteorológiai állomás tartotta, amelyet 1939-ben regisztráltak.

Mi várható ma este?

A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Nagyrészt fátyolfelhős lesz az ég, viszont az északi részeken egyre inkább megvastagszik a felhőzet. Legfeljebb az északkeleti határ mentén fordulhat elő hajnalban, reggel gyenge eső, zápor. A légmozgás döntően mérsékelt marad, de hajnaltól a Dunántúl déli felén már élénkülni kezd a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.


Mire számíthatunk a hét első napján?

Az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és szintén délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatar sem kizárt.

Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Már nem sokáig élvezhetjük a nyárias meleget - fotó: pexels.com

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.