Március 31-én és április 1-jén is új melegrekord dőlt. Húsvét vasárnapján folytatódott a rendkívül meleg, nyárias idő. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Napkoron a leghűvösebb órákban csupán 16,6 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó, országos hajnali melegrekord. A korábbi rekordot még 1926-ban mérték Kaposváron, akkor 15,0 fok volt.

A fővárosban is megdőlt a hajnali melegrekord, Zugligeten nem süllyedt 14,5 fok alá a hőmérséklet. Az új rekord közel 2 fokkal magasabb, mint az 1926-ban feljegyzett 12,6 fokos rekord, amit Budapest Országút állomáson mértek. Emellett a fővárosban megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja vasárnap. Pestszentlőrincen 25,1 fokot mértek, ami 1 tized fokkal magasabb, mint az 1989-ben, Ferihegyen jegyzett 25,0 fokos rekord.

Enyhén indult az április

Június elejét idézte meg a hőmérséklet ma hajnalban. A HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán közölte, hogy elképesztő minimum-hőmérsékletek születtek az éjszaka. Jászszentlászlón nem volt hűvösebb 17,4 foknál, a leghidegebb Zabarban volt, de ott is több fokkal enyhébb volt a reggel az ilyenkor megszokottnál. A bejegyzéshez készített térkép szerint ott 7,3 fokot mértek. Az országos átlag 13,3 fok volt, ami gyakorlatilag egy június eleji átlagértéknek felel meg.


Mi várható ma este?

Késő délután élénk olykor erős lesz a déli szél, főleg az Alpokalja tágabb térségében viharos lökések is lehetnek. Estére 10 és 23 fok közé hűl le a levegő, nyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Innen ugyanis tovább növekszik a felhőzet, az éjszaka második felében keleten is beborul az ég. Este nyugat fellő intenzív csapadékzóna érkezik, amelyből sokfelé várható eső, zápor, egy-egy helyen még az ég is megdörrenhet.

Kiadós mennyiség a Dunántúl nyugati és középső részein eshet, míg az Alföldön kisebb mennyiség valószínű, arrafelé maradhatnak száraz részek. Az egyre inkább északnyugatira, nyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, főként az átvonuló hidegfront környezetében hitelen viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a legenyhébb az idő.

Milyen időre számíthatunk kedden?

A front felhőzete és csapadékzónája északkelet felé elvonul, mögötte reggel délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, majd kisüt a nap. Északkeleten estig maradhatnak borult tájak, arrafelé kora délutánig még eshet az eső. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, melyek össze i állhatnak, arrafelé egyre több helyen lehet számítani záporra és zivatarra.

A délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon ennél azért pár fokkal hidegebb lehet.

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de a hét második felében újabb erőteljes melegedés veszi kezdetét - fotó: pexels.com

SZÉLTÉRKÉP, CSAPADÉKTÉRKÉP, HŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.