Időjárás vasárnap estig

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután. Azt írták: a Dél-Alföldön több helyen 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a  Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.

Ma gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű.


Ez vár ránk hétfőn

Napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadéknak kicsi az esélye. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik az északi, északkeleti szelet. A hajnali 12, 20 fokról 26 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Kedd

Sok napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. Estig néhol, inkább csak a déli országrészben, éjjel szórványosan valószínű zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban 12, 19, a délutáni órákban 27, 32 fok között alakul.

aszály

Az Alföldön erősödik az aszály – forrás: HungaroMet

Szerda

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A keleti, délkeleti szél sokfelé megélénkül, főleg zivatar térségében megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 14 és 20, a csúcsérték 25 és 31 fok között valószínű.


Agrometeorológia

Mérséklődő forróság elszórt záporokkal

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica- és napraforgó-állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

SZÉLTÉRKÉP, CSAPADÉKTÉRKÉP, HŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Hopka Balázs