Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek, az enyhe időben pedig már lassan fejlődgetnek is. A télen nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor, ahogy már a bevezetőben is említettük, a jelenlegi enyhe idő túl korán indíthatja fejlődésnek a növényeket.

A legnagyobb veszélyben a korai virágzású gyümölcsösök vannak, egy komolyabb tavaszi fagy jelentős károkat okozhat a már megindult állományokban. Márpedig minél korábban jön a virágzás, ez a veszély annál nagyobb. Az enyhe tél másik következménye, hogy nehezebb lehet a növényvédelem az idei szezonban, hiszen a kártevőket és a különböző kórokozókat nem ritkította kemény hideg.

A talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső egy méteres rétegében 2020. február 19-én (%).

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez.

Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére.

Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett.

Minimumhőmérsékletek 2020. február 20-án (Celsius fok).

December végétől január legvégéig tartósan szárazra fordult az idő, majd ezt követően több hullámban is érkezett eső. Ezúttal a több eső a Tiszántúlon hullott, arrafelé is jórészt feltöltődött a talaj, sőt helyenként már a belvíz is megjelent. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, bár nyugaton a talaj teteje a szeles és enyhe időben intenzív száradásnak indult.

Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, eddig a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

A következő napokban folytatódik a változékony, enyhe időjárás, több időjárási front is átvonul majd fölöttünk.

Pénteken a nap első felében döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég délnyugaton néhol, másutt többfelé esővel, az északkeleti vidékeken havas eső, hó is valószínű. Délután a csapadék egyre inkább a keleti megyékre koncentrálódik, és előbb a Dunántúlon, estétől a középső, majd a keleti megyékben is gyorsan csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég.

A délnyugatiról északnyugatira forduló szél sokfelé megerősödik, főleg az északi és középső részeken viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4 fok között alakul, a Dunántúlon lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északkeleti harmadán 2 és 6, másutt többnyire 7 és 12 fok között valószínű.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.