Egy angol farmer, Marcus Palmer felfedezte, hogy a burgonya, a cukorrépa, illetve más növényfajok (gabonafélék és borsó) hínárkivonattal való kezelése serkentőleg hat a növények fejlődésére, és fokozhatja azok rezisztenciáját különböző káros hatásokkal szemben – olvashatjuk a potatonewstoday.com portálon.

Greg Gowler angol gazdálkodó pedig arról számolt be, hogy 2017 májusában egy 200 hektáros angliai burgonyavetésen a növények levelei az éjszakai fagyok hatására elfeketedtek, majd az öt évvel korábban felfedezett, de kissé elhanyagolt Algifol nevű moszatkivonattal történő kezelés nyomán újra kizöldültek, és a növények őszre normális termést hoztak.

Barna hínár – Fotó: pixabay.com

Az Algifol kivonatot Németországban a Neo-Med Pharma vállalat állítja elő. Nemzetközi viszonylatban a kutatók és növénytermesztők mindeddig talán nem fordítottak kellő figyelmet a barnamoszattal történő kezelés alkalmazási lehetőségeire, de a kutatások alapján bebizonyosodott, hogy az egyértelműen erősíti a növények tápanyagfelvételét és bioszintézisét is, bár a hatásmechanizmus részleteit egyelőre még nem ismerjük.

A hínárkivonat alkalmazásának gyakorlati hatását több angol farmer is megerősítette, és arról tudományos cikk jelent meg a Journal of Applied Psycology folyóiratban, hogy a barnamoszat használata fokozza toleranciát a környezeti stresszekkel (aszállyal, faggyal) szemben.