Amíg két éve 120 ezer hektáron, addig 2016-ban már 200 ezer hektáron folytattak biogazdálkodást és a termelők száma is nőtt, hangzott el csütörtökön Gödöllőn,az ökogazdálkodás hazai helyzetéről szóló konferencián. Olyat akarunk termelni, amit a vásárlók szeretnek és megvesznek. Ezeknek a termékeknek mindenképpen hagyományosnak, GMO-mentesnek és természetesnek kell lenniük - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Pest megyei Gödöllő Szent István Egyetemén tartott konferencián.

 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szellemi műhelyként segíti, hogy olyan tudással rendelkezzünk, amely elősegíti a biotermékek piacra jutását. Erre nagyon jó példa a szaktárcavezető szerint a január végén, Berlinben megrendezett Zöld Hét nemzetközi agrárvásár. A magyar pavilont 380 ezren keresték fel, és sokan megkóstolhatták a magyar biotermékeket. Németország fontos felvevőpiaca az igényes és jó minőségű magyar élelmiszertermékeknek.

Egyre többen keresik a magyar bio paradicsomot is — fotó: Shutterstock

Hazánk továbbra is hagyományos, egészséges, természetes alapanyagú, GMO-mentes élelmiszereket kívánja előállítani. Szeretnék ha ebben az évben is tovább növekedne Magyarországon a GMO-mentes szója vetésterülete, termésmennyisége, s így takarmányként kiváltható legyen az import szója, amelynek jelentős része génkezelt.

Mindehhez fontos a tudatos fogyasztói magatartás, amelynek kialakulását támogatni kell. A miniszter beszélt arról is, hogy ha egy országban GMO-s termelés folyik, akkor ott aligha lehet tiszta környezetről beszélni, ezért ki kell állni a GMO-mentes termelés mellett. Hozzátette: az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) már több száz céggel, kiépített kutatói hálózattal szolgálja azt a célt, hogy olyan tudással rendelkezzünk, amely biztosítja e termékek folyamatos piaci megjelenését. Termékeinknek mindenképpen hagyományosnak, GMO-mentesnek és természetesnek kell lenniük.

Eddig 64,38 milliárd forint volt biztosítva a biogazdálkodásra való áttérésre, fenntartásra, a hagyományos keretek között művelt területek öko művelésének ösztönzésére.