A szőlőültetvények jó állapotban vannak, tavasszal talán még gondosabban művelték szőlőiket a termelők – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.

A termésbecsléssel érdemes megvárni a virágzást és a termés kötődését – fotó: Pixabay

A HNT elnöke elmondta, a fagyokat eddig többnyire megúszták a termelők, de még korai a termésbecslés, ezzel érdemes megvárni a virágzást és a termés kötődését. A koronavírus nem jelentett akadályt a telepítések során, az előre eltervezett folyamatokat gond nélkül megvalósították.

Az aszály különösen az alföldi területeken okoz gondot, máshol a szőlő mélyre hatoló gyökerei még elegendő vízmennyiséghez jutnak, de azért égető szükség van nagyobb mennyiségű áztató esőre

– tette hozzá Légli Ottó.

A koronavírus válság a szőlő- és borágazatot különösen negatívan érintette – fotó: Pixabay

A lapnak küldött válaszában az Agrárminisztérium közölte, a szőlő- és borágazatban is értékesítési problémákkal küzdenek a termelők a jelentős keresletcsökkenés miatt. A szaktárca szerint kettős feladata van a kormányzatnak. Egyrészt az ágazat reformját elősegítő intézkedéseket kell hozni, másrészt segíteni kell a jelenlegi gazdasági nehézségek átvészelését.

Az agrártárca nemrég bejelentett 25 milliárd forintos mentőcsomagja többek között a szőlő- és borágazat helyzetét hivatott javítani, egy új támogatási konstrukción keresztül. Emellett az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel kamat- és kezességidíj-támogatásának 100 százalékosra emelése és a bérek utáni közterhek elengedése is a termelőket segíti – közölte az Agrárminisztérium.