Ismét bolondos időjárást hozott a tavasz. Emlékezetes, hogy már március 13-án megkezdődött a kajszi virágzása délen és a meleg fekvésű helyeken. „Sándor, József” meghozta ehhez a meleget, majd Benedek meg a lehűlést. Aztán több mint egy hétig fagyos éjszakák és hűvös nappalok jöttek. Sajnos ebben az időszakban -5 – -6 oC is előfordult éjszaka.

A korai kajszik virágzása megállt, a kinyílt virágok egy része lefagyott. A becslések még nem teljesek, de a kár mértéke kisebbnek tűnik, mint a tavaly volt.

Aztán pár napja intenzív melegedés kezdődött, lassan elmaradtak az éjszakai fagyok, a napsütés pedig 20-22 oC-os délutáni meleget adott. Ennek köszönhető, hogy mindenhol virágba borultak a kajszifák, de az őszibarack is bontja szirmait, s a díszfák is díszes ruhába öltöztek.

Sajnos az időjárás másik jellemzője lett a csapadékhiány, a március igazából alig adott csapadékot. Következménye már látszik a talajmunkáknál. Reméljük, nem ismétlődik meg a tavalyi tavasz egyre kétségbeejtőbb csapadékhiányos időjárása.

száraz talaj

Cserepesedett talaj, csapadék kellene, nagyon.

Némi bizakodásra ad okot, hogy a következő időszakra ismét változékony időjárást ígérnek, s ebbe egy-két esős nap is belefér, no meg kisebb lehűlés. Ettől függetlenül megállapíthatjuk, hogy itt a tavasz, s elindult a növényvédelmi szezon. Nem most, hiszen már túl vagyunk a lemosó permetezéseken, a monília elleni védekezések első körén, s a repce tavaszi kártevői ellen is kellett már kezelni.

A repcék jól teleltek

Az előbb bemutatott tavaszias időjárás előcsalogatta a rovarokat, is és a növényeink is hirtelen fejlődésnek indulnak. Az őszi káposztarepce már elérte a rejtett bimbós állapotot.

repce

Repce rejtett bimbós állapotban.

Általában jól teleltek a repcék, nem igazán tette próbára az állományokat sem tartós és kemény fagy, sem más tényező. Egyedül a néhány helyen megjelenő belvizes foltok okoztak kisebb kiesést.

belvíz repceföld

A vízállásos folt helyén kipusztultak a növények.

Már korábban megfigyelték a szárormányosok – nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi), repceszárormányos (Ceutorhynchus quadridens) – betelepedését, felszaporodását e kultúrában. A megfigyelések és az időjárás összevetése alapján valamikor a hónap közepén kezdődött a kártevő fajok tojásrakása, így az első kezelést sokan erre az időpontra időzítették.

A hűvös időjárásban lelassult a kártevők betelepedése, de mostanra ismét nagy számban találjuk őket a növényeken. A levelek között megbújnak, érési táplálkozást folytatnak, így a következő védekezés célpontja még mindig e kártevő tömeg csökkentése, illetve a tojásrakás megelőzése.

repce repceszár ormányos

Jelenleg a szárormányosok károsításának megelőzése a cél.

Újabb kártevő is csatlakozott az együtteshez, a mostani meleg napokon megkezdődött a repcefénybogár (Meligethes aeneus) betelepedése. Egyelőre kisebb számban fogták a sárga csapdák, de a népesség gyorsan gyarapodik. A repcefenológia alapján hamarosan kárt okoznak, vagyis a védekezések tervezésekor már erre a kártevőre is kell számítani.

repcefénybogár

A sárga lap már repcefénybogarakat is fogott – 03. 28-ai kép.

A fómás betegség (Leptosphaeria maculans) tünetei jelen vannak a leveleken, de egyelőre csak gyenge fertőzöttségi szinten.

repce

Fómás levélfoltosság tünete levélen.

Akik időben elvetették az őszi búzát, azoknak most van oka az örömre

A kalászosok terén az őszi árpa a bokrosodás vége, míg az őszi búza a bokrosodás állapotában jár. Az átlag két csoportot fed le, kétféle állománnyal találkozhatunk. Akiknek tavaly ősszel sikerült időben elvetniük az őszi búzát, azok örülhetnek, mert szép, zöld, jól bokrosodott állományokkal rendelkeznek mostanra. Ezzel szemben akik késtek a vetéssel, azoknak sajnos elég ritkás és fejlődésben visszamaradt az állománya. De van még remény nekik is, ha nem maradt el a műtrágyaszórás, és végre megérkezik a várva várt eső.

A gyengén fejlett állomány korai, erős gyomosodást hozott. Így minél előbb el kell végezni a gyomirtást.

búza

Gyengén fejlett, ritka őszibúza-állomány.

Betegségek tünetei nem észlelhetőek a kalászosokban. A hőmérséklet emelkedésével viszont megkezdődhet a vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) betelepedése a táblákba. Habár az imágók ellen ritkán védekezünk, érdemes nyomon követnünk azok számát, sokat segít a várható lárvakártétel nagyságának becslésében, illetve a kezelések időzítésében.

Rontja a kukorica és a napraforgó minőségét a száraz talaj

A tavaszi kapások két fő növénye a kukorica és a napraforgó. Így április legelején már halad a talaj-előkészítés. Eddig a talaj állapota segítette a munkát, és jó magágy készült a vetőmagnak. Sajnos a szárazodó talaj egyre nehezebb körülményeket teremt, s rontja a minőséget.

Ideje a teljes virágzásra időzített védekezésnek a moníliás virág- és hajtásszáradás ellen

Visszatérve a gyümölcsösökhöz megállapíthatjuk, hogy a március második felében jellemző hűvös, fagyos időjárás lelassította a kajszifák fakadását. Ez mentette meg a virágokat az északi tájakon (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területein). Most már általános a virágzás, tehát itt az ideje a teljes virágzásra időzített védekezésnek a moníliás virág- és hajtásszáradás (Monilinia laxa, M. fructicola) ellen.

Kajszibarack gyümölcsfa

Kajszi teljes virágzásban.

A csonthéjasoknál nincs megállás, hisz kezdődik az őszibarack, a szilva, s jön a sorban a cseresznye és a meggy virágzása. E fajoknál is szükséges a moníliás virág- és hajtásszáradás (Monilinia laxa, M. fructicola) elleni kezelés.

A szőlő még nyugalmi állapotban van. A metszést a legtöbb helyen már befejezték. A korábbi fakadású fajtákon már a rügygyapotos állapot megjelent.

szőlő

A meleg idő várhatóan megindítja a könnyezést.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.