A közlemény szerint a pályázat célja az agrárágazat humán hátterének fejlesztése, amely hozzájárul a vidéki területek gazdasági növekedéséhez, a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók, valamint erdőgazdálkodók fenntartható és versenyképes gazdálkodásának elősegítéséhez.
A versenyképességet alapjaiban határozza meg a gazdálkodók szakmai ismerete és tudásszintje, ezért fontos annak bővítése, korszerűsítése.

Fontos, hogy képzett is legyen a fiatal gazda — fotó: Shutterstock


A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra 2017. március 27. és 2019. március 26. között lehet benyújtani a kérelmeket a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2017. április 28-ig tart, az értékelési határnapokig benyújtott projekteket együttesen bírálják el.

A Miniszterelnökség húsz nyertes pályázóval számol – írja a Világgazdaság. A keretösszegből 2,98 milliárd forint jut felnőttképzés keretében OKJ­s agrárszakmák elsajátítására és hatósági jellegű képzésekre, 1,71 milliárd a VP és az Új Magyarország vidékfejlesztési program kedvezményezetteinek kötelező képzéseire, 0,49 milliárd a fiatal gazdák indulásához szükséges különböző tanfolyamokra, 1,02 milliárd forint pedig a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakítását, fejlesztését és promócióját segítő képzésekre.

Fontos a további képzés, mert például egy korszerű baromfitelepen a fűtéstől a takarmányadagolásig mindent automatika irányít, ám a dolgozók sokszor nem elég képzettek a műszerek kezeléséhez.

A pályázók a felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak.