Cél a földművelés hosszú távon fenntartható módszereinek kimunkálása. Az Angliából átvett program kiindulási pontja az, hogy a talaj művelése (mely hazánknak is az egyik legfontosabb természeti erőforrása) az utóbbi 50-70 évben egyre mechanikusabbá, intenzívebbé, rossz értelemben „iparivá“ vált. Ez a környezetre gyakorolt káros hatásai miatt fenntarthatatlan, hiszen a természeti egyensúly felborításával fenyeget. Kézzelfogható negatívum a talajerózió, az élővizekre gyakorolt káros hatások, illetve az élővilág egyéb tagjainak „elüldözése“ a szántóföldek környékéről.

- A zalai domborzati viszonyok között is óriási veszély az erózió, a mélyszántással meglazított lankákról az eső könnyedén hordja el a talaj felső rétegeit - mondta a programról Pecze Rozália, a Syngenta magyarországi fejlesztési igazgatója.

- De ugyanez a víz a talajjal együtt vegyszereket is visz, amely pedig itt, a Kis-Balaton és a Balaton közelében hatványozottan káros. E problémák kiküszöbölésére találták ki a földművelés most itt vizsgált változatát: a kísérleti parcellákat nem szántják, s a természetes aljnövényzet meghagyása mellett folyik a művelés.

A módszer első hallásra az intenzív mezőgazdaság-változathoz szokott ember számára bizonnyal elég vadul hangzik, az eredmények azonban meggyőzőek. A növényzet a vizsgálat megállapításai szerint „megfogja“ a talajt, a vegyszereket (köztük azokat, melyeket a hagyományos kapálás helyett arra használnak, hogy elősegítsék az aljnövényzettel szemben például a kukorica érvényesülését), a hozamok pedig alig pár százalékkal maradnak el az ugyanitt korábban megszokottól.

- Ami termésben kiesik, az bőven „visszajön“ az alacsonyabb költségeken, ugyanis legalábbis két szántást (üzemanyaggal, munkadíjjal, idővel, fáradsággal együtt) megspórol a gazda ezzel a módszerrel - hallottuk Benke Szabolcstól, a program munkatársától, akinek feladatai közé tartozik a környék élővilágára gyakorolt hatások feltérképezése.

- Ezeken a parcellákon sokkal jobban érzik magukat a madarak, a giliszták, a rovarok, avagy az eredményes földművelés a környezet lehető legkisebb zavarásával, károsításával valósul meg.

A projekt az idei aratásokkal, az ősszel zárul, a szépen gyűlő vizsgálati eredmények értékelése után pedig a módszer akár terjedni kezdhet.

Forrás: http://www.zalaihirlap.hu/