Kezességgel segítik hitelhez jutni a gazdálkodókat
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezesség nyújtásával segíti az olyan mikro-, kis- és közepes vállalkozók hitelfelvételét, akik a mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. A kezesség jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint a megnövekedett hitelállomány, 2011-től 2018. 06. 30-ig 101,3 milliárd forintról 272,3 milliárd forintra nőtt a fennálló kezességgel biztosított összeg.

A támogatáspolitika kedvezményezettje marad a húsmarhatenyésztés
A szarvasmarha-tenyésztés a hazai agrárium egyik legsikeresebb ágazata. Az uniós tagországok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években, ezt pedig kiszámítható támogatáspolitikával segítette a kormányzat – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Bonyhádon.

27. Budapest Borfesztivál – ha véget ér a nyár
A borkedvelők körében szinte kötelező program a Budapest Borfesztivál, ami idén huszonhetedik alkalommal nyitja meg kapuit. Európa egyik legszebb borfesztiválja a főváros legimpozánsabb helyszínén várja az érdeklődőket, ahol közel 200 hazai és külföldi kiállító kínálja több ezer borát. Idén a Balaton kerül a figyelem középpontjába.

Felfüggesztette bizonyos állatgyógyászati készítmények forgalmazását a Nébih
A fogyasztókra jelentett esetleges veszélye miatt határozatlan időre felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hét, dietanolamint tartalmazó állatgyógyászati készítmény forgalmazását.

Almaháború – fontos döntés várható szerdán
Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). Az Agrárminisztérium támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják.

A drasztikusan alacsony felvásárlási árról az Austria Juice képviselőivel folytatott keddi tárgyalás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eredménytelenül zárult. Ezért az almatermelők úgy döntöttek, hogy traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják a demonstrációt. Az Austria Juice válaszában jelezte a termelők felé, hogy cégüknél jelenleg is zajlik a piaci folyamatok elemzése, ezért vezetőik legközelebb augusztus 22-én, szerdán délelőtt tudnak ismét tárgyalóasztalhoz ülni a megyei gazdakör képviselőivel.

alma

Nem sikerült megegyezni a léalma felvásárlási árának emeléséről – fotó: Pixabay

Jelentős élelmiszerár-esést jósol az OECD
A húsárak a következő évtizedben történelmi mélypontra esnek, és más élelmiszerek is olcsóbbak lesznek, ahogy a népesség növekedése lassul, és a gazdaságok hatékonyabbá válnak – állítja az OECD.

A szokásosnál két héttel előrébb járnak az érési folyamatok
Gyorsak maradnak az érési folyamatok, viszont az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat- és zamatanyagok képződése is másként alakul.

Kérhető-e felmentés a zöldítésben az időjárási szélsőségek miatt?
Néhány napja jelent meg az Európai Bizottság állásfoglalása a tartós európai aszályhelyzetről. Ebből akár az is kikövetkeztethető, hogy az idei év igen szélsőséges időjárására tekintettel az Unió felmentést adott a zöldítés feltételeinek teljesítése alól. Azonban ez nem teljesen igaz.

A talajvizsgálatok költségei többszörösen megtérülnek
A VP AKG horizontális ültetvénycsoportban vállalható előírás a levélanalízis elvégzése. Ezt figyelembe kell venni a szeptember 30-ig elkészítendő tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésekor is.

Lehetne még javítani a kukorica és a búza minőségét
Egy újfajta számítás miatt eltér az idei kukoricatermő terület nagysága a tavalyitól. Kukoricából elegendő mennyiség lesz, míg búzából elegendő van. Ugyanakkor mindkettő minőségét lehetne javítani.

búza

A minőségjavuláshoz első lépésként a vízgazdálkodáson kellene változtatni – fotó: Shutterstock

Így lesz sikeres a repce őszi gyomirtása
A repcetermesztés sikerét a rovaroktól való védelem mellett a gyomirtás határozza meg. A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.

Átalakul a munkaerőpiac és ehhez alkalmazkodni kell
A munkaerőpiacon zajló átalakulás, valamint a munkáltatói igények változása miatt a toborzás és a dolgozók megtartása nagy kihívás a cégek számára – mondta el az Agroinformnak Végh József, a K&H Csoport HR igazgatója, aki a szeptember 25-i AgroHR konferencia egyik előadója lesz.

Növényvédelmi előrejelzés: A forróság és az aszály hatásai
Amikor a növényi károsítókról beszélünk, rögtön a különböző kórokozók és kártevők jutnak az eszünkbe, s azon morfondírozunk, hogy hogyan lehetne azokat megfékezni. Ezek az úgynevezett biotikus tényezők – károsító szervezetek. Van azonban abiotikus hatás is – nem élő károsító szervezetek hatása, melyek közül leggyakrabban az időjárás jelenik meg. Az Agroinform.hu 2018. 33. heti növényvédelmi előrejelzése.

Szuperszámítógép segíti a jégkármérséklést
Átadták az országos jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszert csütörtökön, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában, Budapesten.

jég

Az országos jégkármérséklő rendszer május óta működik – fotó: Agroinform.hu

Befejeződött az őszi búza aratása, 4,84 millió tonna termett idén
Befejeződött az őszi búza aratása, csaknem 950 ezer hektárról 4,84 millió tonnát arattak le Magyarországon – közölte az agrárminiszter Csornán, a Magyarok kenyere program Győr-Moson-Sopron megyei gyűjtőnapján.

13 évnyi kutatás után feltárták a búza genetikai állományát
Egy nemzetközi kutatócsoport feltárta a búza genetikai állományát, ami megnyitotta az utat jóval táplálóbb és az éghajlathoz jobban alkalmazkodó búzafajták nemesítése, a gabonaallergiában szenvedők életminősége javítása előtt.

Van megoldás a munkaerőhiányra, de ahhoz stratégiát kell váltani
Nem az a kérdés, hogy megoldható-e a munkaerőhiány az állattenyésztésben, hanem hogy milyen technológiával orvosoljuk. A Stallprofi Kft. szakembereivel olyan témákat jártunk körül, amelyek minden állattartó gazdát foglalkoztatnak.

A gazdaságok vezetői nyugdíjasként is folytatnák a munkát
Magyarországon a lakosság száma évről évre jelentős ütemben csökken, ugyanakkor a legutóbbi gazdasági válság elmúltával mind fokozottabban jelentkezik a munkát végzők iránti igény. A mezőgazdasági ágazat különösen nehéz helyzetben van, mert a speciális szaktudást és kemény fizikai munkát ötvöző hivatást nem szívesen választják a fiatalok.

A nagy hozamok a mélyben gyökereznek – ingyenes szakkönyv repcetermesztőknek
Ingyenesen letölthető, gyakorlatias szakkönyv a RAPOOL-kiadásában, amelynek fókuszában a repce ideális gyökérrendszerének kialakítása áll.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.