A kalászosok „tisztán tartására”, gyomirtására szűkítve a fenti gondolatmenetet, számtalanszor, úton-útfélen láthatunk kevésbé vagy erősen gyomos táblákat. Legtöbbször ezekben az esetekben is a hibás megoldás, pontosabban a nem megfelelő herbicid választás vezet a rossz értelemben vett „látványos eredményhez”.

A gyomirtó szer helyes kiválasztása persze nem könnyű feladat, sok tapasztalatot és információt igényel. Ismerni kell a területen előforduló gyomokat, azok gyakoriságát, az elő - és utóveteményt, stb. A jó döntéshez az adhat nagyobb biztonságot, ha széles gyomspektrumú, több hatóanyagú készítmények között keresgélünk. A kört viszont tovább is szűkíthetjük a felhasználhatósági korlátok alapján. Sokszor előfordul ugyanis, hogy időjárási, munkaszervezési, vagy egyéb okokból megcsúszva, nem a terv szerint tudjuk a gyomirtást elvégezni és így számos készítmény egy későbbi fenológiában már nem alkalmazható. Ilyenkor előnyös számunkra, ha mind a kultúrnövény, mind a gyomok szempontjából nézve szélesebb fejlettségi skálán bevethető gyomirtó szer áll rendelkezésünkre.

E szempontok figyelembe vételével kiváló választás a Sumi Agro kínálatából az Ergon Star nevű kalászos gyomirtó. Három hatóanyaga a talajon és levélen is aktív metszulfuron-metil, ill. a levélen keresztül aktív tifenszulfuron-metil és fluroxipir, tehát egy kettős szulfonilkarbamid kombináció  hormonnal kiegészítve.

Az Ergon Star a hármas hatóanyag kombinációnak köszönhetően igen széles gyomspektrummal rendelkezik. A nehezebben irtható gyomok tekintetében kiválóan pusztítja a legtöbb gondot okozó mezei acatot és az egyéb évelő kétszikűeket, de fluroxipir tartalmának köszönhetően az ősellenségnek számító galaj fejlettebb példányai sem jelentenek különösebb problémát. Az acat elleni a kezelést legkésőbb annak szárbaindulásáig kell elvégezni.

Az Ergon Star a galaj mellett más fontos magról kelő kétszikű gyommal szemben is állja a sarat: a herbicid toleráns napraforgó, vagy repce árvakelése sem probléma, csakúgy, mint az egyéb gyakori magról kelő kétszikű gyomok, mint pl. az ebszékfű, a pipacs, a szarkaláb, a pipitér-félék, a sebforrasztó zsombor, a bükköny-félék, a keserűfüvek, a parlagfű, a vadkender, a szulák keserűfű stb.

Az Ergon Star gyűjtőcsomagként (Ergon 2 x 350 gramm + GaliStop 5 liter) kerül kereskedelmi forgalomba. Az őszi búza mellett felhasználható őszi és tavaszi árpában, rozsban és tritikáléban. A termék magas hatóanyag tartalmának köszönhetően 10-11 hektárra javasolt a kijuttatása. Ellenben a jó kultúrállapotú, acattal és galajjal kevésbé fertőzött területeken, akár egy kissé nagyobb területegységre is kijuttatható, ami már igen kedvező hektárköltséget jelenthet. Itt jegyezném meg, hogy – hektárra vetítve – a legkisebb dózisában is az Ergon Star messze a legmagasabb tifenszulfuron tartalommal rendelkezik a hazánkban forgalomban lévő, ilyen hatóanyagú kalászos gyomirtó szerek között. (Természetesen a szóló Ergon ugyanannyit tartalmaz). A gyomirtó hatás fokozására a permetléhez Spur (0,1 l/ha) hozzáadása ajánlott. Tartamhatása révén utóveteményként őszi káposztarepcét 120 nap után, forgatásos talajművelést követően javasolt vetni.

Az Ergon Star rugalmasan használható a kultúrnövény 3 leveles fejlettségétől a zászlós levél kiterüléséig. A metszulfuron tartamhatásának köszönhetően a betakarításig gyommentesen tarthatjuk kalászosainkat, sőt aratás után is tiszta vagy a szokásosnál tisztább tarlónk maradhat a tartamosságot nélkülöző készítményekhez képest.

Az Ergon Star kedvező tulajdonságainak köszönhetően segít abban, hogy a legtöbb esetben jó döntést hozzunk, így a gazdász ember szemének oly kedves, érő, tiszta búzatábla látványa mellett családunk, gazdász társaink elismerését is beseperhetjük, és a jól ismert szlogent jogosan költhetjük át: Tiszta udvar, rendes ház – Tiszta búza, Ergon Star!

Tasi Attila

mérnök üzletkötő

www.sumiagro.hu