ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

Szerződésszám: ..........(sorszám)/...... (év).....(hónap)....(nap)[1]

Figyelem! Felhívjuk figyelmét, hogy jelen szerződésmintát kizárólag az Eladó használatában álló területen, az Eladó saját termesztésű meghatározott zöldség- gyümölcs terményének adásvételére alkalmazható.  Ezek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek meg kell felelnie minőségi kategóriára vonatkozó jogszabályi követelményeknek. Ezek listáját a következő linken elérhető ENSZ EGB standardokban találja: http://www.unece.org/trade/agr/standard/fresh/FFV-StandardsE.html. Felhívjuk figyelmét, hogy alma és meggy adásvételére jelen szerződésminta nem alkalmas, arra vonatkozóan többletelőírások alkalmazandóak. Továbbá felhívjuk figyelmét, hogy jelen szerződésminta a Vevő közreműködésével előállított mezőgazdasági áru adásvételére nem alkalmas. Felhívjuk figyelmét, hogy jelen szerződésminta csupán az Eladó már meglévő terményére alkalmazható. Továbbá felhívjuk figyelmét, hogy jelen szerződésminta kizárólag a Magyarországon termelt termék Magyarországon belüli értékesítése esetén alkalmazható. (Jelen bekezdés a szerződés aláírásakor törlendő, csupán figyelmeztetés a szerződés alkalmazhatóságának korlátaira.)

Az adásvételi szerződés (továbbiakban: Szerződés) amely egyrészről

Név (cégnév)[2]:

Székhely:

Cégjegyzékszám:

Adószám:

Számlaszám:

Képviseletre jogosult neve:

Elérhetőség (telefonszám/e-mail cím):

mint eladó (a továbbiakban: Eladó),

Név[3]:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Lakcíme:

Személyazonosító igazolvány száma:

Adóazonosító jele:

Számlaszám:

Őstermelői igazolvány száma/egyéni vállalkozói nyilvántartási szám:

Elérhetőség (telefonszám/e-mail cím):

mint eladó (a továbbiakban: Eladó),

másrészről

Név (cégnév)[4]:

Székhely:

Cégjegyzékszám:

Adószám:

Számlaszám:

Kapcsolattartó neve:

Elérhetőség (telefonszám/e-mail cím):

mint vevő (a továbbiakban: Vevő)

Név[5]:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Lakcíme:

Személyazonosító igazolvány száma:

Adóazonosító jele:

Számlaszám:

Őstermelői igazolvány száma:

Elérhetőség (telefonszám/e-mail cím):

mint vevő (a továbbiakban: Vevő),

Eladó és Vevő a továbbiakban együttesen, mint Felek

között a mai napon és helyen az alábbi feltételekkel jött létre:

Jelen Szerződés rendelkezései értelmezése tekintetében Felek kijelentik, hogy Eladóra a termelőre vonatkozó rendelkezések, Vevőre a felvásárlóra, feldolgozóra, forgalmazóra vonatkozó rendelkezések alkalmazandóak a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: 2015. évi XCVII. törvény) rendelkezései tekintetében.

1. A jelen szerződéssel Eladó maga termelte terménynek, nevezetesen .....................[6]-nak (a továbbiakban: Termék) a Vevő birtokába és tulajdonába adására, a Vevő pedig az Eladó által megtermelt termény átvételére és a megállapodott ellenérték megfizetésére vállal kötelezettséget. A Felek szerződéses kapcsolatukban napi vételárat határoznak meg, amelynek összegét jelen szerződés 1. számú mellékletét képező átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzítik.

2. A Felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződés tárgyát az Eladó használatában álló területen, a Termelő által 20...........[7] évben termesztett, megfelelő minőségű Termék képezi.

3. A 2. pontban meghatározott Termék minőségére az ENSZ/EGB FFV-.....[8] számú forgalmazási-minőség előírás rendelkezései irányadóak.

4. Felek megállapodnak abban, hogy Eladó az általa megtermelt Terméket a Felek által közösen meghatározott teljesítési helyen bocsátja a Vevő birtokába és tulajdonába. Az átadás-átvétel a Felek által előzetesen írásban egyeztetett időpontban történik. Felek jelen pont vonatkozásában írásbeli közlésnek fogadják el a fent megjelölt e-mail címükre vagy telefonszámukra a másik féltől érkező SMS-t vagy e-mailt[9]. Felek megállapodnak, hogy a teljesítés helye(i):...............[10]

5. Vevő csak a 3. pont szerinti minőségi előírás feltételeinek megfelelő Terméket köteles átvenni. Az átvételre felajánlott Termék mennyiségi és minőségi ellenőrzése az átadás-átvételi eljárás során történik. Ennek során tett megállapításaikat a Felek közösen felvett jegyzőkönyvben rögzítik.

6. Az átvétel időpontjáig a Termék tárolásáról, kármegóvásáról az Eladó saját költségén gondoskodik. Amennyiben az átadás-átvételi eljárás a Vevő érdekkörében felmerülő okból meghiúsul, az ebből származó kár és többletköltség viselésére a Vevő köteles. A kárveszély kockázatát az átvétel megtörténtétől kezdve Vevő viseli.

7. Vevő a mennyiségi és minőségi átvételkor a vételárat készpénzben, vagy az átvétel napjától számított .... napon[11] belül fizeti meg Eladó számlájára történő átutalással amennyiben a helyesen kiállított számla a Vevő részére az átvételt követő tizenöt napon belül átadásra kerül. Amennyiben az Eladó a helyesen kiállított számlát az átvételt követő tizenöt napon túl bocsátja Vevő rendelkezésére, a termék ellenértékét a helyesen kiállított számla kézhezvételétől számított tizenöt napon belül kell kifizetni.

8. Amennyiben a 7. pontban meghatározott határidőn belül Vevő fizetési kötelezettségét maradéktalanul nem teljesíti, köteles az átvett termény ellenértékét .....[12]%-os mértékű késedelmi kamattal növelt összegben megfizetni.

9. A 2015. évi XCVII. törvény 3. § (3) bekezdése értelmében a Szerződés elválaszthatatlan részét képezi a 2. számú melléklet, amely Vevő késedelmes fizetési teljesítése esetére pénzforgalmi szolgáltatója részére adott, a Termék ellenértékére és a Termék ellenértéke után fizetendő késedelmi kamatra vonatkozó beszedési megbízás teljesítésére irányuló felhatalmazó nyilatkozata.

10. Felek megállapodnak abban, hogy a Szerződés teljesítése érdekében szorosan együttműködve járnak el, figyelembe véve egymás méltányos érdekeit. Felek kötelesek egymást haladéktalanul értesíteni, ha olyan körülmény merül fel, amelynek következtében valamely jelen szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése előreláthatóan akadályokba ütközik, kivéve, ha az akadályt a másik félnek értesítés nélkül is ismernie kell. Az ebből származó kárt, az értesítést elmulasztó fél viseli.

11. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvnek az adásvételi szerződésre vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

12. Jelen szerződés mellékletét képezi:

1. számú melléklet: átadás-átvételi jegyzőkönyv

2. számú melléklet: Beszedési megbízás teljesítésére irányuló felhatalmazó nyilatkozat

13. Jelen szerződés ....[13] számozott oldalból áll, 3 eredeti példányban készült, amelyből 2 példány Eladót, 1 példány Vevőt illeti meg.

Felek a jelen szerződést annak elolvasása és kétséget nem hagyó értelmezése után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.

Kelt: ..................... (helység) ................ (év) ............. (hó) ........ (nap)

................................................
Eladó

................................................
Vevő

[1] Alkalmazható egyéb a Felek között alkalmazott szerződésszám megjelölés.

[2] Jogi személyiséggel rendelkező eladó, egyéni cég eladó esetében kitöltendő. Amennyiben nem releváns törlendő.

[3] Természetes személy pl. egyéni vállalkozó, őstermelő eladó esetében kitöltendő. Amennyiben nem releváns törlendő.

[4] Jogi személyiséggel rendelkező vevő, egyéni cég vevő esetében kitöltendő. Amennyiben nem releváns törlendő.

[5] Természetes személy pl. egyéni vállalkozó, őstermelő vevő esetében kitöltendő. Amennyiben nem releváns törlendő.

[6] Kitöltendő a Termék pontos elnevezésével.

[7] Kitöltendő a Termék termelésének évével.

[8] Kitöltendő a jelen szerződés tárgyát képező Termékre irányadó ENSZ forgalmazási előírás számával, amelynek ezen a linken tud utána nézni: http://www.unece.org/trade/agr/standard/fresh/FFV-StandardsE.html

[9] Kizárólag a Felek adatainál feltüntetett e-mail cím és/vagy telefonszámról érkező közlés fogadható el.

[10]A Termék tényleges átadásának-átvételének helye, amennyiben több van, akkor valamennyi feltüntetendő.

[11] A Felek szabadon meghatározhatják, azzal, hogy nem lehet hosszabb, mint 30 nap. A 2015. évi XCVII. törvény 3. § (1) bekezdése értelmében a fizetési határidő nem haladhatja meg a 30 napot.

[12] Felek szabadon meghatározhatják vagy Felek módosíthatják, azzal, a Felek által kikötött kamat mértéke nem lehet kevesebb, mint a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt kamat, valamint arra a Polgári törvénykönyvben szabályozott késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezések kötelezően alkalmazandók.

[13] A szerződés véglegesítésekor kitöltendő.


…………….., 2023. ………….. ……

…………………………………………
Eladó
…………………………………………
Vevő





Tanú neve, lakcíme:                                                                   Tanú neve lakcíme: