A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 7 százalékkal csökkent 2016 első kilenc hónapjában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Ausztria, Szlovákia és Szerbia voltak. Ausztriába (–8 százalék) és Szerbiába (–71 százalék) csökkent a kiszállítás, ugyanakkor Románia 20 százalékkal, Szlovákia pedig 36 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól.

Az élősertés-behozatal 8 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Hollandia voltak. A Szlovákiából vásárolt sertések mennyisége 8 százalékkal csökkent, míg Németországból 5 százalékkal, Hollandiából 46 százalékkal több élő sertést szállítottak Magyarországra, mint egy évvel korábban.

sertés

Kínába egy év alatt 62 százalékkal nőtt a sertéshúskivitel – fotó: Shutterstock

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 3 százalékkal csökkent, míg értéke 1,5 százalékkal nőtt 2016. január-szeptemberben 2015 azonos időszakához képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Kínába, Olaszországba és Japánba szállítottuk. Romániába (–1 százalék), Olaszországba (–23 százalék) és Japánba (–15 százalék) mérséklődött a kivitel, ugyanakkor Kínába 62 százalékkal emelkedett.

A sertéshúsimport volumene 16 százalékkal, értéke 18 százalékkal nőtt. A sertéshús csaknem kétharmada Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Spanyolországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőrvolt a vizsgált periódusban.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 468 forint/kilogramm hasított súly volt 2016 novemberében, 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 3,5 százalékkal volt magasabb 2016 novemberében, mint 2015 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéscomb fogyasztói ára 9 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban – áll az Agrárpiaci Jelentések Élőállat és Hús c. legfrissebb kiadványában, amely IDE kattintva tekinthető meg.

A vágósertés termelői ára a) Magyarországon

AKI