A pályázat indulási feltételei egyeznek a már megszokott kritériumokkal, miszerint legalább 6000 EUR STÉ üzemméretű gazdaságok indulhatnak, amelyek árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. A korábbi (2016, 2020) állattartóknak kiírt pályázatokhoz képest viszont még is van egy szembetűnő eltérés, mivel a bázisév vonatkozásában igazolt állattartással is kell rendelkezni. Ez nem csupán a tenyészet hivatalos nyilvántartásba vételét jelenti, de legutolsó lezárt év vonatkozásában szükséges az állatállomány megléte is.

A Minisztérium célja ezzel a már meglévő állattartó gazdák támogatása volt, melynek értelmében az új állattartó telepek létrehozását, ezzel együtt a zöldmezős beruházást sem támogatják a projekt keretein belül.

tyúk

Újdonság, hogy a bázisév vonatkozásában igazolt állattartással is kell rendelkezni – fotó: Shutterstock

A felhívásban – a tavalyi „Nagy ÁTK”-hoz hasonlóan – 5 különböző célterületen nyújthatnak be kérelmet a gazdálkodók:

- baromfitartók
- sertéstartók
- szarvasmarhatartók
- juh- és kecsketartók
- egyéb állattartók

A támogatható tevékenységek között megtalálhatók az építési beruházások, az eszköz- és technológiai fejlesztések, telepirányítási szoftverek beszerzése, de többek között helyet kaptak – önállóan nem támogatható tevékenységként – a traktorvásárlás, valamint a telepen belüli anyagmozgatás vagy akár a trágyakezelés eszközei.

A kérelmek benyújtása hamarosan megkezdődik (2021.05.28) és az első szakasz a nyitástól számított 2 hét múlva (2021.06.10) le is zárul.

tehén

Az első szakaszban mindössze két hét lesz a pályázatok beadására – fotó: Shutterstock

Mikor érdemes elkezdeni a pályázati anyag összeállítását?

Most! Az ilyen népszerű pályázatoknál jellemzően a gép/eszköz/technológiai berendezéseket gyártó és forgalmazó cégek le vannak terhelve – ugyanis rengeteg ajánlatkérés érkezik be hozzájuk –, ezért érdemes minél előbb jelezni szándékukat a gazdáknak, hogy még időben, a formai követelményeknek megfelelő ajánlatot tölthessenek fel a pályázat elektronikus kitöltő felületére. Még ennél is több időt vesz igénybe, ha meglévő épületeit szeretné korszerűsíteni vagy akár teljesen új – állattartáshoz kapcsolódó – épület építésében gondolkodik.

Minden esetben szükséges építési tervdokumentációt készíttetni jogosultsággal rendelkező tervezővel, ez utóbbi esetben engedélyes tervdokumentáció benyújtását, valamint az építésügyi hatóság befogadó nyilatkozatát is csatolni szükséges már a kérelem benyújtásakor.

Sokaknak kissé bonyolultnak tűnhet már e pár sor alapján is egy pályázati projekt összeállítása, főleg szezonban, amikor a gazdaságon kívül eltöltött idő pazarlásnak tűnik.

Éppen ezért növekszik meg a szerepe a területen jártas szakembereknek, akik irányt tudnak mutatni ebben az ”útvesztőben”.

A projekt megfelelő időben történő összeállításán túl figyelembe kell venni a támogató döntés megszületését követő időszakot, amikor a megvalósításra, ütemezésre, finanszírozásra és a vállalások betartására kerül sor.

Azért, hogy az átmeneti év így hemzsegjen a támogatási lehetőségektől, rengeteg korábban átgondolatlanul benyújtott és végeredményben nem megvalósított projekt felelős, ahol a források visszavonásra kerültek, ezeket osztják most szét.

Az Agrárközösség szakemberei különös gondossággal segítenek a gazdáknak összeállítani a projektjüket, segíteni a megfelelő gyártó/forgalmazó vagy akár kivitelező partner kiválasztásában, majd a támogatás elnyerését követően, a projekt kivitelezésében.

Érdekel ez a pályázat? Kérj személyre szabott ingyenes pályázati konzultációt az Agrárközösség Kft. pályázati szakértőjétől!


Török Zoltán
Pályázati szakértő, pályázati üzletág vezető
Agrárközösség Kft.

Agrárközösség