Sziasztok.Olyan problémám van hogy a fokimat lepermeteztem múlthét pénteken Dimetoat progress-al,de közbe meg hirtelen beért az arno.Ilyen kor be kell tartani a 2 hetet a szedésnél,vagy szedjem fel most,ha bennt hagyom lesz baja vagyis túl tud érni?Előre is köszi a válaszokat:)
Mi tavaly gyökérmosó kádba csáváztuk,pár percig áztattam utánna kiterítettem szárítani.Az idén is igy lesz valószínűleg:))Nekem van másod éves messidorom .Egyébként olyan 3.5 euro körül lesz majd ,de később tudok árat mondani a fémzárolt magra
Sűrű legyen,nem kell agyonhigítani.Ha kényelmes vagy,nem akarsz macerázni sokat,akkor kiteríted fóliára és csak úgy lepermetezed persze forgatva.Nem kell sok rá 10l/t kb elég .Van aki olyan elvetemült,hogy betonkeverővel nyomja.Van aki sehogy:-)))
Azt megköszönném, mert itt nem nagyon tolong senki ajánlattal:P
Amugy annak is van előnye hogy nálunk nincs átvevő, nem kell őrizni mivel nincs kinek eladják:)
Ha nem boldogulsz privátba adok makói neveket.Mind nagygazdák,tőlük érdemes venni,mert van pénzük és berendezésük jól termelni,ill.sok van nekik,van időd megvenni.Ja tudom mit akartam még:ha utoljára permetezed a magnak valót,nyilván jobb még akkor ,amíg él a növény.Na üdv,lépek őrizni.
:)
Nem vagyok nagy termelő, én magam szoktam rakni szedni vetni mindent, legfeljebb nem esz meg a filoxéra:D
Na akkor nincs uj a nap alatt, nem én találtam fel a spanyolviaszt:D
Csávázhatod rovarölővel is,csak halkan megjegyzem kézi rakásnál megvernek a rakók,ha elmondod nekik,meg amúgysem fair lemérgezni őket.Gépinél meg simán lehet ,ott nincs ilyen gond.
Itt keresgetek, kérdeztem is alább kinek lenne eladó messidor vagy messidrom fokhagyma:).
Más, alább irtátok hogy fonálféreg ellen danadim progresszt ne használjon valaki mert szedésig nem jár le a várakozási idő, mi lenne ha a rakni valót szedés előtt szórná az ember, akkor védelmet kapna tárolás alatt is,legalábbis valamennyit....
Válasz #1301. hozzászólásra Bármilyen fajtát vehetsz termelötöl csak megbizhatohelyröl. A multhéten voltam piacon nézelödni kérdem az egyik fokhagyma árúst arno fajtát kerek idei termést vetni kéne . Mindjárt rávágta jó helyen járok menyi kéne. Aztán jó leordibáltam a piac közepén valami szart rám akart sozni idei arno még nem is lehet piacon :DDDDDDDDDDD . Szerencsétlen azt se tudta mit csináljon .
Válasz #1300. hozzászólásra Egy ember egymaga 1300m2 a max amit egymaga megtud csinálni a fölött már ember kell pucolni stb én az idén kinöttem ezt a kort jövöre már újra kell gondolni az egészet költségvetésileg , hogy jol jöjjek ki . Na meg nagy tételnél másak az árak is ahogy tudom .
Köszönöm a választ, én idén raktam 5 kg Arnót, az időjárás miatt áprilisban....hát nem lett valami szép, igaz a jég is megverte.
Ezek érvényesek a messidorra is?
mármint hogy termelőtől vehetek
Persze hogy szidjuk a felvásárlókat,mert lenyomják az árakat olyan mélységig hogy átmegy nullába a termelés.
Ha te othon állatot tartasz, azért eteted néha/?/,különben megdöglik.
Minket is élni kéne hagyni!
Senkit nem akarok megbántani,de ide irogatók jórésze 1-2 mázsákról beszél vagy akárhányról,de egyből megtudná mire is célzok,mert egy bizonyos mennyiség fölött személyzet kell ám,minden munkára.
Úgy megy a pénz,mintha tűzre dobnám,eladod az első 100 mázsát aztán nézel hol a pénz,ja hát kéremszépen kiadás nagyrésze.....
A másik a francia azért jobb,mert 5 mázsát ad lánca.bocsi 28-as szorzóval kijön a hektáros mennyiség,és ahogy Pali is leírta valahogy jobban ellenállóbb,és ami szintén fontos fehérebb mint a hagyományos őszi.Visszatérve
a költségekhez az importoknál a kiadások. a magot leszámítva ugyanannyi hektárra vetítve.Inkább legyen 15 lánc 80 mázsás termésem,mint 2 hektáron 50 mázsa sz-r.
Bérleti díjak,napszámok ,műtrágya vegyszer,művelés,locsolás,pucolás őrzés,reckirozás miegymás.
Magyarból esetleg a röszkei,és ha még a földön látod mi a bánatot veszel,mert a magyar ember huncut tud ám lenni,elad neked bármit szemrebbenés nélkül,aztán majd megtudod 1 év múlva......És hát nem ár tha a 6+ -ost rakod abból is is hogy ne aprók legyenek,vagyis legalább a nagy gerezdeket.
Amúgy meg minden a pénzről szól lehet ezt szeretni,de legyen is értelme,nem?
Válasz #1294. hozzászólásra A makoi fajtáknak sokkal vékonyabb a szára mint mint a franciáknak 2 éve nekem a jég letarolt mindent a makóiból semmi nem lett az Arnó nak csak a leveleit tudta megtépázni a szára állva maradt és még akkor is 40 kg vetöböl 200kg termést takaritottam be . Hozzá teszem 55 percig a jég jött folyamatosan.Másik szerintem a betegségekkel szemben nem anyira fogékony !Amugy 3-dik éve vettem ugyanazt és a felyméreteken nem látok zsugorodást ! Soha nem veszek vetöalapanyagot a magamébol dugok újra nem hahjtok a 10-es fejekre beérem 5-7 nálam amugy is ezt keresik jobban ! kisebb fejek és több haszon marad . mág 40 kg 10-es fejböl betudsz dugdosni kb 500m2-t addig 40Kg 5-ös fejböl kb 1000m2 et raksz be lehet számolgatni hogy hogyan éri meg jobban és hogy mennyivel tudod az éves költségeket csökenteni ugy hogy a hasznod magasabb legyen .
Pedig azt gondolná az ember hogy egy tájfajta jobban alkalmazkodott az itteni elég szélsőséges kontinentális klimához.
Azt is olvastam itt hogy csak első évben kimagasló az eredmény, évről évre csökken a fejméret, ez miért van, ezek a fajták is leromlanak pár év alatt?
Akkor nem érdemes termelőtől venni hanem csak importot?
Igen ott elég szélsőséges körülmények vannak , de azért télen nincs olyan hideg mint itt nálunk , eső az van sok főleg normandiai részen az oceán-nál volt hozzá szerencsém...
Válasz #1291. hozzászólásra A francia fajták időjárás állobak jol viseli a jeget meg hasonlokat a makói nem anyira és a fej nagyság is joval nagyobb a franciánál szélsöséges körülmények közt ez saját tapasztalatom.
Mit irjunk?:)
Én csak zárójelben jegyezném meg hogy ti szidjátok a felvásárlókat mert ennyit vagy annyit fizetnek, de itt nálunk tőlletek keletre megszüntek a konzervgyárak, felvásárlótmeg nem is tudjuk hogy néznek ki.
A tavaly a nagybanin a 150 kilométerről eljött termelök kinlódva adták 150 től 500 forintig kilóját ugy hogy napokid itt voltak az áruval, na ez a szivás amikor nincs kinek eladd a termést csak ha te viszed minden felé....
Mindjárt egy hektár elsőre:-)? Az lehet importból akár 130 mázsa hagyma,két igen jól megrakott pót.
Próba szerencse.Akk.lesz mit pucolni:-)))
Jó áron add el,és nem lesz gond.
Bocs,hogy beleszóltam.
3381 hozzászólás
Felhívtam a növényszervízt,azt mondta h semmi gáz nincs mert ha felszeded akkor is eltávozik belőle a méreganyag.Csak be kell tartani a 2 hetet.:)
Válasz #1328. hozzászólásra Ne dobd ki olyat kérdezz meg aki jártas növényvédö szerekbe !
Válasz #1328. hozzászólásra
Szerintem ne dobd ki, felszedés után isél, akkor is feldolgoz valamennyit, meg nem is olyan erőss méreg
Szóval azt mondod h nem ürül ki a hagymából a méreganyag éréskor?most akkor dobjam ki a kukába az egészet?
Ezt nézzétek meg szerintetek a tolna megyei jó áron aggya a fokit? Magro
Szerintem necces mert érésnél már a vegyszer bent ragad a hagymába !
Sziasztok.Olyan problémám van hogy a fokimat lepermeteztem múlthét pénteken Dimetoat progress-al,de közbe meg hirtelen beért az arno.Ilyen kor be kell tartani a 2 hetet a szedésnél,vagy szedjem fel most,ha bennt hagyom lesz baja vagyis túl tud érni?Előre is köszi a válaszokat:)
Én vennék őszi vetésre dughagymát. Valaki esetleg szokott eladni?
Válasz #1322. hozzászólásra
Nem.)Nálunk most kezd el felfelé kúszni a hagyma ára 5+-400 péz:)
Válasz #1321. hozzászólásra
De nálad remélem nem annyi a másodéves:P
Mi tavaly gyökérmosó kádba csáváztuk,pár percig áztattam utánna kiterítettem szárítani.Az idén is igy lesz valószínűleg:))Nekem van másod éves messidorom .Egyébként olyan 3.5 euro körül lesz majd ,de később tudok árat mondani a fémzárolt magra
Válasz #1319. hozzászólásra
Akkor irok neked mailt, ide nem tenném be:)
Adjál egy mailcímet akkor kapsz néhány nevet,t.számmal.
Látom nem aprózzátok el:))
Kinek lenne messidor vagy messidrom fokija eladó?
Sűrű legyen,nem kell agyonhigítani.Ha kényelmes vagy,nem akarsz macerázni sokat,akkor kiteríted fóliára és csak úgy lepermetezed persze forgatva.Nem kell sok rá 10l/t kb elég .Van aki olyan elvetemült,hogy betonkeverővel nyomja.Van aki sehogy:-)))
Válasz #1315. hozzászólásra nem hanem 10% os oldatba
Válasz #1313. hozzászólásra
Ezeket a szereket permetezéshez való higitásban használod?
Válasz #1312. hozzászólásra
Azt megköszönném, mert itt nem nagyon tolong senki ajánlattal:P
Amugy annak is van előnye hogy nálunk nincs átvevő, nem kell őrizni mivel nincs kinek eladják:)
Csávázni rézoxid + DANADIM PROGRESS jol összekeverve és legalább 4 órát áll bene .
Ha nem boldogulsz privátba adok makói neveket.Mind nagygazdák,tőlük érdemes venni,mert van pénzük és berendezésük jól termelni,ill.sok van nekik,van időd megvenni.Ja tudom mit akartam még:ha utoljára permetezed a magnak valót,nyilván jobb még akkor ,amíg él a növény.Na üdv,lépek őrizni.
Válasz #1310. hozzászólásra
:)
Nem vagyok nagy termelő, én magam szoktam rakni szedni vetni mindent, legfeljebb nem esz meg a filoxéra:D
Na akkor nincs uj a nap alatt, nem én találtam fel a spanyolviaszt:D
Ja ,értem mit irtál,bocs.
Jó ötlet,mi csináltuk:-)))A raknivalót lehet fújni később is.
Csávázhatod rovarölővel is,csak halkan megjegyzem kézi rakásnál megvernek a rakók,ha elmondod nekik,meg amúgysem fair lemérgezni őket.Gépinél meg simán lehet ,ott nincs ilyen gond.
Válasz #1307. hozzászólásra
Itt keresgetek, kérdeztem is alább kinek lenne eladó messidor vagy messidrom fokhagyma:).
Más, alább irtátok hogy fonálféreg ellen danadim progresszt ne használjon valaki mert szedésig nem jár le a várakozási idő, mi lenne ha a rakni valót szedés előtt szórná az ember, akkor védelmet kapna tárolás alatt is,legalábbis valamennyit....
Válasz #1306. hozzászólásra itt probálj keresgélni pont jó helyen jársz!
Válasz #1303. hozzászólásra
Na ez a nagy kérdés, hol van az a megbizható hely, ha lenne akkor nem lennék itt:)
ez csak példa a kereskedönek minden hogy elado csak fehér legyen
:-))))
Az arnót most szedjük.
Meg ki az a bolond aki most adja el:-)?
Meg itt a példa,aki nem ért hozzá átb-ák.
Válasz #1301. hozzászólásra Bármilyen fajtát vehetsz termelötöl csak megbizhatohelyröl. A multhéten voltam piacon nézelödni kérdem az egyik fokhagyma árúst arno fajtát kerek idei termést vetni kéne . Mindjárt rávágta jó helyen járok menyi kéne. Aztán jó leordibáltam a piac közepén valami szart rám akart sozni idei arno még nem is lehet piacon :DDDDDDDDDDD . Szerencsétlen azt se tudta mit csináljon .
Válasz #1300. hozzászólásra Egy ember egymaga 1300m2 a max amit egymaga megtud csinálni a fölött már ember kell pucolni stb én az idén kinöttem ezt a kort jövöre már újra kell gondolni az egészet költségvetésileg , hogy jol jöjjek ki . Na meg nagy tételnél másak az árak is ahogy tudom .
Válasz #1299. hozzászólásra
Köszönöm a választ, én idén raktam 5 kg Arnót, az időjárás miatt áprilisban....hát nem lett valami szép, igaz a jég is megverte.
Ezek érvényesek a messidorra is?
mármint hogy termelőtől vehetek
Csabazsolt!
Persze hogy szidjuk a felvásárlókat,mert lenyomják az árakat olyan mélységig hogy átmegy nullába a termelés.
Ha te othon állatot tartasz, azért eteted néha/?/,különben megdöglik.
Minket is élni kéne hagyni!
Senkit nem akarok megbántani,de ide irogatók jórésze 1-2 mázsákról beszél vagy akárhányról,de egyből megtudná mire is célzok,mert egy bizonyos mennyiség fölött személyzet kell ám,minden munkára.
Úgy megy a pénz,mintha tűzre dobnám,eladod az első 100 mázsát aztán nézel hol a pénz,ja hát kéremszépen kiadás nagyrésze.....
A másik a francia azért jobb,mert 5 mázsát ad lánca.bocsi 28-as szorzóval kijön a hektáros mennyiség,és ahogy Pali is leírta valahogy jobban ellenállóbb,és ami szintén fontos fehérebb mint a hagyományos őszi.Visszatérve
a költségekhez az importoknál a kiadások. a magot leszámítva ugyanannyi hektárra vetítve.Inkább legyen 15 lánc 80 mázsás termésem,mint 2 hektáron 50 mázsa sz-r.
Bérleti díjak,napszámok ,műtrágya vegyszer,művelés,locsolás,pucolás őrzés,reckirozás miegymás.
Magyarból esetleg a röszkei,és ha még a földön látod mi a bánatot veszel,mert a magyar ember huncut tud ám lenni,elad neked bármit szemrebbenés nélkül,aztán majd megtudod 1 év múlva......És hát nem ár tha a 6+ -ost rakod abból is is hogy ne aprók legyenek,vagyis legalább a nagy gerezdeket.
Amúgy meg minden a pénzről szól lehet ezt szeretni,de legyen is értelme,nem?
amugy 2 éves tapasztalat alapján az idén már szeptember 20 körül Az Arnó földbe lesz ;) . Imádom a fokit sokat lehet vele gépészkedni hogy jó legyen !
Válasz #1294. hozzászólásra Vehetsz termelötöl nyugodtan de csak francia fajtát !
Válasz #1294. hozzászólásra A makoi fajtáknak sokkal vékonyabb a szára mint mint a franciáknak 2 éve nekem a jég letarolt mindent a makóiból semmi nem lett az Arnó nak csak a leveleit tudta megtépázni a szára állva maradt és még akkor is 40 kg vetöböl 200kg termést takaritottam be . Hozzá teszem 55 percig a jég jött folyamatosan.Másik szerintem a betegségekkel szemben nem anyira fogékony !Amugy 3-dik éve vettem ugyanazt és a felyméreteken nem látok zsugorodást ! Soha nem veszek vetöalapanyagot a magamébol dugok újra nem hahjtok a 10-es fejekre beérem 5-7 nálam amugy is ezt keresik jobban ! kisebb fejek és több haszon marad . mág 40 kg 10-es fejböl betudsz dugdosni kb 500m2-t addig 40Kg 5-ös fejböl kb 1000m2 et raksz be lehet számolgatni hogy hogyan éri meg jobban és hogy mennyivel tudod az éves költségeket csökenteni ugy hogy a hasznod magasabb legyen .
Az Arnó elég jol bejött nekem itt homokon!
itt Csanádapácán azt mondják a régi öregek hogy nem lehet fokhagymát termelni és nekem még is sikerül elég jó eredménnyel
Válasz #1292. hozzászólásra
Pedig azt gondolná az ember hogy egy tájfajta jobban alkalmazkodott az itteni elég szélsőséges kontinentális klimához.
Azt is olvastam itt hogy csak első évben kimagasló az eredmény, évről évre csökken a fejméret, ez miért van, ezek a fajták is leromlanak pár év alatt?
Akkor nem érdemes termelőtől venni hanem csak importot?
Válasz #1292. hozzászólásra
Igen ott elég szélsőséges körülmények vannak , de azért télen nincs olyan hideg mint itt nálunk , eső az van sok főleg normandiai részen az oceán-nál volt hozzá szerencsém...
Válasz #1291. hozzászólásra A francia fajták időjárás állobak jol viseli a jeget meg hasonlokat a makói nem anyira és a fej nagyság is joval nagyobb a franciánál szélsöséges körülmények közt ez saját tapasztalatom.
Egy kérdésem lenne, mennyivel tudnak többet teremni a francia fajták mint a makói őszi?
Vagy miért reklámozzák annyira őket?
Válasz #1289. hozzászólásra megkaptam válaszoltam is!
Válasz #1285. hozzászólásra

Írtam mailt Tompika!
Válasz #1287. hozzászólásra

Én mennék, de sajnos pont Németben leszek :(
Apropó, megy valaki innen az augusztusi foki bemutatóra?
a fokhagymavetőmag.hu irt hogy lessz
Válasz #1285. hozzászólásra
Mit irjunk?:)
Én csak zárójelben jegyezném meg hogy ti szidjátok a felvásárlókat mert ennyit vagy annyit fizetnek, de itt nálunk tőlletek keletre megszüntek a konzervgyárak, felvásárlótmeg nem is tudjuk hogy néznek ki.
A tavaly a nagybanin a 150 kilométerről eljött termelök kinlódva adták 150 től 500 forintig kilóját ugy hogy napokid itt voltak az áruval, na ez a szivás amikor nincs kinek eladd a termést csak ha te viszed minden felé....
Úgy láttom mindenki a földön van hagymát szedni senki nem ir ide ;)
Mindjárt egy hektár elsőre:-)? Az lehet importból akár 130 mázsa hagyma,két igen jól megrakott pót.
Próba szerencse.Akk.lesz mit pucolni:-)))
Jó áron add el,és nem lesz gond.
Bocs,hogy beleszóltam.
Az arnomnak már 60% kint szárad a földön de ma jött egy 5 perces kis zivatar :(
A fokhagymának van van "magszára" csak nem magot hozz hanem pici dughagyma a termése majd teszek fel képet van most ilyen fokim darabb