Sziasztok
Hogyan tudom minnél pontosabban megállapítani a bariról hogy mikor fog elleni. Birkataróval beszélgettünk ő ugye a tőgyben lévő csomókat már mondta. Én viszont azt nem találtam tapintással. A csöcsei ki vannak alakulva, első ellése lesz a barinak. A péráján nem látok semmit egyenlőre, de a hason igen. Meg van ereszkedve szépen lefelé és folyamatosan növekszik. Köszönöm a segítséget előre is.
Nekem pont ma volt az egyik juhom így. Doki sem tud konkrétumot mondani csak h foszfor hiánya van meg h a tél is okozza nyáron ez sosincs, meg mozgáshiány. Dobogóra állítás a gyógymód első lábai lent hátsó fent kis mozgás tér. Össze varta a hüvelyét 4-5 nap után kell kiszedni a varatot.
Fiatal juhoknál fordul elő, mindig a legszebbeknél. Jó a kondiciojuk, nem kapnak rossz minőségű takarmányt (nem penészes, stb.). December elején jöttek be a legelőről.....Ja és bárány mindegyikbe van :(
főként vemhes tehenekben fordul elő; kialakulásában szerepet játszik a laza szervezet, az idős kor, vemhesség idején a hátrafelé nagyon lejtő állás és a szövetek savós beszűrődése, ellazulása, kalciumhiányos takarmányozás, hüvelyhurut stb. Péraszorítókkal, esetleg műtéti úton és a kiváltó okok kiküszöbölésével szüntethető meg.
Hüvelyelőesés
A hiba megállapítása és lényegességének véleményezése
(...)
"Sertésállományban a Fusarium-fertőzöttség miatt F2-toxint tartalmazó takarmány etetése után jelentkező, vulva-oedema eredetű hüvelyelőesés olyan alapon minősül számottevő hibának, hogy - jóllehet a takarmány megvonása után az oestrogen syndroma jelei megszűnnek - egyúttal a nemi szervek olyan, részben irreverzibilis elváltozása is bekövetkezik, amely miatt a búgatási idő jelentősen elhúzódik, nagyon rossz lesz az ivarzási és a szaporulati arány (PALYUSIK, 1973; VÁNYI-SZÉKY-ROMVÁRYNÉ, 1974; RADNAI, 1974)." (200. oldal)
(...)
Elfogadásra váró Fórumtémák
belépés a témába | hozzászólás: 1 | utolsó hozzászóló: laci007 | ideje: 2010-12-28 19:05:53
Új hozzászólás
válasz erre >> | #1. hozzászólás, laci007 küldte be 2010-12-28 19:05:53-kor
laci007
Üdv mindenkinek!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok aki találkozott már juhoknál hüvelyelőeséssel és tudja hogy mi okozza, meg hogy mi a gyógymódja rá kérem írja már le.....
Kb. 6 éve hogy elkezdődött, akkor még szilázst is etetünk..... azt mondták hogy attól van, meg mondtak ilyeneket is már hogy beltenyésztet, penészes takarmány, ....... de egyik se...
Válaszotokat előre is köszönöm!
Valójában erre voltam kiváncsi, hogy milyen gyakorisággal születnek ikerbárányok, milyen a húshozam, hogy tartod őket. csak hizlalod, vagy túlnyomó részt kinnt vannak a legelőn. Birják e a hajtást a súlyuk végett.
mire vagy kíváncsi, semmi különleges nincs benne,szeretni és etetni kell őket nyomják az ikerbárányokat 4,5-5 kilós súllyal hirtelen ennyi.
ha valami konkrétra vagy kíváncsi majd szólsz.
James Hogg (1772-1835) a skót határvidéken élő juhász és költő írta:
„a terelőkutya nélkül Anglia és Skócia hegyes vidékei egy fillért sem érnének. Egy nyáj kezeléséhez és piacra hajtásához több emberre lenne szükség, mint amennyit a belőle származó profit el tudna tartani.”
pedig most az idén volt legelő bőven az enyémek jó kondiban jöttek haza nincs semmi gond.Április 1-től Novenber 1-ig vannak és szintén 500ft/db/hó. ja és székkutason a tájvédelmi körzetben legelnek szóval semmi vegyszer.
Sziasztok!
Sajnos nem fajtiszták. Merinohoz áll közel. Megnyírva beoltva és lefürdetve, ill. megkörmölve tudnám elvinni. Én Békés megyében vagyok. Valamennyit tudom utaztatni és persze fizetnék a legeltetésért. Kettő vagy három darab lenne. Eddig mi 500ft ot fizettünk a legeltetésért/hónap/darab. Viszont nagyon rosszul néztek ki amikor hazahoztuk őket. szeretném ha normális helyre kerülnének ezért kértem tőletek segítséget.
Milyen fajtákat tartasz? Azért kérdezem, mert tavasszal csinálok még egy legelőkertet, és oda valami húsfélét szeretnék. A rackák meg egy másik legelőn lennének. Valójában suffolkról, vagy texelről kéne valami infó.
Nálam is hozhatnád elférne a többivel Tiszatöltésen legelnek a mieink nem lomos gazos vizes területen csak kicsit messze lakunk egymáshoz Záhony mellett csak a tisza másik oldalán
4318 hozzászólás
Válasz #867. hozzászólásra

és ha a tokjuhnak csak ellés után lesz teje mert ugye van ilyen is?
Értem!
Tej még nincs, mostmár figyelem. Köszi
Válasz #866. hozzászólásra
Szia!
Én ugy szoktam, ha le van tőgyelve akkor onann szoktam számolni tíz napot, ha jön belőle a tej.
Sziasztok
Hogyan tudom minnél pontosabban megállapítani a bariról hogy mikor fog elleni. Birkataróval beszélgettünk ő ugye a tőgyben lévő csomókat már mondta. Én viszont azt nem találtam tapintással. A csöcsei ki vannak alakulva, első ellése lesz a barinak. A péráján nem látok semmit egyenlőre, de a hason igen. Meg van ereszkedve szépen lefelé és folyamatosan növekszik. Köszönöm a segítséget előre is.
Válasz #846. hozzászólásra
Üdv!
Előfordulása %-ban?
Válasz #862. hozzászólásra

elrontotam
na most sikerult
Válasz #861. hozzászólásra
a munkak gyumolcsei egyutt
az uj joveveny
Nekem pont ma volt az egyik juhom így. Doki sem tud konkrétumot mondani csak h foszfor hiánya van meg h a tél is okozza nyáron ez sosincs, meg mozgáshiány. Dobogóra állítás a gyógymód első lábai lent hátsó fent kis mozgás tér. Össze varta a hüvelyét 4-5 nap után kell kiszedni a varatot.
Válasz #857. hozzászólásra
Gratulálok!
Van 15 db. fehér rackám eladó január végi elléssel.
SZULETET MEG EGY KISBARI
MINDENKINEK SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG UJ ESZTENDOT KIVANOK
Fiatal juhoknál fordul elő, mindig a legszebbeknél. Jó a kondiciojuk, nem kapnak rossz minőségű takarmányt (nem penészes, stb.). December elején jöttek be a legelőről.....Ja és bárány mindegyikbe van :(
Válasz #853. hozzászólásra
Már az este, amikor jöttem, itt volt.
Válasz #852. hozzászólásra
valaki ezt a hozzászólást átrakta a topikodba. Szuper ez a XXI . század!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Válasz #851. hozzászólásra
hüvelyelőesés
főként vemhes tehenekben fordul elő; kialakulásában szerepet játszik a laza szervezet, az idős kor, vemhesség idején a hátrafelé nagyon lejtő állás és a szövetek savós beszűrődése, ellazulása, kalciumhiányos takarmányozás, hüvelyhurut stb. Péraszorítókkal, esetleg műtéti úton és a kiváltó okok kiküszöbölésével szüntethető meg.
Válasz #849. hozzászólásra
Hüvelyelőesés
A hiba megállapítása és lényegességének véleményezése
(...)
"Sertésállományban a Fusarium-fertőzöttség miatt F2-toxint tartalmazó takarmány etetése után jelentkező, vulva-oedema eredetű hüvelyelőesés olyan alapon minősül számottevő hibának, hogy - jóllehet a takarmány megvonása után az oestrogen syndroma jelei megszűnnek - egyúttal a nemi szervek olyan, részben irreverzibilis elváltozása is bekövetkezik, amely miatt a búgatási idő jelentősen elhúzódik, nagyon rossz lesz az ivarzási és a szaporulati arány (PALYUSIK, 1973; VÁNYI-SZÉKY-ROMVÁRYNÉ, 1974; RADNAI, 1974)." (200. oldal)
(...)
ezt már olvastam....... az állatorvos se tud semmit se mondani rá.... és az baj hogy sok van
http://www.univet.hu/units/szuleszet/Pdf%20anyagok/juhmagyar2006-E.pdf
Válasz #847. hozzászólásra

Jah !
Vártál vagy 40 percet úgy hogy én itt sem voltam........
nem is tudtam hogy ilyen sokat kell várni az elfogaásra....
Juhok hüvelyelőesése!!!!!!!
Elfogadásra váró Fórumtémák
belépés a témába | hozzászólás: 1 | utolsó hozzászóló: laci007 | ideje: 2010-12-28 19:05:53
Új hozzászólás
válasz erre >> | #1. hozzászólás, laci007 küldte be 2010-12-28 19:05:53-kor
laci007
Üdv mindenkinek!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok aki találkozott már juhoknál hüvelyelőeséssel és tudja hogy mi okozza, meg hogy mi a gyógymódja rá kérem írja már le.....
Kb. 6 éve hogy elkezdődött, akkor még szilázst is etetünk..... azt mondták hogy attól van, meg mondtak ilyeneket is már hogy beltenyésztet, penészes takarmány, ....... de egyik se...
Válaszotokat előre is köszönöm!
Válasz #842. hozzászólásra
carlo6@freemail.hu
Válasz #838. hozzászólásra
köszönöm, de még sok munka van vele. Hogy majdnem elérje azt a szintet.
Válasz #839. hozzászólásra
Valójában erre voltam kiváncsi, hogy milyen gyakorisággal születnek ikerbárányok, milyen a húshozam, hogy tartod őket. csak hizlalod, vagy túlnyomó részt kinnt vannak a legelőn. Birják e a hajtást a súlyuk végett.
Válasz #841. hozzászólásra
van e-mail: címed? és mi?
Válasz #840. hozzászólásra
Felhívhatnálak valamikor?? Megadod a telefonszámod?
Válasz #833. hozzászólásra
egy idős juhász embernél.
Válasz #830. hozzászólásra
mire vagy kíváncsi, semmi különleges nincs benne,szeretni és etetni kell őket nyomják az ikerbárányokat 4,5-5 kilós súllyal hirtelen ennyi.
ha valami konkrétra vagy kíváncsi majd szólsz.
Válasz #837. hozzászólásra

Neked meg a kutyushoz!!! Látom, épp csak beszélni nem tud!
Válasz #836. hozzászólásra
Gratulálok én is neked! Sok sikert és ambiciót, kitartást!
Válasz #835. hozzászólásra

KOSZI SZEPEN EN IS NAGYON ORULOK NEKI
Válasz #834. hozzászólásra

Gratulálok! Nagyon szép bari!!!
hello mindenkinek.az iden kezdtem a juhaszkodast ez az elso kisbarany ami megszuletet
Köszönöm a lehetőséget.
Birka tartó! Székkutason kinél voltak??
Válasz #831. hozzászólásra
James Hogg (1772-1835) a skót határvidéken élő juhász és költő írta:
„a terelőkutya nélkül Anglia és Skócia hegyes vidékei egy fillért sem érnének. Egy nyáj kezeléséhez és piacra hajtásához több emberre lenne szükség, mint amennyit a belőle származó profit el tudna tartani.”
Válasz #827. hozzászólásra
Én Fejér megyében vagyok Székesfehérvárhoz közel.Ha gondolod, hozhatod is őket.
Válasz #826. hozzászólásra
Szia! tudnál mondani tapasztalatot a suffolkról?
Válasz #827. hozzászólásra
pedig most az idén volt legelő bőven az enyémek jó kondiban jöttek haza nincs semmi gond.Április 1-től Novenber 1-ig vannak és szintén 500ft/db/hó. ja és székkutason a tájvédelmi körzetben legelnek szóval semmi vegyszer.
Békés megyében Nagyszénáson vagyok.
Sziasztok!
Sajnos nem fajtiszták. Merinohoz áll közel. Megnyírva beoltva és lefürdetve, ill. megkörmölve tudnám elvinni. Én Békés megyében vagyok. Valamennyit tudom utaztatni és persze fizetnék a legeltetésért. Kettő vagy három darab lenne. Eddig mi 500ft ot fizettünk a legeltetésért/hónap/darab. Viszont nagyon rosszul néztek ki amikor hazahoztuk őket. szeretném ha normális helyre kerülnének ezért kértem tőletek segítséget.
Válasz #825. hozzászólásra
suffolk van párdarab csak hobbi
Válasz #824. hozzászólásra
Szia birkataró!
Milyen fajtákat tartasz? Azért kérdezem, mert tavasszal csinálok még egy legelőkertet, és oda valami húsfélét szeretnék. A rackák meg egy másik legelőn lennének. Valójában suffolkról, vagy texelről kéne valami infó.
Válasz #820. hozzászólásra
szia szerintem nem.( A bérlegeltetéshez írtam)
Válasz #818. hozzászólásra
Szia valószinű lesznek, mert fekete kost raktam a juhokra!
Válasz #815. hozzászólásra
Karesz hozzám is hozhatod, ha gondolod. Tavasztól én ősgyepen legeltetek.
Válasz #815. hozzászólásra
Záhony mellett csak a tisza másik oldalán
Nálam is hozhatnád elférne a többivel Tiszatöltésen legelnek a mieink nem lomos gazos vizes területen csak kicsit messze lakunk egymáshoz
Válasz #819. hozzászólásra
Szia! Ezt nekem írtad?