Ez igy van!! Ezért irtam én is hogy menyire gáz ez a 15- e Mert lehet hogy pont 12 lehetne szépen kiszorni mondjuk a - akárhányfokos fagyon.. És utána meg 2 hónap pihi..Volt már ijen amikor a düllö széléröl néztük hogy szorni kellene de hogyan?? Aki teheti ijenkor repültete helikopteral..
Amint látom mindanyiótokban elevenen él a február 15!!! Mifelénk is még a legbátrabak is megvárják de utána következö napon rajtra kész mindeki!!Manapság nem is tudja senki hogy épen ki is fogja befujni a dolgot!!Ami különben tiszta röhely..Mert mi külöbség van mondjuk 14- 16 között!!És lehet hogy épen elöte pár napal jelentös fagy van amikor jol járható a dülöút...Vagy épen nem vág le a talaj a vetésben a szorósgép alat szoval..
Szokott valaki osztott komplex műtrágyázást csinálni, mármint ősszel egy rész meg tavasszal a másik részt. És még annyi ha igen akkor tavaszi milyen NPK arányú. Vagy inkább starter a kukoricának?
Én azt mondom tapasztalatból. Ha jó az idő ősszel és sépen kikel a búza, télen nem fagy ki, és májusban a virágzáskor esős hűvös időt kap lásd tavaly, akkor 70 q, ha meg elég a kalászba a szem 30 q. És ugyanannyi műtrágyát kapott mindegyik esetben. 15-15-15, 8-20-30 tök mindegy... kell neki adni 2Q-t belőle beszántani, aztán majd az ég eldönti, meg azt is hogy a tavaszi N tud e hasznosulni...
Az marha jó
Igaz én még nem voltam kint a nagy határban csak amit kövesútról látni, de ezek melett is szokot lenni egy két területnél víz, de jelenleg nem látni.
Az elv az lenne, hogy a kötött földben a N is ragaszkodóbb, mint a lazában. Nyugat európában meg ugye sokkal több az eső, eleve lazák a földek, plusz sok helyen van 30 cm talaj, alatta meg mint a sóder. Ha odáig lejut a N, akkor onnan zutty. De nálunk más a helyzet.
Sajnos itt van víz elég. Bár issza elfelé, de elég lassan.
Én azt figyelem, hogy volt itt eső dögivel a hó előtt,volt fagy is, volt hó is rendes ami szinte 1 nap alatt eltűnt és nem látok belvizet eddig sehol, pedig ezek is rendesen kötött fekete ragadós földek.
Arra akarok kilyukadni, hogy ha eltűnt ez a sok víz, az csak lefel mehetet, mert lentebb baxott száraz lehet, így integetett a gyökereknek a nitrogén.
Arról kinek mi a véleménye, hogy ennyi csapadék után a kijuttatott őszi N műtrágyának hány %-a mosódhatott le a gabona gyökérzóna alá? Errefelé (igen kötött talajokon) az a divat, hogy az össz N hatóanyag 50%-át ősszel érdemes kijuttatni, a maradékot meg kora tavasszal egyben. A kora tavaszi megosztásnak meg semmi értelme. Az csak sekély termőrétegű talajokon lehet indokolt. Ezt tanácsolják a szakemberek. De már több szaklapban is olvastam ilyen ajánlást kötött talajokra.
Sziasztok srácok!! Az idei télen ismét elkezdödött az a folyamat amikor a nem feketére müvelt Tarlóba mütrágya nélkül vetet ösziárpa kezdi elvesziteni a zöld szinét és valami sápadt sárgás szinben mutatkozik.. De elenben az olaj retek után vetet az még remek szinben van..Szoval ez az elöveteményes dologban van valami!!
Válasz #340. hozzászólásra
Asziszem! Vitünk kulcsot,és a csopotokon kívül menve mindent átvizsgáltunk,az öreg meg minden kérdésre válaszolt!
Mindenütt szaladtak a zöld ruhások,de p---ra estek,mert az öreg leszerelte őket.
6231 hozzászólás
Válasz #378. hozzászólásra

És abban mi a jó?????????? Az első komoly esővel el megy a hatás!!!!!!
röhej ez a 15

szórták azt ma is
Válasz #377. hozzászólásra

Aki teheti ijenkor repültete helikopteral.. 
Ez igy van!! Ezért irtam én is hogy menyire gáz ez a 15- e Mert lehet hogy pont 12 lehetne szépen kiszorni mondjuk a - akárhányfokos fagyon.. És utána meg 2 hónap pihi..Volt már ijen amikor a düllö széléröl néztük hogy szorni kellene de hogyan??
Válasz #373. hozzászólásra

üdv febr 15 után azonnal persze csak ha rá lehet menni.
3q 34 es, aztán a többit meglátjuk

Kora tavasszal, mihelyst rá lehet menni, de hogy hányadika lesz az idén, azt még uri geller se tudhatja
Amint látom mindanyiótokban elevenen él a február 15!!! Mifelénk is még a legbátrabak is megvárják de utána következö napon rajtra kész mindeki!!Manapság nem is tudja senki hogy épen ki is fogja befujni a dolgot!!Ami különben tiszta röhely..Mert mi külöbség van mondjuk 14- 16 között!!És lehet hogy épen elöte pár napal jelentös fagy van amikor jol járható a dülöút...Vagy épen nem vág le a talaj a vetésben a szorósgép alat szoval..
Szintln, február 15 után, amikor látszik, hogy már nem jön több hó, Sulfamo 23 100 Kg/ha...
Február 15 után,1 mázsa/ha.
Hello!
Ki mikorra tervezi a műtrágya szórást?
Most még talán kórai, de ha jön a jó idő nem lehet rámenni a területekre.
vélemények?
Válasz #370. hozzászólásra
Ezen az se segit!!Nálunk az idén alig tudtuk a tavaszi mütrágyát kiszorni.. igy is felnyomoztuk a gabonát!!Utána meg majdnem kiégett!!
Válasz #370. hozzászólásra
Ahóz víz tározok kellenének.
Válasz #369. hozzászólásra
A téli csapadékot meg kell őrizni, h enyhítsük az esetleges aszályt.
Srácok! Ha ijen mértékü csapadék menyiség lesz és ijen kimosódás akor akármenyit dhatunk neki csak a pénztárca birja!!
Szokott valaki osztott komplex műtrágyázást csinálni, mármint ősszel egy rész meg tavasszal a másik részt. És még annyi ha igen akkor tavaszi milyen NPK arányú. Vagy inkább starter a kukoricának?
Válasz #363. hozzászólásra

és mennyit szúrsz reggel meg
Válasz #364. hozzászólásra

de mán álmos mer reggel korán szúrt
Válasz #364. hozzászólásra

Válasz #363. hozzászólásra
Szúrjál most.
Reggel akkor alhacccccccccccccc.........
Válasz #362. hozzászólásra

Lépek, holnap 6-kor kezdem a szúrást.........
Válasz #361. hozzászólásra
Teli volt a csatorna, nem tudott elszivárogni a dréncsövekben.
holnap meg is nézem, ha nincs változás fogok 1 kicsit hisztizni.
Válasz #360. hozzászólásra

Az igen !!! Akkora víz van, hogy szivattyúzni kell !?
Válasz #359. hozzászólásra
Felhívtam a víztársulatot, azt mondta az ember beindítják rögtön a szivattyút, de azóta nem voltam kint.
Válasz #357. hozzászólásra

Ki sem merek egyenlőre menni a mélyebb területeimbe(repce), addig sem idegesít a dolog.
Én azt mondom tapasztalatból. Ha jó az idő ősszel és sépen kikel a búza, télen nem fagy ki, és májusban a virágzáskor esős hűvös időt kap lásd tavaly, akkor 70 q, ha meg elég a kalászba a szem 30 q. És ugyanannyi műtrágyát kapott mindegyik esetben. 15-15-15, 8-20-30 tök mindegy... kell neki adni 2Q-t belőle beszántani, aztán majd az ég eldönti, meg azt is hogy a tavaszi N tud e hasznosulni...
Válasz #355. hozzászólásra

itt is csak a legaljába, de ott pusztított már rendesen.
Válasz #351. hozzászólásra

Itt v aki a 8-20-30asat szántja be!
Válasz #354. hozzászólásra

Az marha jó
Igaz én még nem voltam kint a nagy határban csak amit kövesútról látni, de ezek melett is szokot lenni egy két területnél víz, de jelenleg nem látni.
Válasz #350. hozzászólásra
nálunk már van fasza
Válasz #351. hozzászólásra
Nálunk a vetés előtti szántás felejtős alapból.
Válasz #350. hozzászólásra
Az elv az lenne, hogy a kötött földben a N is ragaszkodóbb, mint a lazában. Nyugat európában meg ugye sokkal több az eső, eleve lazák a földek, plusz sok helyen van 30 cm talaj, alatta meg mint a sóder. Ha odáig lejut a N, akkor onnan zutty. De nálunk más a helyzet.
Sajnos itt van víz elég. Bár issza elfelé, de elég lassan.
Arról mi a véleményetek, hogy vki gabonánál vetés előtt alászántja a komplex 15-15-15-ös műtrágyát?
Válasz #348. hozzászólásra

Én azt figyelem, hogy volt itt eső dögivel a hó előtt,volt fagy is, volt hó is rendes ami szinte 1 nap alatt eltűnt és nem látok belvizet eddig sehol, pedig ezek is rendesen kötött fekete ragadós földek.
Arra akarok kilyukadni, hogy ha eltűnt ez a sok víz, az csak lefel mehetet, mert lentebb baxott száraz lehet, így integetett a gyökereknek a nitrogén.
Válasz #347. hozzászólásra
13%S
Arról kinek mi a véleménye, hogy ennyi csapadék után a kijuttatott őszi N műtrágyának hány %-a mosódhatott le a gabona gyökérzóna alá? Errefelé (igen kötött talajokon) az a divat, hogy az össz N hatóanyag 50%-át ősszel érdemes kijuttatni, a maradékot meg kora tavasszal egyben. A kora tavaszi megosztásnak meg semmi értelme. Az csak sekély termőrétegű talajokon lehet indokolt. Ezt tanácsolják a szakemberek. De már több szaklapban is olvastam ilyen ajánlást kötött talajokra.
Te .Feco:!
Azt hiszem h a Pétisót lehet rendelni S-tartalommal is. Csak nemtom mennyi az S tartalma.
Válasz #345. hozzászólásra
Ok
Válasz #329. hozzászólásra
Na óké febr 28-cal befejezem a szórást így oké!!!!!!
Sziasztok srácok!! Az idei télen ismét elkezdödött az a folyamat amikor a nem feketére müvelt Tarlóba mütrágya nélkül vetet ösziárpa kezdi elvesziteni a zöld szinét és valami sápadt sárgás szinben mutatkozik.. De elenben az olaj retek után vetet az még remek szinben van..Szoval ez az elöveteményes dologban van valami!!
Válasz #342. hozzászólásra

és tisztelegtek
Válasz #340. hozzászólásra

Asziszem! Vitünk kulcsot,és a csopotokon kívül menve mindent átvizsgáltunk,az öreg meg minden kérdésre válaszolt!
Mindenütt szaladtak a zöld ruhások,de p---ra estek,mert az öreg leszerelte őket.
Válasz #334. hozzászólásra
Visszament.....
Válasz #339. hozzászólásra

az JÓ volt akkor
Válasz #337. hozzászólásra
Te sem voltál elfoglaltabb!!!!
Céges kirándulás volt(főnök,2 alkalmazott,meg az öreg P)
Válasz #335. hozzászólásra
Köcce!
Válasz #336. hozzászólásra

de rá tetszett érni
Válasz #333. hozzászólásra

Nem láttam ollant! Pedig jót röhögtem volna!
Válasz #332. hozzászólásra
27% Linzi só.
Válasz #330. hozzászólásra

Ment egy.........
Válasz #328. hozzászólásra
Én is voltam hé!!!
Ot szakadt le valami 8000-res munkagépe ???
Válasz #331. hozzászólásra
S mi is az pontosan,amiből 4-4,5 öt akarsz szórni első menetben?