az az igazság, hogy nem egészen kölesről van szó, hanem moharról, aminek a magja teljesen úgy néz ki, mint a köles, csak sokkal jobban fogja a buga, azért jellett összehúznom a hézegon, mert nem verte ki egyébként.
köszi, közben nekiestünk, 1000 dobfordulat, kicsit szorítottam a hézagon, a szelet meg úgy ahogy mondod úgyhagytam, mint a zabnál volt, így minimálisat hagy el, bár a végeremény kicsit szemetes, de úgy is le lesz még rostálva.
nem hinnem....csíkokban van,mellettr meg kb. tiz. centis,satnya vagy akkora se...keles ota ilyen csikokban van...azt hittem majd behozza a lemaradast, de megjobban lemaradt...
Válasz #112. hozzászólásra
Barna nem vörös, A barnát állítólag nem kell hántólni, egyből mehet a levesbe. Németben kell a vetőmagot megvenni, a készárú ára a kokainnal vetekszik, ízületes németek nagyon keresik!
Sziasztok! Ma elkezdtük a fővetésű köles aratását, a 12 Ha-ból 4,5Ha lett meg mert jött a zuhé. Kicsit meglepődtem mert 33 q/Ha nem rossz, úgy hogy 20-at sem néztem ki belőle:) Kb 220 mázsa lessz a kész tétel, sajnos szárítani kell mert a vize a deszikálás ellenére 13-14%, és így nem merem betárolni (szívtam már a 13% miatt egyszer).
Két nagy cég már bejelentkezett a tradisco és a galdorf, de mivel 90 alatt nem adom így lehet hogy apránként kiárúsítom! Minden kedves köleses kollégának sok és jó köles aratást kívánok!
más: Ha valaki hallott már a barna köles termesztéséről az jó lenne, egy 5-ösben megpróbálnám jövőre.
Hello! Nem gyomirtoztk, de szerintem nem is baj, jol elnyomja az arpat meg a tobbit ott, ahol rendesen novekszik .
De a problema mas: katasztrofalisan nem egyontetű. Foltokban,magasabb mint terdig ér, dús.... de ez osszességében csak a. tizede,vagy annyi se. Kb két méter széles sáv ami meg kb. tiz centis es ritka, mellette egy m ami elfogadhatóan nez ki.....igy ismetlodik.....csíkos a tábla...elég katasztrofalisan nez ki.....Azt hittem behozza a lemaradast ahol kisebb, de csak egyre nagyobb lett a különbség.....es foggggalmam sincs miert lett ilyen...
Érdeklődnék, van 10 ha sovány homoktalajom! Érdemes e rajta megpróbálnom a kölest jövőre és Heves megyében el tudom e adni azt ????
Szerintetek volna ráció benne vagyis megérné e foglalkoznom vele???
Én a csóróparaszt technológiát alkalmazom a kölesnél, ilyen drága inputokat hogy nitrogén meg nitrosol??.. A kukorica tarlókat szárzúztam februárban amikor a leglucskosabb volt az egész, majd egy gyors sekély szántás, had rohadjon ott a sekélyben, aztán nehéztárcsa+ vetés 30 Kg-mal és alapos hengerezés. Ennél az osztrák fajtánál simán lehetett volna 40 Kg-mal is vetni(nem akart bokrosodni) de ez eb gondolat. Így legalább adtam neki élet teret, így is szép! Képfeltöltéssel kinlódók, majd megpróbálom.
Ma néztem, a földben 3-4 cm-es repedések vannak, el kell járnunk az esőtáncot!
288 hozzászólás
Válasz #137. hozzászólásra
0-4T/ha
Sziasztok a fehérköles mennyit terem?
Válasz #134. hozzászólásra
az az igazság, hogy nem egészen kölesről van szó, hanem moharról, aminek a magja teljesen úgy néz ki, mint a köles, csak sokkal jobban fogja a buga, azért jellett összehúznom a hézegon, mert nem verte ki egyébként.
Mennyiért lehet eladni most a kölest?
Válasz #133. hozzászólásra
A hézagon nem kellett volna összébb venni,inkább széjjelebb egy picit.Azért is lehet szemetes,mert a kis hézagon nagyon összetöri az anyagot...
Válasz #132. hozzászólásra
köszi, közben nekiestünk, 1000 dobfordulat, kicsit szorítottam a hézagon, a szelet meg úgy ahogy mondod úgyhagytam, mint a zabnál volt, így minimálisat hagy el, bár a végeremény kicsit szemetes, de úgy is le lesz még rostálva.
Válasz #130. hozzászólásra
A dobfordulat 1200 körül,a hézag úgy jó mint a búzánál,a szél meg kb a zabnál...
A héten levágtuk a kölest,3 holdon lett kb 20 q.

Azért csak ennyi lett mert sok ledőlt.
Válasz #129. hozzászólásra
epple, de csak ilyen átlagos dolgok érdekelnének hogy gabonához képest dobhčzeg, dobfordulat, szél...
Válasz #128. hozzászólásra
Melyiket...
köles aratáshoz hogyan állítjátok be a kombájnt?
Válasz #125. hozzászólásra
Sütemény...
Sziasztok! Hogy alltok a masodvetesu kolessel? Aratas mikorra tervezitek?
Itt tartunk...

Válasz #115. hozzászólásra
A haver kint van németben,majd megkérdezem...
nem hinnem....csíkokban van,mellettr meg kb. tiz. centis,satnya vagy akkora se...keles ota ilyen csikokban van...azt hittem majd behozza a lemaradast, de megjobban lemaradt...
Válasz #121. hozzászólásra
nem pocok rágás ?
nem sikerült feltölteni a fotót..szóval így néz ki a kölesem, elég rossz bőrben van, nem tudom mi lelte....
.
x
Szóval nem tudom mi lelte a kölesemet...így néz ki jelenleg:
gondolkodom érdemes-e megpróbálni learatni majd...
Válasz #111. hozzászólásra
vagy 20-20-20 NPK-ra gondoltál?
Mennyit adtál neki?
Válasz #111. hozzászólásra
Tuttoferti -ből melyik? 3*20 kg?
3* belemész a permetezővel?
Amúgy az idén nem sikerült valamiért a kölesünk, nagyon ritka lett így nem érte meg learatni, inkább lekaszáltuk, bebálázzuk, takarmánynak jó lesz!
Amúgy az lehet hogy a sok eső miatt lett ritka? (nem tudok magyarázatot találni rá)
Válasz #112. hozzászólásra
Barna nem vörös, A barnát állítólag nem kell hántólni, egyből mehet a levesbe. Németben kell a vetőmagot megvenni, a készárú ára a kokainnal vetekszik, ízületes németek nagyon keresik!
Válasz #113. hozzászólásra
Nagyon ígéretesnek néz ki! Szeptember 15-20 környékén szerintem készen lesz.
Így néz ki kölesünk.

Válasz #109. hozzászólásra
Barna,nem vörös...
Válasz #110. hozzászólásra
DE HA REÁM HALGATSZ, A TUTTOFERTI 3*20-ASÁVAL JOBBAN JÁRSZ:)!
Válasz #98. hozzászólásra
BÍRJA! ÉS MEGÉRI!
Sziasztok! Ma elkezdtük a fővetésű köles aratását, a 12 Ha-ból 4,5Ha lett meg mert jött a zuhé. Kicsit meglepődtem mert 33 q/Ha nem rossz, úgy hogy 20-at sem néztem ki belőle:) Kb 220 mázsa lessz a kész tétel, sajnos szárítani kell mert a vize a deszikálás ellenére 13-14%, és így nem merem betárolni (szívtam már a 13% miatt egyszer).

Két nagy cég már bejelentkezett a tradisco és a galdorf, de mivel 90 alatt nem adom így lehet hogy apránként kiárúsítom! Minden kedves köleses kollégának sok és jó köles aratást kívánok!
más: Ha valaki hallott már a barna köles termesztéséről az jó lenne, egy 5-ösben megpróbálnám jövőre.
Hello! Nem gyomirtoztk, de szerintem nem is baj, jol elnyomja az arpat meg a tobbit ott, ahol rendesen novekszik .

De a problema mas: katasztrofalisan nem egyontetű. Foltokban,magasabb mint terdig ér, dús.... de ez osszességében csak a. tizede,vagy annyi se. Kb két méter széles sáv ami meg kb. tiz centis es ritka, mellette egy m ami elfogadhatóan nez ki.....igy ismetlodik.....csíkos a tábla...elég katasztrofalisan nez ki.....Azt hittem behozza a lemaradast ahol kisebb, de csak egyre nagyobb lett a különbség.....es foggggalmam sincs miert lett ilyen...
Nem tudom mitől lehet.Tiétek,hogy áll?Mekkora?
Gyomirtóztatok-e?A miénk térdig érő,meg a paré is akkora,mint a köles,meg jön a kalásza.
Helló ! Úgy látom. elég sárgászöld a színe. Miert lehet ez??
Tegnap így nézett ki,éjszaka megint kapott jó kis esőt.
Válasz #103. hozzászólásra
Szántottatok??
És akkor köles után csak tárcsa, tavasszal kombinátor és megy bele a kukorica/napra?
Mi tárcsázott földbe vetettük árpa után de elég vacak, ritka.... pedig most eső is volt rá a fene megeszi.
Lehet a maggal van a hiba...
Köszi :)
Tritikálé volt előtte.Szántottunk,elvetettük,és gumi hengereztük.
Nem gyomirtóztuk!Remélem nem is kell :)
nagyon szep,tisztanak tűnik, es egyenletes kelesűnek...Mi volt elotte? Milyen talajelokeszitest alkalmaztal? Gyomirtottal vetes elott?
Hova szoktátok eladni a termést?
Szerintem sovány földbe nem érdemes kölest vetni.Eléggé tápanyag igényes.

Július 12-én vetettük el,most itt tart.
Sziasztok!!
Érdeklődnék, van 10 ha sovány homoktalajom! Érdemes e rajta megpróbálnom a kölest jövőre és Heves megyében el tudom e adni azt ????
Szerintetek volna ráció benne vagyis megérné e foglalkoznom vele???
A köles mennyire bírja valyon a nitrosolt?
Ti adtok neki műtrágyát?
Én 1 q AN ot vagy nitrosolt akarok!
azt olvastam jul 15 ig lehet...elvileg...de gondolom rizikosabb minel kesobb....
Szerintetek lehet még kölest vetni?Nincs későn?
Válasz #94. hozzászólásra
akik a közelbe vetettek azoknak is kel de abban is több az elözö kultura azaz repce mint a köles kiváncsi leszek milyen lesz nekik......
Latom senki nem ir köles temaban. Nekrm mar kel. Csak tobb az arpa...Nalatok helyzet?
Én a csóróparaszt technológiát alkalmazom a kölesnél, ilyen drága inputokat hogy nitrogén meg nitrosol??.. A kukorica tarlókat szárzúztam februárban amikor a leglucskosabb volt az egész, majd egy gyors sekély szántás, had rohadjon ott a sekélyben, aztán nehéztárcsa+ vetés 30 Kg-mal és alapos hengerezés. Ennél az osztrák fajtánál simán lehetett volna 40 Kg-mal is vetni(nem akart bokrosodni) de ez eb gondolat. Így legalább adtam neki élet teret, így is szép! Képfeltöltéssel kinlódók, majd megpróbálom.
Ma néztem, a földben 3-4 cm-es repedések vannak, el kell járnunk az esőtáncot!
en is 40_kg-mal vetettem...egy hete. Arpa mar kel benne
Holnap én is elvetem Lovászpatonai fajta 40kg/ha gondoltam .Vélemények?
Válasz #82. hozzászólásra
Nitrogént kapott? Mennyit?
Válasz #84. hozzászólásra
Tuttoferti mi? Gabona mix?