Fórum

Gyümölcsfák tömeges megbetegedése 

Létrehozta: pgabor36, 2021-07-07 21:50:05

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #13 Bán Zsolt | 2021-08-22 12:32:59

  Válasz pgabor36 #10. hozzászólására

  Ugye eddig nem nem intenzíven használtad az ültetvényt.
  Most a metszéssel több termés felé terelted a fákat és lehet ez hozta ki a hiányt.

 • Válasz » #12  Mihály | 2021-08-22 10:55:03

  Válasz pgabor36 #10. hozzászólására "a 15-20 év alatt nem volt ilyen gondja a fáknak." s azon gondolkoztál hogy a jelenlegi időjárás is lehet, hogy befolyásolja a tápanyag felvételt s azért lett ilyen ? mert az sem lehetetlen én a helyedben adnék kalciumot előbb azután a többi tápanyagot ,mikró elemet mert ha az első hiányzik nem tudja hasznosítani ,felvenni a többit sem.smile bansmile cowboy

 • Válasz » #11 Stella2 | 2021-08-22 10:13:42

  Válasz pgabor36 #10. hozzászólására

  Nekem tipikus vashianynak tunik. Lombtragyazassal még esetleg megprobalkozhatsz, bajt nem okozol vele. Osszel a talajt erdemes beontozni vaskeszitmennyel, gazdaboltban segitenek. Lehet kapni zsakos kiszerelest vasgálic neven, en ezt hasznalom. Vigyazz vele, tomenyen eget. Ha tudok barmit segiteni irj akar emilt is.

 • Válasz » #10 pgabor36 | 2021-08-22 09:28:40

  Folyt:

  Aham, na megnéztem Gcastle (remélem jól írtam) nevű felhasználó által adott linket is, stimmelni látszik: Magnéziumhiány. A cikk fotóján is hasonló elszíneződés látható az almafa levelén Ez lehet!
  Köszönöm! Csak érdekes, hogy eddig, a 15-20 év alatt nem volt ilyen gondja a fáknak. Lehet, hogy a korral is jár náluk, bár fogalmam sincs hány év számít öregkornak egy gyümölcsfánál.

  Próbaként adni fogom ezt az anyagot, magnéziumot, aztán kiderül.

  Gábor.

 • Válasz » #9 pgabor36 | 2021-08-22 09:00:37

  Sziasztok! Bocsássatok meg, hogy nem reagáltam eddig. Köszönöm a hozzászólásokat! Az a helyzet, hogy miután feltöltöttem ide a kérdést, olyan sok napig vártam mire megjelent, hogy közben már le is tettem róla, hogy megjelenik. Aztán valamelyik nap érkezett egy jelzés email-ben, hogy válasz érkezett, amit az email-ben el is tudtam olvasni, a tartalma pedig valami szaktanácsadás szolgáltatás "reklámszerűség" volt. Még filóztam is rajta, hogy válaszoljak-e rá én is saját szolgáltatásom reklamjával, de hagytam. :-) Ezen kívül válasz érkezett email nem jött, azt hittem nincs is. Akkor most elolvasom a válaszokat! :-)

  Gábor.

 • Válasz » #8 pametno | 2021-07-29 17:32:39

  Válasz pgabor36 #1. hozzászólására

  Locsold őket rendszeresen ilyen aszályos időszakban. Már ha van rá lehetőséged.....
  De lehet, hogy már túl öregek...

 • Válasz » #7 nisipa6223 | 2021-07-27 18:11:54

  Válasz $£€?! #6. hozzászólására

  A szúnyogok elleni küzdelemben a citronella áll a lista élén; széles körben reklámozzák, de általában nem túl hatékony. Bármelyik boltban több csomagot is talál ebből a jól ismert gyógymódból. De én személy szerint nem látom értelmét ennek a terméknek, pénzkidobás. És ha ez a jogorvoslat valahogy segít a szúnyogoktól, a szúnyogok teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy megtalálják a <a href=" https://vulkanvegas.com/hu">vulkanvegas.com</a> oldalon. Ez vonatkozik a gyertyákra, a tablettákra és az élő növényekre is.
  A citromos macskamenta, közismertebb nevén macskamenta, nagyon hasonlít a melissára. A macskák nagyon szeretik ezt a gyógynövényt, és hangos dorombolással reagálnak az illatára. A szúnyogoknak más a véleménye erről a növényről.

 • Válasz » #6 $£€?!  | 2021-07-24 21:18:32

  Válasz pgabor36 #1. hozzászólására

  Szia Gábor,

  Nem gondolom, hogy szúnyogirtó lenne a kiváltó ok.
  Magnézium hiányra utal.
  Keserüsót javaslok. Üde, dús, egészséges lesz a lombozat és a többi elem, mint N, P és S is jobban hasznosul.
  Nem árt egy talajvizsgálat. Az megmutatja melyik makro és mezo elemből van hiány. Ppt értékkel fogja jelölni, de a színskálán fogod látni miből van kevesebb.
  Itt Mg és némi S hiányra gondolok.
  Bokor alá 1 evőkanál, fa alá 2-3 evőkanál a lombkorona széltében elosztva szétszórva.
  Vagy lombtrágyában keress magnézium és kéneset, azzal szórd meg.
  Lehet, hogy nem elég meszes a talajod, az meg annyira nem kedvez a csonthéjasoknak.

 • Válasz » #5 zs1009 | 2021-07-24 20:55:53

  gyomirtó hatása is lehet

 • Válasz » #4 Roland82 | 2021-07-22 07:49:03

  Válasz pgabor36 #1. hozzászólására

  Üdv. Tavaly én is jártam így szilvával, kajszival és őszibarackkal, Vashiányra tippelek. Elkezdtem lombtrágyával permetezni, maximum dózissal. Kb 5-6 naponta. Amelyik fát időben elkezdtem permetezni az visszazöldült, de volt amelyik kiszáradt. Igaz ezek 2 éves fák voltam

 • Válasz » #3 gcastle | 2021-07-21 17:10:11

 • Válasz » #2 gcastle | 2021-07-21 17:06:22

  Válasz pgabor36 #1. hozzászólására

  Hiánybetegségnek tűnik!
  Ezt olvasd el, hátha ráismersz valamelyik leírásnál a problémádra!

 • Válasz » #1 pgabor36 | 2021-07-07 21:50:05

  LevélLevél2Levél3

  Üdvözlök mindenkit, sziasztok!

  Új vagyok itt, és nem tudom, a problémám már szerepelt-e itt korábban a fórumban. Bár feltételezem igen, én nem találtam. Ezért úgy gondoltam felteszem kérdésem, aztán remélhetőleg tudtok némi információval segíteni.

  Kertes házban élek amely kertjében rengeteg gyümölcsfa található. Korábban sosem foglalkoztam velük, csak nőttek, én meg leszedtem a termésük, amennyi volt-volt. Két éve úgy gondoltuk, ha már itt ez a rengeteg fa, foglalkoznánk velük, így hát szépen az internetről összeszedett tudással meg is metszettük őket (amelynél javasolták), ill. elszáradtnak tűnt ágakat levágtuk, előző évben és idén is foglalkoztunk velük. Kaptak végre rendesen fényt is, rogyásig lettek terméssel, minden jónak tűnt, de! Idén nagyjából a teljes állományt érintő jelenségre lettünk figyelmesek, a leveleik szinte egyik napról a másikra
  (Konkrétan most július elején) elkezdtek fakulni, szinte fehérré változni. Érinti az almát, cseresznyét, barackot is. Próbáltam fotót feltölteni, remélem sikerült, azon megtekinthetők a levelek különböző stádiumban, de azért le is írom a folyamatot:

  A levelek első körben kissé világos zölddé-sárgássá és fakóvá kezdenek változni, aztán szinte kifehérednek, végül elszáradnak. Nagyon gyorsan történik, lényegében, mikor feltűnt, rá egy hétre már szinte fehérek is voltak a levelek. Egyes fákon a teljes fa lombozatát érinti, más fákon csak bizonyos részeket, úgy figyeltem meg, mintha az ágvégek felől indulna a jelenség. A cseresznye alulról nézve szinte hihetetlen, de fehér levelű. Sosem láttam még ilyet. Nincs a levélen por szerű anyag, sem tetű, pete, anyagában ezzé lesz a színe. Az egyik almafán a fél fa levelei szinte egyik napról a másikra kifakultak-kivilágosodtak és kezdenek fehéredni. Már arra gondoltunk, mifelénk szúnyogot ritkítanak füstölős autóval (épp a napokban is járt), és talán annak füstje okozza, hogy ilyen gyorsan ez történt a fákkal? Kíváncsiságból megnéztük más kertek fáit, és jellemzően nem, viszont elszórtan előfordult hasonló elszíneződés.

  No, hát, ez itt a nagy probléma. Van-e valami ötletetek, tippetek, hogy mi a szösz lehet ez az egész?

  Épp azt beszélgettük itthon, az ember egyszer akar odafigyelni ezekre a fákra, rendesebben gondozni őket, erre elpusztul itt mind? Kár volt hozzányúlni?

  A barack is szépen hozta a termést régebben, volt hogy egész nap az volt a kajám amit a fáról szedtem. Erre most meg fogta magát az összes levél, és kifakult, összesett, a termés meg félig(sem) kifejlett állapotában ott szárad össze az ágakon. Hát... Ez is egy szakma, a fák gondozása. Sajnálom, ha kinyírtam őket, csak nem tudom hogy? :-(
  Remélem, van valami ötletetek.

  Gábor.

Fórum szabályzat
Elolvasom »


Fórum súgó
Elolvasom »

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]