A termelői piacok száma 2010 előtt 100 alatt volt, ma pedig már 280-ra rúg és a számuk folyamatosan növekszik. A kormány egyik fontos célkitűzése ugyanis, hogy segítse a helyi termelői piacok további megerősödését. Nagy István Zsámbékon emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány számos intézkedést tett annak érdekében, hogy minél több helyi termelői piac és ott minél több őstermelő legyen, és minél több magyar élelmiszer kerüljön a boltokba, piacokra.

Az államtitkár elmondta: a piacok számának növekedésével az őstermelők száma is bővült. Már 320 ezren választották ezt a megélhetési formát. Az FM termelői piacok népszerűsítésében együttműködik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK). A termelői piacok és őstermelők értéket teremtenek, amely nemcsak a vidéki életforma fenntartását biztosítják, hanem sok esetben a népi kultúra fennmaradását, a hungarikumok megőrzését is - hangsúlyozta Nagy István.

Sokan esküsznek a termelői piacok minőségére – Fotó: Shutterstock

Arra is felhívta a figyelmet, hogy különbség van az önkormányzati és a termelői piac között. Amíg az önkormányzati piacon gyakorlatilag bárki bármit árulhat, csak a helypénzt kell megfizetnie, addig a helyi termelői piacon a vevő mindig a termék előállítójával találkozhat. Ő a saját szükségletére előállított áru feleslegéből visz a piacra, mindez az áru minőségéért is szavatol. Emellett az is fontos, hogy minden talpalatnyi termőföld legyen megművelve, így a kertekben is folyjon zöldség- és gyümölcstermesztés, termelés. Mindezt a kormány ösztönözni kívánja, mégpedig úgy: megteremti annak lehetőségét, hogy az árufelesleget a termelő el tudja adni a termelői piacon.