Januárban igényelhető a szőlőültetvények fejlesztésére szolgáló támogatás
Január 15. és 28. között igényelhető az úgynevezett szerkezetátalakítási, vagyis a szőlőültetvények modernizálását megcélzó támogatás – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A madárinfluenza-vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra
Szórványosan továbbra is előfordult idén magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál Európa több országában. Legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára!

A régi típusú autót használók ellenőrizzék, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni!
A kormány döntése értelmében szerdától emelkedett a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

300 videó GAZDÁKNAK! – 2019 I. félévének eseményei
Több mint 1500 perc, azaz 25 órányi videót gyártottunk nektek egy év alatt, CSAK A MEZŐGAZDASÁG jegyében! Nézzük végig együtt, hogy mi minden történt 2019-ben! Az elmúlt év második felének videóit pedig a Traktor, munkagép, vetőmag, lila zakó... – 50 VIDEÓ GAZDÁKNAK! című cikkünkben mutattuk be, a teljesség igénye nélkül!

Ez a fólia alatti sárgarépa-hajtatás sikerének a titka
A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék, kitűnően tárolható, de tavasz végén csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan keresik a jobb minőségű, zsenge sárgarépát. Vetése ősz végén, tél elején aktuális, de a magvetés idejével óvatosnak kell lenni, mert vannak buktatók!

sárgarépa

Csak mélyrétegű, mélyen művelt, laza talajon fejlődik szabályos répatest – fotó: Shutterstock

Egy évtized mezőgazdasága – Összefoglaló 2010-2019
Lezárultak a '10-es évek, amelyek számtalan változást, sok támogatást, pályázatot, örömet és bizony a változó klimatikus viszonyokkal keserűséget is hoztak nekünk. Vajon mit tartogat számunkra 2020? Lássuk az új év gazdasági előrejelzését is!

Hiszek a kukoricában! – Árak és termelési kilátások – Interjú Reng Zoltánnal – VIDEÓ!
Mik voltak a felvásárlási árakat befolyásoló tényezők 2019-ben? Milyenek a kukoricatermelési kilátások 2020-ra?Ezekről kérdeztük Reng Zoltánt, a Hungrana Kft. vezérigazgatóját.

Figyelem! A nitrát-adatszolgáltatás már megtehető!
A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2019-es naptári évre vonatkozóan adatot szolgáltatni 2020. január 1.-2020. március 31. között. Az adatszolgáltatás benyújtásával kapcsolatosan a falugazdászok és a szaktanácsadók is segítséget nyújtanak.

Rengeteg vizet spórolhatnánk intelligens öntözőrendszerekkel
A rendszer folyamatosan méri a talaj nedvességgel való telítettségét, hogy megakadályozhassa az alul- vagy a túlöntözését.

öntözés

A szenzorok a talaj nedvességtartalmát, a víz minőségét és a csatornarendszer működését is ellenőrizhetik – fotó: Shutterstock

Negyvenezer szárnyast kell elpusztítani – újra felütötte a fejét a madárinfluenza!
Nem véletlenül tett közzé nemrég a Nébih közleményt a madárinfluenza megelőzését szolgáló javaslatokkal: tavaly a magas patogenitású vírus Európa több országában is megjelent házi és vadon élő madaraknál egyaránt. December közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést, azóta viszont hozzánk jóval közelebb, Lengyelországban, Lubelskie megyében észlelték a betegséget.

Módosult a termőföld védelméről szóló törvény
A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Tfvt.) módosításával változik a talajvédelmi hatóság engedélyével vagy a hatóság felé történő bejelentéssel végezhető tevékenységek köre.

A 2020-as adózási szabályok, amelyeket nem árt ismerni
A 2020-as adózási szabályokat két részletben alakította ki a kormány, elfogadtak egy adócsomagot tavaly júliusban, majd egy másodikat december elején, de más törvényjavaslatokban is voltak erre vonatkozó tételek. Az agráriumban tevékenykedőket is érinti mindez.