Az Új rend és szabadság programban szerepel egy új pártfinanszírozási törvény, az új költségvetési szabályok megalkotása, a képviselôi költségtérítések elszámolása és a munkavégzés szigorúbb szabályozása. Terv szerint keményebb szabályok készülnek a környezeti károkozással szemben, illetve a gyűlöletkeltés elleni hatékonyabb fellépés érdekében is. Intézkedéseket terveznek a feketemunka visszaszorítására, nulla tolerancia bevezetését hirdették meg a közlekedésbiztonságban, új szankciók várhatók az élelmiszerbiztonság területén, szigorúbb lesz a fogyasztóvédelem. Tavaly szeptemberben kapta feladatul Kondorosi Ferenc, hogy az Új rend és szabadság programot kidolgozza és megvalósítsa. A kormánybiztos irodájában nyugodt, kellemes légkör fogadja a vendéget, amilyen a házigazda is, aki higgadt, biztonságot, erôt sugároz, és aki tudja, mit akar.

– Tisztában vagyok azzal, hogy mi a feladatom. Rövid idôn belül kell nehéz, bonyolult ügyeket megoldanom – válaszol, miközben elém tesz egy sor írásos anyagot. Az új rendhez új szemléletre van szükség, nekem pedig megvan a közigazgatási tapasztalatom ahhoz, hogy ezt meg tudjam valósítani. Naponta több órát töltök azzal, hogy a különbözô szakmai területeket tanulmányozzam, tanuljam, hiszen bele kell ásnom, bele kell élnem magam ezekbe a munkákba. Világos, mindenki számára érthetô és betartandó szabályokat kell lefektetnünk. Az Európai Unióban ez a munka „hágai program” néven fut. A következetesebb jogalkotás és a jogalkalmazás tökéletesítése nálunk is programértékű. A biztonságot, az igazságosságot egy működô jogállamban senki nem vonja kétségbe, hazánkban ezt a munkát még tökéletesíteni kell. Ehhez szükség van a rendôrök, az ügyészek, a bírák folyamatos továbbképzésére, hiszen itthon pl. kevés a szakbíró, a speciális tudású rendôr. De fontos az egész társadalom felkészítése is a jogkövetô magatartásra, mert a tiltásokkal sokra nem megyünk; a jogkövetô magatartás hozhat eredményt.

– Véleményem szerint a jogkövetô magatartás nem csupán törvények és rendeletek következménye, eredménye, hanem egyfajta hozzáállás, nevelés kérdése is.