Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta: a budapesti "Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról" című rendezvény egyszerre magas szintű nemzetközi találkozó, tudományos vita és nyilvános kiállítás, amely a világ sokszínű, családi alapokon működő mezőgazdaságát mutatja be az érdeklődőknek.

Hozzátette, hogy a családi gazdaságokkal foglalkozó világtalálkozó megszervezésének gondolata Magyarországon vetődött fel, és a rendezvény megszervezését támogatta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója, aki   jelen lesz az eseményen. Az idei év egyik legfontosabb nemzetközi mezőgazdasági találkozója az ENSZ Családi Gazdálkodások Nemzetközi Évének kiemelt rendezvény lesz - mondta a miniszter.

 

A tárcavezető megjegyezte: a családi gazdálkodásmodell magában foglal minden olyan mezőgazdasági tevékenységet a földműveléstől az állattartáson keresztül a hal- és erdőgazdálkodásig, amely egy család kezelésében működik, annak önszervező képességére és munkaerejére épít. A családi gazdaságok biztosítják ugyanis a leginkább a helyi természeti erőforrások védelmét, a hagyományos mezőgazdasági termékek megőrzését és az élelmiszerbiztonsági előírások betartását. A családi gazdálkodások léte nélkülözhetetlen a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez és a mezőgazdaság fejlesztéséhez, így az élelmezés biztonságának megteremtéséhez - hangsúlyozta a miniszter.

Mindehhez azonban ösztönző környezet szükséges, amely magában foglalja többek között a gazdák földhöz jutását, az infrastrukturális fejlesztéseket, kedvező támogatási rendszer kialakítását, mezőgazdasági tanácsadói hálózat és helyi piacok fejlesztését. Mivel az ilyen volumenű feladatok magas szintű politikai elkötelezettség nélkül nem valósíthatók meg, a szakértők szerint a FAO családi gazdálkodások témája köré szervezett rendezvénysorozata jelentős eredményeket hozhat ezen a területen.

Emlékeztetett: a magyar mezőgazdaság szerkezetét 2010-et követően a kormány úgy kívánta átformálni, hogy abban a családi gazdaságok súlya meghatározó, 80 százalékos arányú legyen. Ennek érdekében átalakították a támogatások igénybevételének lehetőségeit. Példaként említette a "Földet a gazdáknak" programot, amelynek keretében 6000 gazdálkodó juthatott állami földhaszonbérlethez pályázat útján, hogy bővíthesse termelését.

Emellett a fiatal és pályakezdő gazdálkodók szintén a korábbinál kedvezőbb feltételekkel, nagyobb földterülethez juthatnak - 20-30 hektár helyett 90 hektárhoz - , és finanszírozási lehetőségeik is kedvezőbbé válnak 2014-2020 között, az unió mostani tervezési időszakában.

Fazekas Sándor külön is megemlítette a szőlő- és borágazatot, amelyben már most meghatározó a családi gazdaságok szerepe. Ezért ez az ágazat termékeik piacra segítése érdekében marketingtámogatást kap. Példaként hozta az "országkóstoló" programot, valamint a "Párban járnak" roadshow-t, amelyet most indítottak a magyar boroknak a gasztronómiával egybekötött népszerűsítésére.

A március eleji budapesti rendezvénnyel kapcsolatban megemlítette: a kezdeményezés keretében 2013 utolsó negyedévében öt regionális párbeszédre került sor, ahol felmérték a családi gazdálkodásokat érintő legfontosabb problémákat. Ezeket mutatják be és vitatják meg a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett rendezvényen. Az eseményre eddig a FAO mintegy 100 tagországból regisztráltak.

A rendezvény különlegessége a "Világ Mustra" nevet viselő kiállítás. Ez lehetőséget ad a világ különböző tájairól érkező családi gazdálkodóknak arra, hogy bemutassák tevékenységüket, és felhívják a világ minden tájáról érkező vendégek, valamint az érdeklődő nagyközönség figyelmét a családi gazdálkodások által nyújtott lehetőségekre és értékekre - közölte Fazekas Sándor.