A program – ebben a tematikában – immáron a második alkalommal zajlott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) mosonmagyaróvári központjában. A résztvevők komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a savas alvasztású rögöstúró- és vajkészítés elméleti és gyakorlati elemeiről.

Az előadások közérthető módon a tej higiénés kinyerésétől a feldolgozás fázisain keresztül mutatták be a savas alvasztással készíthető termékféleségek gyártásához elengedhetetlen feltételeket. Külön kiemelhető a haladó csoport számára a tejkinyerés biokémiai alapjainak megismertetése, hiszen jó minőségű termék csak kiváló minőségi alapanyagból készíthető.

Az előadások után a résztvevők interaktív módon a saját tudásuk és gyakorlati tapasztalatuk alapján tehettek fel kérdéseket, és megoszthatták észrevételeiket. A programnak megfelelően az intézet kísérleti üzemében gyakorlati, a túrógyártás kisüzemi és ipari előállításának bemutatása történt a résztvevők aktív bevonásával. A program kiegészítése volt a vajgyártás gyakorlati bemutatása, ahol a résztvevők saját maguk próbálhatták ki a vajkészítést.

A tagok különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát figyelembe véve részben kézi és részben üzemi technológiai bemutatót tartottak az előadók. A program záró elemeként a termékek érzékszervi bírálatára és a tapasztalatok közös értékelésére került sor. A haladó csoport több tagja saját készítésű termékeinek bemutatásával és kóstoltatásával együtt tette szakmailag érdekesebbé a két nap tapasztalatainak összegzését.

tej

A tejipari gyakorlati napok-programsorozat segíti a mikro- és kisvállalkozásokat a termékfejlesztéseikben – fotó: Pixabay

Egyöntetű vélemény volt, hogy a gyakorlati napok nemcsak lehetőséget adnak a résztvevők számára új ismeretek megszerzésére, de hasznos tapasztalatcserére és ismerkedésre is lehetőséget adnak egymás munkájának megismerése révén. A véleményértékelő lapokon szöveges javaslatokat is tettek a résztvevők a program folytatására.

Ezzel az ingyenes lehetőséggel a kamara szeretné segíteni azon élelmiszer-feldolgozókat a tejfeldolgozás tökéletesítésében, akik most kezdenek bele a saját tejalapanyaguk feldolgozásába, illetve azokat, akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak.

A tejipari gyakorlati napok-programsorozat a mikro- és kisvállalkozásokat segíti a termékfejlesztéseikben, az együttműködési készségük javításához szükséges tudásbázis gyarapításában, valamint a környezeti teljesítményük javításában, erőforrás-hatékonyságuk növelésében, valamint a közepes méretű tejfeldolgozó vállalkozások szakmai munkatársainak is hasznos lehetőség, akiknek a tejtechnológiai ismereteit kiegészíti és bővíti.