Új államilag elismert őszikáposztarepce-fajták
A 2018-2019-es tenyészidőszakban az őszi káposztarepce országos betakarított vetésterülete 296 439 ha. Az országos termésátlag 2950 kg/ha, és a betakarított termés mennyisége 874 438 t volt.

Kukorica-gyomirtás biztonságosan és gyorsan
A termesztési szezon végén érdemes szétnézni a kukoricatarlón, megnézni, esetleg mi maradt ki a gyomirtásból a táblákban, illetve jó alkalom arra, hogy megtaláljuk azokat a gyomfajokat, egyedeket, amelyek túlélték a szezont. Jelenlétük utalhat arra, hogy nem tökéletes a technológia, amit alkalmaztunk, módosítani kell a következő évben a dózisokat, a készítményeket, netán a kijuttatás időzítését, de jelentheti azt is, hogy az egyoldalú herbicidhasználat miatt rezisztens egyedek maradtak a területünkön.

Minden megyében megszűnt a madárinfluenza miatti korlátozás
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 2-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében.

madár

A baromfik zárt tartása még mindig kötelező.

SUNPOWER – a vetőmag erőműve!
Akár másfélszeres sebességű, egyenletes vetés, nagy méretű, kalibrált vetőmagok – nézze meg, miért egyedülálló a most bevezetett technológia!

Férfiasan kell játszani 2020-ban is! – VIDEÓ
10. alkalommal tartotta meg a RAGT Vetőmag Kft. Termelői Versenyét, amelyet az új gazdálkodási évre, 2020-ra is meghirdetett. Lássuk a terméseredmények tükrében, hogy miért érdemes az RAGT szakmai, ugyanakkor egyedülállóan kreatív csapatához tartozni!

Talajszikesedés a zöldségtermesztésben – okok és megoldások
A korszerű és okszerű tápanyagellátás kapcsán sok szó esik a kertészeti talajok elszikesedéséről, károsan magas sótartalmáról (EC). Mint káros jelenség számos élettani elváltozás, terméskiesés, minőségromlás kiváltója.

talaj

Az elszikesedett talaj javítása nagyon költséges, esetenként megoldhatatlan, ebből adódóan a megelőzés mutatkozik a kézenfekvő megoldásnak – fotó: Shutterstock

Granulált talaj- és növénykondicionáló most akciós áron!
Most verhetetlen áron juthat hozzá a Physio+ biostimulátor tartalmú Physiomax termékhez, amely egy magas minőségű és megbízható talajkondicionáló megoldás!

Az juthat majd EU-s forráshoz, aki fejleszt és együttműködik
Tudjuk, hogy aki nem fejleszt, az lemarad, de ma már a támogatáspolitikán keresztül is egyre fokozódik a termelőkre nehezedő innovációs nyomás.

Kritikus a talajaink állapota – biológiai módszerekkel helyreállítható a termőképesség
A magyarországi talajok állapota folyamatosan romlik. Addig kell tennünk ez ellen, amíg a károsodás visszafordítható.

Metsszünk, de hogyan és mikor? Ahány gyümölcs, annyiféle metszési technika
Ideje elővenni a metszőollókat, igaz, a különböző metszési munkák és a különböző növényfajok eltérő metszési módot és időpontot igényelnek. Elmondjuk, hogyan kell szakszerűen és időben elvégezni a metszést.

metszés

Mélynyugalomban jobban viselik az almatermésűek a metszést – fotó: Shutterstock

Mikrobiológiai STARTER támogatás a termésbiztonság növeléséért!
A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A sertéstartástól a méhészetig megkönnyítik a gazdálkodást az okosrendszerek
A PREGA Konferencia 2020. évi programjában az Állattenyésztési szekció két teljes napban állt a látogatók rendelkezésére, és adott friss, érdekes és megbízható információkat a digitális állattenyésztés lehetőségeiről és hazai tapasztalatairól.

A termelők a kiskereskedelmi ár alig 30%-át kapják – de ez megfordítható!
Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megakadályozzuk a hazai kistermelői zöldség- és gyümölcstermelés kiirtását.

4 hónap emelkedés után visszaestek a globális élelmiszerárak
Mérséklődtek az élelmiszerárak a globális piacokon négy hónap drágulást követően, miután bezuhant a növényi olajok ára részben a koronavírus járvány keltette keresletvisszaesés körüli félelmek miatt.

rizs

A rizs ára nőtt a távol-keleti és kelet-afrikai vevők aktivitása következtében – fotó: Pixabay

Jó hír a szőlőtermelőknek!
Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez a szőlőültetvényekben. A támogatási program éves keretösszege 240 millió Ft.

Közel 4000 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással Magyarországon
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által kilencedik alkalommal megszervezett Közép-Kelet Európa szekció előadói a KAP-reform fényében értékelték ökológiai ágazatuk helyzetét a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon.

A kertészeti ágazatban az nyer, aki a leggyorsabban képes alkalmazkodni
Milyen megoldást nyújthat a modern technológia a munkaerőkrízisre, az egészséges élelmiszer-termelés vagy a növényvédelem kihívásaira?

eper

LED-megvilágítás esetén könnyen irányítható a fény spektrális összetétele és a fényintenzitás.

Növényvédelmi előrejelzés: Már most érdemes ellenőrizni a repce- és a kalászostáblákat
Mi történt a múlt évben? Mondhatnánk, semmi különös, csak a változatosság. Mégis foglalkozunk vele, hisz éppen ez a változatosság ad nekünk némi útravalót. Az Agroinform.hu 2020. évi 10. heti növényvédelmi előrejelzése.

Mesterséges hús, rovaralapú termékek, digitalizáció – merre tart az élelmiszeripar?
Összegyűltek az élelmiszeripar meghatározó szereplői, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő kihívásokra.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.