Az I. OMÉK Szakmai Napot dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője és Bolyki Bence, az Agroinform.hu mezőgazdasági portál vezetője nyitotta meg.

A magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves tevékenysége történelmi teljesítmény – mondta a földművelésügyi miniszter a Szakmai Nap megnyitóján. Fazekas Sándor hangsúlyozta: az elmúlt hét év legfontosabb feladata az agráriumban az uniós felzárkózás volt. Nagyobb és jobb teljesítményre volt szükség ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítménye az elvárt szinten stabilizálódjon. Az ágazat kibocsátása másfélszeresére nőtt hét év alatt, az export 37 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság a nemzeti össztermékben (GDP) is növelte részarányát, miközben egy gyors iparfejlesztés is zajlik.

Az ágazatban a foglalkoztatás is nőtt, 50 ezer új munkahely jött létre, miközben a technikai színvonal is korszerűbb lett. A továbblépés lehetőségét Magyarország élelmiszergazdasági koncepciója is biztosítja – tette hozzá Fazekas Sándor.

Fazekas

Fazekas Sándor: "Az elmúlt hét év legfontosabb feladata az agráriumban az uniós felzárkózás volt." – fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

Daróczi László az Agrármarketing Centrum ügyvezetője köszöntő beszédében kiemelte: "Az OMÉK Szakmai Napot már megszületése pillanatában hagyományteremtő céllal hívtuk életre. Terveink szerint mostantól minden évben, az OMÉK-ot követő, páros években is megszervezzük a konferenciát a hazai, szakmai élet erősödésének támogatására, a szakmaiság, szakmai kapcsolati rendszerek élénkítésére, fejlesztésére."

Daróczi

Daróczi László: "Az OMÉK Szakmai Napot már megszületése pillanatában hagyományteremtő céllal hívtuk életre." – fotó: Agroinform.hu

Bolyki Bence az Agroinform.hu portálvezetője megnyitó beszédében elmondta, több mint 800-an regisztráltak az I. OMÉK Szakmai Napra, amelynek célja, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakembereknek értékes és gyümölcsöző találkozója legyen. Emellett kifejezte büszkeségét, amiatt, hogy a rendezvénynek a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum mellett társszervező partnere az Agroinform.hu.

“Magyarország első OMÉK Szakmai Napja egyedülálló módon ötvözi az aktuális tematikájú előadásokat, a kapcsolatépítési lehetőségeket és az újszerű, párbeszédre épülő nyitott tér elvet.” – emelte ki Bolyki Bence.

Bolyki

Bolyki Bence: "A Szakmai Nap egyedülálló módon ötvözi az aktuális tematikájú előadásokat, a kapcsolatépítési lehetőségeket és az újszerű, párbeszédre épülő nyitott tér elvet.” – fotó: Agroinform.hu

A Szakmai Nap a megnyitót követően a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális kérdéseit elemző előadásokkal folytatódott. Olyan témákról volt szó, mint az agrárium kockázatai és a kockázatkezelés lehetőségei, amelyről Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója tartott előadást. Dr. Filippo Codato, az Asnacodi igazgatója pedig az olasz mezőgazdasági közösség példáján keresztül mutatta be a kockázatkezelés elősegítésének lehetőségeit. Emellett az előadásokon szó volt a mezőgazdaságban lejátszódó technológiai forradalomról, a szakértői kockázatértékelésről az agráriumban és a globalizáció hazai agrárgazdaságra gyakorolt hatásairól is.

Nyitott tér

A Nyitott tér workshop lehetőséget biztosít a közös gondolkodásra – fotó: Agroinform.hu

A Szakmai Nap délutáni programja az I. Magyar „Nyitott tér” agrár workshop volt, amely új, innovatív módszernek számít hazánkban, mezőgazdasági vonatkozásban pedig most alkalmazták először. A workshop négy szekcióból állt (szántóföld, élelmiszeripar, állattenyésztés és kertészet), az egyes szekciók programja az üzlet, a szabályozás és az erőforrások témái köré szerveződött. A jelenlévők, kisebb csoportokat alkotva, egy-egy témakört az abban igazán érdekelt szereplőkkel együtt bontottak ki. Rövid videónkon belepillanthatunk, hogyan is néz ki egy ilyen workshop.

A workshopjellegű fórum kiváló alkalmat kínált minden résztvevőnek arra, hogy hallathassa a hangját, és a többi jelenlévővel együtt megoldást találjon az ágazat legégetőbb problémáira. A „Nyitott tér”-légkör a gondolatok és vélemények olyan szabad megformálására adott lehetőséget, melyet egyetlen másik fórum vagy konzultációs technika sem biztosít.

A worshopot networking program követte, melynek célja, hogy elősegítse az újfajta kapcsolatok létrejöttét a résztvevők között. Így a Szakmai Nap szereplői nemcsak fontos információkkal és ismeretekkel, de új üzleti és szakmai kapcsolatokkal is gazdagodtak.

Szakmai- és médiapartnereink: