Van még hova fejlődnie a mezőgazdaságnak: a digitalizációt gazdálkodói oldalról kell megközelíteni
A gazdálkodók valamilyen szinten beszorultak a digitalizációs világban, de a kialakult helyzet talán változtathat ezen. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

Pár kattintás az Agroinformon, és már meg is érkezett az ajándék okostelefon
Nemrég zárult le az Agroinform.hu sokadik nyereményjátéka, amelynek főnyereménye ezúttal egy Xiaomi Mi Note 10 kártyafüggetlen okostelefon volt. A játékban való részvételhez nem kellett mást tenni, mint ingyenes apróhirdetést feladni az Agroinform.hu Piactér rovatában.

Ez kell most a kalászosnak: gombaölő, termésnövelő és minőségjavító hatás egy készítményben!
Az intenzív kalászos gabonatermesztés során a korábbi termesztési gyakorlatokkal ellentétben újfajta megközelítésre, innovatív szemléletre van szükség. Arra kell törekednünk, hogy a lehető legmagasabb betakarított terméshozam mellé megfelelő minőségi beltartalmi paraméterek társuljanak.

A fel nem használt vidékfejlesztési forrásokból is a termelőket támogatná az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság javasolja, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák.

szarvasmarha

A támogatásokat már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik – fotó: Pixabay

Bárki belefoghat! – Így termesszünk zöldséget tenyészedényben
Nemcsak a nagygazdaságok, a saját célra termelők is keresik annak lehetőségét, hogyan lehet biztonságosan, kevés vegyszerrel, korán zöldséget előállítani. Erre a talaj nélküli termesztés nyújthat megoldást. Cikksorozatunkban végigvesszük, mire kell figyelni a termesztés során.

200 kilogramm terméstöbblet savanyú homoktalajon? Mutatjuk, hogyan!
Talajaink állapota alapvető fontossággal bír a szántóföldi növénytermesztés sikerességében, a modern mezőgazdasági termelés pedig e tekintetben is egyre nagyobb kihívásokat és elvárásokat támaszt.

Elkezdődött a parlagfű tömeges kelése! – így előzhető meg a bírság
A korábbiakkal ellentétben idén már bármikor ellenőrizhet és bírságolhat a hatóság. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tájékoztatása alapján összeszedtük a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

parlagfű

A parlagfű elleni védekezést már áprilisban meg kell kezdeni – fotó: Shutterstock

Időzített, tudatos lépésekkel a sikeres túlélésért
„A böjti szeleknek szólhatott volna valaki, hogy nézzenek már a naptárra…” - hangzott el a keserédes mondat egy határszemlén, április utolsó napján. A kellemetlen, hajnali hidegek (a többszöri, fagyok általi „arculcsapás” után), a nagy napi hőingás, a folyamatos, kitartóan fújó, szárító szél mind-mind súlyosbítják a lassan hónapok óta fennálló csapadékhiányt.

Csaknem két és fél millió hektár föld jogi sorsa rendeződhet
Az agrárminiszter szerint gyors, méltányos és átlátható rendszert hoz létre az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat.

A repcenemesítők a nehéz időkben is helytállnak
A RAPOOL modern repcehibridjei nemcsak a nagy termés, a magas olajtartalom és a magas szintű betegség-ellenállóság biztosítékát nyújtják, éppúgy megtalálható bennük a legújabb RLM-S fómarezisztencia, mint a tarlórépa sárgaságvírusával (TuYV) szembeni rezisztencia, valamint a betakarítási időpont rugalmas megválasztását lehetővé tevő kipergés-ellenállóság is.

Évtizedes rekordokat döntöget a hazai tejipar a koronavírusnak "köszönhetően"
Számos tejipari termékből többet állítottak elő hazánkban március folyamán, mint bármikor 2010 óta, és a felvásárolt tehéntej mennyisége is rekordszintre emelkedett.

tej

Áprilisra valószínűleg visszaesik majd a kereslet – fotó: MTI

Védelem és stimulálás egy menetben
A 2020-as mezőgazdasági szezon jelen aktualitása a kifejezetten száraz tavasz. Ezen időjárási körülmény okozta megnövekedett stressz-szint a növényekben egy negatív folyamatot indít el. Egyes növénykondicionáló készítmények, mint például a *Natural Force, kifejezetten ezen abiotikus stressz okozta terméskiesések korrigálására hivatottak.

Növényvédelmi előrejelzés: Van, ahol az újravetést tervezik – bajban van a kukorica és a napraforgó
Befejezték a napraforgó vetését, a kis növényeket a barkók fogyasztják. Sok helyen a kár totálisnak tűnik, így a gazdák újravetésben gondolkodnak. Az Agroinform.hu 2020. évi 19. heti növényvédelmi előrejelzése.

Tudta, hogy a gyomirtózás árthat a kultúrnövénynek? Jó hír, hogy van rá megoldás!
Még a legmodernebb gyomirtók sem tudják úgy elintézni a gyomokat, hogy teljes mértékben megkíméljék a védeni kívánt kultúrnövényt, hiszen bizonyos körülmények között a növény energiái a negatív hatások leküzdésére mennek el.

Még megmenthető a betakarítás? Mostantól külföldi idénymunkások is dolgozhatnak
Nemcsak a határ menti, hanem a szomszédos országoknál távolabbról érkező idénymunkások is részt vehetnek az esedékes betakarítási munkákban. Ez főként a kertészeti ágazatnak jelent komoly segítséget a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésében.

eper

A szamóca betakarítása már most nehézségekbe ütközik – fotó: MTI-Mészáros János

Ne bízza az időjárásra munkája gyümölcsét!
A gazdálkodók munkáját évről évre egyre több veszély fenyegeti, ezek közül leginkább ki kell emelnünk a szélsőséges időjárást, amelyet már idén is megtapasztalhattunk, hisz a március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy jelentős károkat okozott elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben. A fagyok után a következő károsító tényező az aszály lehet, amely hátráltatja a vetések kelését, fejlődését. Ha ügyesen köt agrárbiztósítást, az állam akár 70%-ban is támogatja a biztosítás díját.

Nedvesedik, penészedik a kazal, romlik a takarmány minősége?
A megfelelő kazaltakaróval megvédheted a bálákat, hogy a takarmány a tárolás alatt mindvégig kifogástalan minőségű maradjon.

Terménypiac: nem javul a helyzet – az árak tovább vándorolnak lefelé
A FAO szerint mérséklődik a gabonafelhasználás, így gyűlnek a tartalékok, de a legfontosabb élelmiszercikkek árai tovább csökkentek az előző hónapokhoz képest.

gabona

A szemestermények 10%-kal lettek olcsóbbak a kereslet visszaesése miatt – fotó: Adobestock

Elmarad a Kaposvári Állattenyésztési Napok
A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a XIV. Kaposvári Állattenyésztési Napok nem lesz megtartva.

Milyen a magánerdő-tulajdonosok helyzete Magyarországon? – VIDEÓ!
Érdekfeszítő műsort hallhatunk a hazai magánerdő-gazdálkodás helyzetéről. A videóban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Mocz Andrással, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnökével beszélget.

Magyarországon mennyire kell tartanunk a vegyszermaradványoktól az élelmiszerekben?
Ha minden szermaradvány határérték alatt is van az élelmiszerekben, együtt még lehetnek veszélyesek. Mit mond a szermaradványokról a labor?

Sötét előrejelzés: az évtized végére tönkremegy az állattartók nagy része
Élőhelyek és a biológiai sokszínűség eltűnése, állatfajok pusztulása és világméretű környezetszennyezés. A mezőgazdasági termelésnek szinte mindent alárendelünk, mégis borotvaélen táncol: sertéspestis, sáskajárás, a méhek tömeges kihalása, aszály. A technikai forradalommal ezeken túlléphetne az emberiség, így belátható, hogy közel a változás.

juh

Az állattenyésztés jelenlegi formája meg fog szűnni – fotó: Pixabay

Veszélyben a gabona- és repcetermés – azonnal esőre van szükség
Visszavetheti a gabona- és repcetermés mennyiségét a tartós csapadékhiány, mivel az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milliméterrel kedvesebb az ilyenkor megszokottnál.

Folytatódnak az állami földárverések! Bárki licitálhat!
Május 11-én folytatódik a 3 hektár alatti területű állami földek értékesítése. Az agrártárca osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó programjának második szakaszában a több mint 9000 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton június 8-áig.

Koronavírus, madárinfluenza, sertéspestis, aszály – ez nem a termelők éve
A három világjárványt még az aszály is súlyosbítja. Rendkívüli helyzet és bizonytalanság uralkodik a nemzetközi terménypiacon, emiatt meglehetősen hektikus árváltozásokra számíthatunk. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.