A lap hétfői számában közölt interjúban kifejtette: nagyjából 250 ezer hektár földet hirdettek meg, s a nyertesek számát összevetve azzal, hány esetben történtek olyan ügyek, amelyeket a sajtó felkapott, nem rossz az arány.

Kijelentette: az új rendszer vesztesei a nagyok, mert tőlük földet vesznek el, és megpróbálják odaadni a kicsiknek. Beszélt arról is, hogy a pályázati rendszer mindenkit támogat, aki a mezőgazdaságból akar megélni, ezért nem zárják ki azt sem, aki soha életében egy kapát sem fogott a kezébe. Az államtitkár szerint a Hortobágyon "nem lesz esztelen darabolás". Olyan méretű birtoktesteket hirdettek, amelyeken a gazdálkodási és természetvédelmi előírások maradéktalanul érvényesülhetnek.

Úgy vélekedett, nehéz átláthatóbbat elképzelni, mint hogy a vesztes visszakapja a pályázatát. Hozzátette: a bírálati lapot tárolnia kell a földalapkezelő szervezetnek és a nemzeti parkoknak is. Azon szerepel, hogy mire mennyi pontot kapott a pályázó, és miért. A kormány szerint szükséges a nagygazdaság, nagyon fontos termelési központ, de nem a felét kell adnia az agráriumnak, hanem 20 százalék körüli részét - mondta.

Ez a kormány nem üzleti kérdésként tekint a földre - válaszolta arra a kérdésre, nem kellene-e inkább a piacra bízni, hogy milyen arányban legyenek az agráriumban nagy társaságok, illetve családi gazdaságok. Arra a felvetésre, hogy ha az a kormány célja, hogy minél többen éljenek meg a földből, miért nem a sokakat foglalkoztató nagyüzemeket támogatják, úgy reagált: agrárpolitikai szempontból nem mindegy, hogy egy nagy helyen dolgoznak sokan, vagy sok kis helyen foglalkoztatják az embereket. "A kisgazdaságok önálló entitások. Így a megfelelő haszon is a megfelelő helyen fog keletkezni".