Közleményük szerint a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása jelenleg a termék csomagolásán feltüntetett "származási hely" megjelöléssel történik, például a Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként Magyarországot tüntetik fel, ez a gyakorlat Európában általános. Ugyanakkor a cég szerint a mezőgazdasági termékek nyomon követéséhez nem a származási helyet, hanem a termő helyet kellene megjelölni.

Közölték: a 2017 nyarán indult és idén június végén zárult projekt kiterjedt a magyar termőhelyek talajában található fémek, félfémek és ritkaföldfémek mennyiségére és az egyes fémes és nem fémes elemek izotóparányaira jellemző sokszínűség kutatására. Továbbá egy olyan módszert dolgoztak ki, amely alkalmas a növényi eredetű termékek termőhelyének objektív azonosítására.

A projekttel egy olyan szolgáltatás jött létre, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében, és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (oem), valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (ofj) rendszereket – tették hozzá.