A Földművelésügyi Minisztérium által kezdeményezett módosítás legfontosabb eleme, hogy változik a GMO-mentes termelésben felhasználható takarmány meghatározása – tudta meg a Világgazdaság.

A módosítással javulhat a magyar termékek piaci helyzete – fotó: Shutterstock

A módosítás célja, hogy a magyar szabályozás jobban alkalmazkodjon a megengedőbb EU-s szabályokhoz. Így a GMO-mentesnek jelölt élelmiszereknél a jelenlegi 0,1 százalékról 0,9 százalékra emelnék az előállításkor maximálisan felhasználható genetikailag módosított takarmány mennyiségét. Az uniós szabályok jelenleg is 0,9 százalékos arányt engednek meg.

Az agrártárca és a GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke is piacfejlesztő hatást vár a tervezett intézkedéstől. A jelenlegi szigorú szabályozás ugyanis hátrányt jelent a magyar termékeknek.