Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenésével kapcsolatosan a miniszter az egyeztetésen leszögezte, a betegség csak vaddisznóban és meghatározott területen van jelen Magyarországon, ezért hazánk a sertéshúsexport folytatásának érdekében a teljes országos tilalom felülvizsgálatára, illetve enyhítésére törekszik.

Nagy István elmondta, Magyarország alapvető érdeke az állategészségügy stabilitása, és hangsúlyozta, hogy a magyar állategészségügyi rendszer világhírű. A miniszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a regionalitás elvét érvényesítve hamarosan folytatódhat a magyar sertéshús importja Kínába.

sertéshús

Nagy István reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a regionalitás elvét érvényesítve hamarosan folytatódhat a magyar sertéshús importja Kínába – fotó: Pixabay

A miniszter kiemelte, hazánk bízik abban, hogy idén augusztusban a madárinfluenza miatti tiltás feloldásának érdekében lezajlott helyszíni ellenőrzés kedvező eredménnyel zárul, és újraindulhat a vízi szárnyasok és az azokból készült termékek kivitele. Ezért kérte kínai partnerét, hogy mielőbb tegye lehetővé a csirkehús és húskészítmények állategészségügyi feltételeit tartalmazó bizonyítvány elfogadását, mellyel ezen a területen is elindulhat a fejlődés a két ország kereskedelmi kapcsolatában.

Nagy István jelezte, hogy a november elején Sanghajban megrendezésre kerülő Kínai Nemzetközi Import Expón az Agrárminisztérium is részt vesz.